Rusiškas R.Pakso šešėlis


2008-06-09
Stasys Gudavičius
Rusiškas R.Pakso šešėlis

Įtariama, kad nušalintojo Prezidento Rolando Pakso vadovaujama partija „Tvarka ir teisingumas" (TT) nesibodi nei finansinės, nei konsultacinės paramos iš Lietuvai priešiškai nusiteikusių valstybių.

Prasitarė pokalbiuose

R.Pakso partijos štabe konsultante dirba buvusi žurnalistė Marina Jasinskaja. Formaliai ji atsakinga už televizijos videoklipų apie „tvarkiečius" kūrimą ir transliavimą.

Tačiau Lietuvos specialiosios tarnybos turi žinių, kad M.Ja­sins­kaja yra kur kas svarbesnė persona TT rinkimų štabe. Įtariama, kad ji gali būti viena tų, per kurias ši partija gali būti neteisėtai finansuojama kai kurių su Kremliumi susijusių stambių rusų kompanijų, tarp jų ir gamtinių dujų giganto „Gazprom".

Pati M.Jasinskaja neoficialiuose pokalbiuose yra užsiminusi, kad TT tikrai nepritrūks pinigų Seimo rinkimų kampanijai, nes viską apmokės „Gazprom".

Ši rusų kompanija nebūtinai tiesiogiai arba savo tarpininkus Lietuvoje galėtų finansuoti R.Pakso ir jo bendražygių partiją. Neoficialiomis žiniomis, specialiosios tarnybos tiria, kaip „Gazprom" galėtų perdavinėti pinigus TT „juodajai buhalterijai", iš kurios gali būti apmokama nemenka dalis jau nuo šių metų pradžios gerokai suaktyvėjusios „tvarkiečių" reklamos per radiją, televiziją, spaudoje ir lauke esančiuose stenduose.

Saugumas tiria situaciją

Nei Valstybės saugumo departamentas (VSD), nei Specialiųjų tyrimų tarnyba, nei Generalinė prokuratūra nekomentuoja savo atliekamų tyrimų, susijusių su politinių partijų finansavimu arba jų veikla.

VSD tokį tyrimą gali vykdyti analizuodama politinę situaciją Lietuvoje artėjant Seimo rinkimams. Paprastai prieš kiekvienus rinkimus saugumo tarnyba suaktyvina savo veiklą, be kita ko, tirdama, kokios politinės nuotaikos Lietuvoje, kaip vyksta rinkimų kampanija, ar ji neperžengia įstatymų numatytų ribų ir ar nekelia grėsmės nacionaliniam saugumui.

Mat per rinkimų kampanijas ypač suaktyvėja užsienio žvalgybų agentai, priedangos firmos. Stengiamasi įvairiais būdais, dažniausiai neteisėtais arba keliančiais grėsmę nacionaliniam saugumui, įtakoti rinkėjų valią arba sau norima linkme paveikti rinkimuose dalyvaujančias politines partijas.

V.Mazuronis vadina šmeižtu

Neoficialiomis žiniomis, M.Jasinskaja gali būti viena tų, per kurias TT gali „plauti" rusų specialiųjų tarnybų perduotus pinigus. Pati M.Jasinskaja mobiliuoju telefonu vakar buvo nepasiekiama.

„Tvarkiečių" frakcijos Seime seniūnas Valentinas Mazuronis griežtai neigia partijos ir M.Jasinskajos sąsajas su rusų specialiosiomis tarnybomis, „juodosios buhalterijos" pinigais ar kokiais nors neteisėtais veiksmais.

„Tokia informacija yra melas ir šmeižtas. Mums nuolat bandoma primesti kažkokias nesąmones. Tų bandymų tiek daug, kad mes jau nebematome reikalo ir galimybių viso to neigti", - dienraščiui sakė V.Mazuronis.

Tačiau jis patvirtino, kad ši iš Ukrainos kilusi buvusi žurnalistė iš tiesų dirba TT būstinėje ir partijos rinkimų štabe. „Ji gera specialistė, mes neketiname jos atsisakyti tik dėl to, kad kažkas apie ją skleidžia įvairius nepagrįstus gandus", - sakė V.Mazuronis.

Dirbo V.Janukovičiaus partijai

M.Jasinskaja pagarsėjo šių metų pradžioje, kai Užsienio reikalų ministerija (URM) nepratęsė jai akreditacijos. Ji deklaravo dirbanti Ukrainos ir Rusijos televizijoms, nors, kai kuriais duomenimis, jau kurį laiką su jomis nebendradarbiauja arba bendrauja tik formaliai.

