Studijos pavertė valstybės priešu


2008-06-09
And­re­jus Žu­kovs­kis
Studijos pavertė valstybės priešu

Kra­tos, per­se­kio­ji­mas, ap­klau­sos ir gra­si­ni­mai. To­kias Bal­ta­ru­si­jos sau­gu­mo ata­kas at­laikė su šios šalies spe­cia­lio­sio­mis tar­ny­bo­mis bend­ra­dar­biau­ti at­si­sakęs Lie­tu­vo­je stu­di­juo­jan­tis vaikinas.

Prieg­lobs­čio ne­pra­šys

„Po­li­ti­nio prie­globs­čio pra­šy­ti ne­no­riu, lauk­siu kol bus išspręs­ta ma­no by­la. Jei­gu vald­žia to­liau te­ro­ri­zuos, būsiu pri­vers­tas kreip­tis į Lie­tu­vos vald­žią ir pra­šy­ti lai­ki­no po­li­ti­nio prie­globs­čio", - tvir­ti­no Eu­ro­pos hu­ma­ni­ta­ri­nia­me uni­ver­si­te­te (EHU) Lie­tu­vo­je be­veik me­tus is­to­riją ir kultū­ro­lo­giją stu­di­juo­jan­tis bal­ta­ru­sis Olegas Gru­bi­čius.

Ole­go is­to­ri­ja pra­si­dėjo ge­gužės pir­mo­mis die­no­mis, kai jam bu­vo pra­neš­ta, kad yra įtrauk­tas į as­menų, ku­riems draud­žia­ma iš­vyk­ti iš ša­lies, sąrašą. Mins­ke Ole­gas kreipė­si į Mig­ra­ci­jos tar­nybą, ten paaiškė­jo, kad iš­vyk­ti iš ša­lies užd­raudė Gy­ny­bos mi­nis­te­ri­ja, nes jis esą ven­gia at­lik­ti ka­ro tar­nybą.

„Pa­teikęs pa­žymą, kad stu­di­juo­ju uni­ver­si­te­te die­ni­nia­me sky­riu­je, ga­vau do­ku­mentą, kad man jo­kių pre­ten­zijų iki bir­že­lio vi­du­rio nėra. Po dviejų sa­vai­čių turė­siu at­vyk­ti praei­ti me­di­ci­ninę ap­žiūrą, bet tar­nau­ti ne­si­ruo­šiu, juk aš mo­kau­si", - pik­ti­no­si O.Gru­bi­čius.
Ne­se­niai pa­si­tai­kius pro­gai Ole­gas su­gebė­jo pa­bėgti iš gim­tinės į Lie­tuvą. Ka­dan­gi bu­vo įtrauk­tas į ne­ga­lin­čių iš­vyk­ti iš Bal­ta­ru­si­jos as­menų sąrašą, kirs­ti Bal­ta­ru­si­jos ir Lie­tu­vos sie­nos jam ne­pa­vy­ko.

Tuo­met stu­den­tas iš Bal­ta­ru­si­jos iš­vy­ko į Ru­siją, nes šių d­viejų ša­lių ne­ski­ria pa­sie­nio punk­tai, iš ten į Uk­rainą, o iš Ki­je­vo lėktu­vu į Vil­nių.

Bandė už­ver­buo­ti

Siek­da­mas įbau­gin­ti Bal­ta­ru­si­jos sau­gu­mas prie­š jau­nuolį ėmėsi įvai­rių prie­mo­nių. Iš pra­džių pra­si­dėjo skam­bu­čiai ir trum­po­sios ži­nutės: „Lauk iš tėvynės, iš­da­vi­ke." Na­mie bu­vo at­lik­ta kra­ta, mo­ty­vuo­jant kai­mynų skun­dais, esą triukš­mau­ja­ma.

