Seimo nariai atsidūrė kryžkelėje


2006-04-06
Seimo nariai atsidūrė kryžkelėje

Parlamentarai nesutaria, ar galės svarstyti sergančio kanclerio atleidimą

Dėl Seimo kanclerio Arvydo Kregždės ligos gali būti atidėtas jo atleidimo iš pareigų svarstymas Seime, turėjęs prasidėti ketvirtadienį. Vykdydamas praėjusios savaitės Seimo valdybos sprendimą, Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas vakar įregistravo Seimo posėdžių sekretoriate nutarimo projektą dėl A.Kregždės atleidimo iš Seimo kanclerio pareigų.

Viską sujaukė liga

Šios dienos posėdžio darbotvarkėje šio klausimo kol kas nėra. Pats A.Kregždė nuo antradienio guli sostinės Santariškių klinikose, oficialiai jo negalavimo priežastys nėra skelbiamos.

“Seimo seniūnų sueigoje bus nutarta. Aš registravau tą nutarimo projektą, čia Seimo apsisprendimas - ar jį svarstyti, ar ne”, - žurnalistams trečiadienį sakė A.Paulauskas.

Paklaustas, kokios pats laikosi pozicijos, A.Paulauskas užsiminė, jog šiuo atveju derėtų paisyti “žmogiškų dalykų”.

“Yra šiek tiek tokie žmogiški dalykai, nes jis A.Kregždė dabar guli ligoninėje, jam rytoj yra daroma operacija. Ir net procedūriniai - pagal procedūras, jis turi teisę atsakyti į klausimus, paaiškinti”, - sakė A.Paulauskas.

Liberalai siūlo svarstyti nedelsiant

Seimo opozicijai priklausantys Seimo liberalų frakcijos nariai vakar buvo susitikę su Seimo Pirmininku A.Paulausku ir ragino jį principingai spręsti Seimo kanclerio klausimą.

Liberalai ragina, nepaisant A.Kregždės ligos, svarstyti Seimo kanclerio atleidimo klausimą. Pasak Seimo Pirmininko pavaduotojo liberalo Gintaro Steponavičiaus, dėl kanclerio ligos ir dėl neapibrėžtumo “daugelis finansinių dalykų stringa, ir ši situacija Seimo kasdieninei kanceliarijos veiklai kelia rimtus trikdžius”.

Vakar Seimo valdyboje buvo svarstoma, kas galėtų laikinai pavaduoti sergantį kanclerį, tačiau visi kalbinti kandidatai - tarp jų ir Seimo Tarptautinių ryšių skyriaus vadovas Darius Degutis bei Kaimo reikalų komiteto patarėjas Romualdas Abugelis - atsisakė šio siūlymo.

“Kuo greičiau pats kancleris priims tuos sprendimus, tuo anksčiau bus galima pradėti visas reikalingas permainas”, - sakė G.Steponavičius.

Kito liberalo, Eligijaus Masiulio, manymu, “Seimo kanclerio atleidimas jam pačiam pridėtų sveikatos”.

“Nes aš abejoju, kad pasveikęs kancleris jausis gerai dirbdamas tokioje atmosferoje, kokia yra dabar, kai jau kanceliarijos darbuotojai net žada kreiptis į teismus”, - sakė E.Masiulis.

Liberalo teigimu, galiojantys įstatymai leidžia atleisti pareigūną esant jo nedarbingumui.

Laukia dar ne vienas patikrinimas

Seimo kanclerį skiria ir iš pareigų atleidžia Seimas parlamento vadovo siūlymu.

Seimo statutas numato, kad sprendimas dėl Seimo pareigūno atleidimo priimamas slaptu balsavimu daugiau kaip pusės visų Seimo narių dauguma.

Seimo kanceliarijoje, įsisiūbavus skandalui dėl galimo piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir įsišaknijusios privilegijų tvarkos, jau nulėkė ne vieno padalinio vadovo galva.

Įtariamus pažeidimus parlamento kanceliarijoje vertins Valstybės kontrolė - ji vertins, ar teisėtai praėjusiais metais Seimo kanceliarijoje buvo valdomos ir naudojamos valstybės lėšos ir kitas turtas.

BNS, KD inf.