Prezidento patarėją suviliojo mįslinga partija


2009-04-01
Stasys Gudavičius
Prezidento patarėją suviliojo mįslinga partija

Paneuropine save vadinanti mįslinga partija "Libertas" ketina po Seimo pirmininko Arūno Valinsko vadovaujamos Tautos prisikėlimo partijos (TPP) skėčiu siekti europarlamentarų mandatų Lietuvoje.

Pati nieko negali

Airijos piliečio Declano Ganley pernai įsteigta partija "Libertas" skelbiasi visoje ES teritorijoje veikiančia politine organizacija ir žada šį birželį kelti savo kandidatus į Europos Parlamentą (EP) visose 27 Bendrijos valstybėse.

Pagal veikiančius įstatymus "Libertas" tiesiogiai negali kelti savo kandidatų EP rinkimuose Lietuvoje.

"Mano supratimu, nėra jokių šansų, kad ta oficialiai Lietuvoje neįregistruota ir neturinti mažiausiai tūkstančio narių partija galėtų kelti savo kandidatus tiesiogiai. To neleidžia Lietuvoje veikiantis Rinkimų į EP įstatymas", – sakė Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas, paaiškinęs, kodėl birželio 7 d. vyksiančių rinkimų į EP biuletenyje tikrai nebus "Libertas" pavadinimo.

Tačiau ši partija savo kandidatus gali kelti bendradarbiaudama su kita Lietuvoje oficialiai įregistruota partija, pasinaudodama jos pavadinimu. Todėl jau prieš kurį laiką D.Ganley pradėjo konsultacijas.

Glaudžiasi prie A.Valinsko

Vakar paskelbta apie "Libertas" derybų su TPP progresą. "Libertas" keliami kandidatai, sėkmingų derybų baigties atveju, galėtų būti įrašyti į A.Valinsko vadovaujamos partijos kandidatų į EP narius sąrašą.

TPP jau yra paskelbusi savo preliminarų kandidatų į europarlamentarus sąrašą. Pirmasis jame įrašytas Seimo narys Saulius Stoma. Jis tikisi, kad derybos su "Libertas" galėtų būti baigtos dar balandį, nors kandidatus galima registruoti iki gegužės 4 d.

S.Stomos tvirtinimu, nekalbama apie tai, kad "Libertas" atstovas būtų pirmas TPP kandidatų sąraše: "Nebent antras, ketvirtas ar šeštas. Dėl to ir tariamasi."

V.Adamkus nustebo

Į "Libertas" kandidatų sąrašą jau įtrauktas Prezidento Valdo Adamkaus patarėjas vidaus politikos klausimais Lauras Bielinis.

L.Bielinis tvirtino gavęs Prezidento pritarimą galimam kandidatavimui į EP. "Natūralu, kad su juo tai aptarėme. Atsiklausiau savo darbdavio ir gavau jo sutikimą", – teigė patarėjas.

Jis sakė per rinkimų kampaniją nepaliksiąs einamų pareigų, tik išeisiąs vieno mėnesio trukmės nemokamų atostogų.

Tačiau prezidentūroje nebuvo taip nusiteikę. Pasak Prezidento atstovės spaudai Ritos Grumadaitės, patarėjo sprendimas siekti EP nario vietos V.Adamkui buvo netikėtas: "Šis sprendimas Prezidentui buvo netikėtas. L.Bielinio galimybės toliau dirbti Prezidento patarėju paaiškės artimiausiu metu."

Paklaustas, kodėl pasirinko "Libertas", o ne kurią nors Lietuvoje veikiančią politinę partiją, L.Bielinis atsakė: "Būtent ši partija su manimi kalbėjosi kaip su lygiu. Be to, visos Lietuvoje veikiančios partijos tampa mano, kaip politologo, tyrimo objektu."

Paklaustas, kas be L.Bielinio dar galėtų būti "Libertas" kandidatai Lietuvoje, "Libertas" vadovas D.Ganley atsakė, kad dar yra teisininkė Eugenija Sutkienė. "Su kitais potencialiais kandidatais dar vyksta pokalbiai", – pridūrė jis.