Ruklai svečių iš Gvantanamo nereikia


2009-02-07
Mantas Tomkūnas
Ruklai svečių iš Gvantanamo nereikia

Ruklos gyventojai nenori ištiesti rankos Lietuvos strateginei sąjungininkei JAV ir priimti asmenų, kalėjusių Gvantanamo bazėje. Vietiniai net žada protestuoti, jei vis dėlto jų miestelyje būtų nuspręsta apgyvendinti buvusius kalinius.

Baimės akys didelės

Daugelis Ruklos gyventojų dar prisimena laikus, kai ramybės neturėjo dėl pabėgėlių priėmimo centre gyvenusių čečėnų, kurie nuolat konfliktuodavo ir siaubą keldavo ne tik Ruklos gyventojams, bet ir jonaviškiams. Šiuo metu iš kadaise 200 centre gyvenusių pabėgėlių, likę tik apie 50. Rukliečiai tvirtina jau kurį laiką mėgaująsi ramybe, nes dabartiniai centro gyventojai yra ramūs, daugelis gyvena šeimomis, todėl nėra konfliktiški.

Todėl net teorinę galimybę, kad buvę Gvantanamo kaliniai būtų priimti ir apgyvendinti Rukloje, vietos gyventojai vertina su nerimu ir nepatikliai.

"Vaizdo kaliniai tikrai nepagražintų, juk jie siejami su terorizmu – neaiškaus plauko žmonės. Dabartinių pabėgėlių nematome, jie gyvena savo gyvenimą, o jei kaliniai gyventų pabėgėlių sąlygomis ir laisvai vaikščiotų po gyvenvietę būtų labai neramu ir dėl savęs, ir dėl vaikų. Kiltų triukšmas, eitume protestuoti. Siūlydamas Lietuvoje apgyvendinti Gvantanamo kalinius užsienio reikalų ministras galvoja ne apie žmones, o apie savo karjerą", – samprotavimais dalijosi Povilas Kapelinskas.

Išeis protestuoti

"Jau prikentėjom nuo pabėgėlių prieš keletą metų, kurie darydavo ką norėdavo, o jei priimtų ir kalinius iš Kubos, tai būtų baisi netvarka. Gyventi taptų labai baisu, labiausiai neramu būtų dėl vaikų ateities", – antrino ruklietės Irma Krištupienė ir Vaiva Valuntaitė.

Panašias nuomones žėrė ir kiti gatvėse sutikti Ruklos gyventojai, daugelis jų pasakojo turėję užtektinai bėdų su Pabėgėlių priėmimo centre gyvenančiais svetimšaliais, todėl jei būtų svarstoma galimybė priimti kalinius iš Kubos, išeitų į gatves protestuoti.

Grėsmė Lietuvos saugumui

Rukloje sutikti policininkai tikino, kad buvę Gvantanamo kaliniai, siejami su terorizmu, būtų uždelsto veikimo bomba, nes niekas negalėtų garantuoti, ar miestelyje esantys kariniai daliniai netaptų jų taikiniu.

"Rukloje įsikūręs didžiausias karinis dalinys, greta įkurtas ir pabėgėlių centras, o kas tuos pabėgėlius labai tikrina? Juk iš kitų valstybių gali atsiusti teroristų ar šnipų, kurie darytų ką nori. Greta apgyvendinti kariškius ir kalinius būtų tikrai nelogiška. Užtenka mums ir pabėgėlių centro gyventojų", – stebėjosi policininkai Aivaras Lukminas ir Giedrė Čepkasukienė.

Ruklos pareigūnai pasakojo, kad vietos gyventojai prisikentėjo nuo centre prieš keletą metų gyvenusių pabėgėlių, todėl apgyvendinti buvusius kalinius jų atžvilgiu būtų neteisinga.

Šiuo metu Ruklos pabėgėlių priėmimo centre gyvena 55 pabėgėliai. Į miestelį jie atvyksta iš Pabradės užsieniečių registracijos centro, perėję asmenybės patikrinimo procedūras.