Prezidentas vetavo Finansų įstaigų įstatymo pataisas


2003-07-19
Prezidentas vetavo Finansų įstaigų įstatymo pataisas

BNS. Prezidentas Rolandas Paksas vakar vetavo liepos pradžioje Seimo priimtus Finansų įstaigų įstatymo pakeitimus, motyvuodamas, kad jie “prasilenkia su Konstitucija”.

“Seimas priėmė ne teisinį, o politinį sprendimą. Šalies Konstitucija nenumato įstatymo grįžtamosios galios, tuo tarpu Seimas, priimdamas šio įstatymo pakeitimus, įtvirtino jo grįžtamąją galią”, - BNS paaiškino Prezidento patarėja teisės klausimais Ona Buišienė.

Finansų įstaigų įstatymas įsigaliojo nuo šių metų liepos 1 dienos, tuo tarpu Seimas liepos
3-iąją priimtomis šio įstatymo pataisomis pakeitė jau įsigaliojusio įstatymo įsigaliojimo datą, ją perkeldamas į kitų metų sausio 1 dieną, tuo nustatydamas įstatymo grįžtamąją galią.

Teisininkų teigimu, grįžtamosios galios šalies Konstitucija nenumato, išskyrus tiems įstatymams, kuriais panaikinama baudžiamoji veika arba švelninama atsakomybė už tam tikrus nusikaltimus.

Finansų įstaigų įstatymas nustato, kokios paslaugos yra laikomos finansinėmis, nurodo reikalavimus finansų įmonių ir kredito įstaigų, kurios verčiasi finansinių paslaugų teikimu, steigėjams, dalyviams bei vadovams, šių teises ir pareigas, finansų įstaigų steigimo, veiklos, jos pabaigos ir pertvarkymo sąlygas, tvarką bei ypatumus, taip pat finansų įstaigų, teikiančių licencines finansines paslaugas, veiklos priežiūros sąlygas, tvarką bei ypatumus.

Tai jau penktasis įstatymas, kurį Prezidentas vetavo ir grąžino Seimui pakartotinai svarstyti. R.Paksas nepasirašė Seimo priimtų Labdaros ir paramos, Šilumos ūkio ir Naftos ir dujų išteklių mokesčio įstatymų ir jų pataisų, tačiau Seimas pastaruosius tris veto atmetė. Prezidentas taip pat vetavo Vyriausiosios rinkimų komisijos įstatymo pataisas, ir šiam veto parlamentarai pritarė.