„Ga­liau­siai vis­kas paaiškė­jo, kai bu­vau pa­­kvies­tas į Vals­tybės sau­gu­mo ko­mi­tetą ir man pa­si­ūlė bend­ra­dar­biau­ti, neiš­si­dir­binė­ti ir nu­trauk­ti sa­vo veiklą. Ži­no­ma, at­si­sa­kiau, jei su­tik­čiau, sau­gu­mas grei­tai pra­dėtų kont­ro­liuo­ti mus vi­sus", - kalbė­jo į Lie­tuvą iš Bal­ta­ru­si­jos pa­bėgęs stu­den­tas.

Bi­jo, kad su­si­do­ros

Šiuo me­tu vai­ki­nas gy­ve­na Vil­niu­je ir lau­kia, kaip rea­guos ofi­cia­lios vald­žios or­ga­ni­za­ci­jos, - ar pa­nai­kins spren­dimą, kad jam rei­kia tar­nau­ti ka­riuo­menė­je. Iki tol jis ne­ke­ti­na grįžti į Bal­ta­ru­siją, nors pra­si­tarė jau spėjęs pa­siilg­ti namų.

„Jau ži­nau visą sce­na­rijų: pri­vers tar­nau­ti spe­cia­lios pa­skir­ties būry­je, o jei­gu išei­siu iš ten svei­kas, at­si­dur­siu kalė­ji­me. Ne­si­ruo­šiu ri­zi­kuo­ti sa­vo svei­ka­ta ir gy­vy­be", - niū­rio­mis spal­vo­mis sa­vo ateitį Bal­ta­ru­si­jo­je piešė O.Gru­bi­čius.

EHU dėsty­to­ja Tat­ja­na Ču­lic­ka­ja paaiš­ki­no, kad Bal­ta­ru­si­jo­je stu­den­tas, vieną kartą pa­ša­lin­tas iš uni­ver­si­te­to, pri­va­lo ati­tar­nau­ti ka­riuo­menė­je, net jei įsto­jo į kitą moks­lo įstaigą.

„Ole­gas būtent toks stu­den­tas, nes jis bu­vo pa­ša­lin­tas iš Bal­ta­ru­si­jos menų aka­de­mi­jos. Ta­čiau tai ne­tei­sin­ga, anks­čiau pa­našūs konf­lik­tai baig­da­vo­si sėkmin­gai, ir šį kartą taip turėtų būti", - vylė­si T.Ču­lic­ka­ja.

Per­se­kio­ja vis daž­niau

EHU at­stovė spau­dai Je­ka­te­ri­na Rad­ko pa­sa­ko­jo, kad šio stu­den­to at­ve­jis neišs­kir­ti­nis. Pas­ta­ruo­ju me­tu vis daž­niau už­sie­ny­je stu­di­juo­jan­čiais stu­den­tais do­mi­si Bal­ta­ru­si­jos sau­gu­mas.

„At­ro­do, kad ženg­tas di­de­lis žings­nis at­gal. Per pa­sta­ruo­sius ke­letą mėne­sių ofi­cia­lios vald­žios at­sto­vai la­biau ėmė domė­tis. Pa­sie­ny­je nuo­dug­niai tik­ri­na­mi do­ku­men­tai, pra­šo­ma pil­dy­ti mui­tinės dek­la­ra­ci­jas. Prieš moks­lo metų pra­džią ne­ma­žai stu­dentų kvie­čia­mi į sau­gu­mo ko­mi­tetą pa­si­kalbė­ti.

Dau­giau­sia dėme­sio ski­ria­ma Len­ki­jo­je stu­di­juo­jan­tiems bal­ta­ru­siams, dėl Lie­tu­vos iki šiol rūpes­čių ne­bu­vo. Man pa­čiai skam­bi­no ir pra­šė at­vyk­ti pa­siaiš­kin­ti, kodėl taip daž­nai va­žinė­ju į už­sienį, bet kai at­si­sa­kiau, jo­kio ofi­cia­laus šau­ki­mo ne­bu­vo. Taip at­si­tin­ka ir kai ku­riems stu­den­tams - vie­ni šau­ki­mus gau­na, ki­ti ne. Tai ne ty­ri­mas, o drau­giš­kas po­kal­bis."