Šaltinių duomenimis, pateikdama akreditacijai reikalingus prašymus M.Jasinskaja kaskart nurodydavo skirtingus duomenis. Be to, specialiosios tarnybos, patikrinusios šią personą, nerekomendavo duoti jai akreditacijos, nes M.Jasinskaja dirba ne kaip žurnalistė, bet kaip viešųjų ryšių specialistė vienai iš Lietuvoje veikiančių partijų. Viešųjų ryšių specialistams nesuteikiama žurnalistams skirta akreditacija, atverianti Seimo, Vyriausybės, Prezidentūros ir ministerijų duris.

Taip pat turima informacijos, kad M.Jasinskaja dirbo Ukrainos Regionų partijų lyderio Viktoro Janukovičiaus rinkimų štabe. Ši partija ir politikas yra laikomi prorusiškais. Įtariama, kad nemenką dalį V.Janukovičiaus rinkimų kampanijos išlaidų galėjo padengti su „Gazprom" susijusios įmonės.

„Mes žinome, kad M.Jasinskaja dirbo Ukrainoje. O Ukraina, kaip žinoma, yra strateginė Lietuvos partnerė. Tad kokie dar klausimai gali kilti", - stebėjosi V.Mazuronis. Jis teigė neturįs žinių, kad M.Jasinskaja dirbo ne provakarietiškoms laikomoms partijoms, bet prorusiškoms.

Teikė neobjektyvią informaciją

Praėjusią žiemą V.Mazuronis rūpinosi M.Jasinskaja, kai URM atsisakė jai pratęsti akreditaciją. Politikas tuomet raštu kreipėsi į užsienio reikalų ministrą Petrą Vaitiekūną, kad šis paaiškintų, kodėl užsienio žurnalistei neleidžiama dirbti Lietuvoje.

„Žurnalistė tiesiog kreipėsi į mane, tai ir pasidomėjau", - aiškino V.Mazuronis, nutylėdamas, kad M.Jasinskaja jau anksčiau bendradarbiavo su TT.

Be to, 2003-2004 m., R.Pakso nušalinimo nuo Prezidento pareigų skandalo metu, M.Jasinskaja savo atstovaujamai ukrainiečių televizijai, beje, susijusiai su V.Janukovičiumi, teikė neobjektyvią, aiškiai R.Paksui palankią informaciją.
V.Mazuronis sakė, kad gautame P.Vaitiekūno atsakyme konkrečių paaiškinimų nebuvo, tik išvardintas visas sąrašas atvejų, kada akreditacija nesuteikiama.

„Jeigu būtų kokių nors nacionaliniam saugumui gresiančių dalykų, aš, kaip Seimo narys, turintis teisę dirbti su slapta informacija, turėčiau būti apie juos informuotas. Bet to nebuvo, vadinasi, jų nėra", - nukerta politikas. Po to, kai akreditacija buvo nepratęsta, M.Jasinskaja ėmė oficialiai dirbti TT būstinėje.

Brenda į tą pačią upę?

Prieš penkerius metus Prezidento rinkimų kampaniją R.Paksui dėliojo paslaptinga rusų bendrovė „Almax". Su lietuvių politiku dirbo į Lietuvos specialiųjų tarnybų akiratį patekę psichologai Ana Zatonskaja ir Anatolijus Potninas. Su Rusijos specialiosiomis tarnybomis siejamus konsultantus tuomet parūpino dosniausias R.Pakso rėmėjas Jurijus Borisovas.

R.Paksas rinkimams tada oficialiai išleido porą milijonų. Bet konsultantai iš kitos rusų viešųjų ryšių bendrovės „Nikolo M", esą irgi prisidėję prie rinkimų kampanijos, aiškino, kad pergalės kaina siekė mažiausiai 10 milijonų litų, o greičiausiai - dar gerokai daugiau.

Šįkart R.Paksas deklaruoja, kad Seimo rinkimams gali būti išleisti keli milijonai litų. Tačiau jau nuo metų pradžios vykstanti gana intensyvi TT rinkimų kampanija, kai kurių specialistų skaičiavimais, vėl galbūt viršys visus įstatymų numatytus limitus.
Po R.Pakso skandalo buvo nustatyta, kad Seimo rinkimų kampanijai gali būti išleista iki 8 mln. litų, Prezidento rinkimų kampanijai - iki 4 mln. litų.