Stringa žydų kapinių tyrimai


2008-08-04
kaunodiena.lt ir BNS inf.
Stringa žydų kapinių tyrimai

Nutraukti Lietuvos archeologų kasinėjimai galimose žydų kapinėse Vilniaus centre tikriausiai nebus atnaujinti ir šią savaitę.

Tai pirmadienį sakė Kultūros paveldo departamento vyriausiasis valstybinis inspektorius Renaldas Augustinavičius, kuris yra paskirtas prižiūrėti tyrimus.

R.Augustinavičiaus teigimu, kol kas nėra aišku, kada bus atnaujinti kasinėjimai. Šiuo metu su žydais yra tariamasi dėl tyrimų metodikos ir konkrečių vietų, kur bus vykdomi kasinėjimai.

Liepos 23 dieną sostinės centre prasidėję archeologiniai tyrimai, kuriais siekiama papildyti Izraelio geofizikų surinktą medžiagą ir tiksliai nustatyti, kurioje vietoje Vilniaus centre buvo žydų kapinės, buvo sustabdyti kitą dieną.

Kasinėjimus atliko Lietuvos archeologai, prižiūrimi Žydų kapinių Europoje išsaugojimo komiteto deleguotų rabinų bei Izraelio geofizikų, prieš mėnesį baigusių žvalgyti teritoriją savo prietaisais.

Tyrimai nutrūko suradus pirmuosius kaulų fragmentus, kadangi, naujienų agentūros BNS žiniomis, tyrimus prižiūrintiems žydų atstovams neįtiko archeologinių tyrimų metodika - judėjų religija neleidžia liestis prie palaidoto žydo palaikų. Lietuvos archeologai, aptikę žmonių ir gyvūnų kaulų fragmentų, nebegalėjo tęsti darbų, nes tam prieštaravo jų prižiūrėtojai.

Apie nutrauktus darbus pranešęs Kultūros paveldo departamentas oficialiai paskelbė, kad 20-30 cm gylyje archeologai rado „buitinės keramikos ir stiklo šukių, metalinių daiktų dalių, pavienių žmonių ir gyvūnų kaulų fragmentų."

Specialistai nekomentuoja, ar rasti palaikai yra žydų - esą tai dar reikia ištirti, nes, viena vertus, palaikai aptikti ne „anatominėje padėtyje" ir ne tame gylyje, kuriame paprastai laidojami žmonės. Kita vertus, Neries krantinėje yra veikusios ne tik žydų, bet ir krikščioniškos kapinės.

Tyrimai turėtų atskleisti, ar prabangūs apartamentai Neries krantinėje pastatyti ant buvusių žydų kapinių. Tuo įsitikinę žydai dar vykstant statybos darbams nepasitenkinimą galimai niekinamomis kapinėmis reiškė tarptautiniu mastu.

Žydų kapinės, kurių ribas dabar bandoma nustatyti, Vilniaus centre veikė nuo XVI amžiaus. Jos uždarytos XIX amžiuje, o žydų bendruomenė už tai gavo finansinę kompensaciją iš tuometinės Rusijos caro administracijos.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama.