Statomos užtvaros parlamento turistams


2007-03-02
Statomos užtvaros parlamento turistams

Seime vėl svarstoma, kaip apkarpyti Seimo narių sparnus keliauti už valdiškus pinigus

Nors nuo metų pradžios pasikeitė Seimo narių užsienio komandiruočių ir kelionių tvarka, Seime vėl svarstoma, kaip apriboti politikų norus keliauti, tarp jų - ir po egzotiškas šalis.

Seimo vadovybė susirūpino tuo, kad kai kurie komitetai jau beveik išnaudojo kelionėms skirtą lėšų limitą. Vakar apie tai buvo kalbama Seimo Pirmininko Viktoro Muntiano, Seimo kanclerio Gintauto Vilkelio bei parlamentinių Užsienio reikalų ir Europos reikalų komitetų atstovų susitikime.

Norų daugiau negu galimybių

“Reikėtų racionalizuoti šitą tvarką, kadangi yra tam tikro neracionalumo, neūkiškumo. Problema yra ta, kad mūsų finansinės galimybės yra ribotos, o parlamentarų norai yra neriboti”, - žurnalistams sakė Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Justinas Karosas. Pasak jo, planuojama numatyti valstybės prioritetus, problemų prioritetus ir pagal tai spręsti, kada ir kiek parlamentarų išvyksta. J. Karoso teigimu, kovo 7 d. planuojama galutinai apsispręsti dėl valstybės prioritetų.

Seimo kancleris G. Vilkelis žurnalistams irgi sakė, kad politikų keliones riboja finansinės galimybės. “Šiandien kai kurie komitetai praktiškai jau dabar stovi ant viso metinio limito išnaudojimo ribos, ir tai verčia galvoti apie problemos sprendimą. Yra kovo mėnuo ir jeigu tas intensyvus bendradarbiavimas vyks ir toliau, reikės koreguoti biudžetą, nes lėšų komandiruotėms metų antrojoje pusėje ar pabaigoje gali ir neužtekti”, - žurnalistams sakė G. Vilkelis.

Daugiausia pinigų suryja kelionės į Briuselį

Pasak Seimo kanclerio, daugiausia lėšų komitetai išnaudoja išvažiuojamiesiems posėdžiams į Briuselį, nes paprastai vyksta beveik visi komiteto nariai.

Seimo Pirmininkas V. Muntianas sakė, kad kovo pradžioje Seimo Užsienio reikalų ir Europos reikalų komitetai turės pateikti savo sprendimus dėl prioritetų ir temų, kuriais remiantis bus galima nuspręsti dėl parlamentarų komandiruočių. Pernai gruodį Seimo valdyba pakeitė parlamentarų užsienio komandiruočių ir kelionių (išvykų) tvarką, kuria nustatė, kad Seimo biudžetas užsienio komandiruotėms sudaromas pagal Seimo vadovų, komitetų, nuolatinių delegacijų, parlamentinių ryšių grupių veiklos planus.

Komandiruotėms atseikėta 3 milijonai litų

Nuolatinių delegacijų vadovai, komitetų pirmininkai ir frakcijų seniūnai yra atsakingi už efektyvų lėšų, skirtų užsienio komandiruotėms, naudojimą. Jie turi užtikrinti, kad finansinių metų lėšų limitas nebūtų viršytas. Patvirtinta nauja komandiruočių tvarka numato, kad Seimo valdyba priima sprendimą dėl komandiruočių išlaidų rezervo naudojimo.

Beje, Seimo narys savo lėšomis Parlamento sesijos metu gali išvykti į užsienio kelionę (išvyką). Tačiau Seimo valdyba, atsižvelgdama į tai, kiek išvyka susijusi su Seimo nario parlamentine veikla, komitetų ar frakcijų teikimu gali svarstyti ir pritarti arba nepritarti Seimo nario kelionei (išvykai).

Šiais metais Seimo narių komandiruotėms skirta panašiai, kaip ir pernai, - apie 3 mln. litų.

ELTA, KD inf.