Prezidentas nevažiuos, ambasadoriaus nekvietė


2005-05-05
Prezidentas nevažiuos, ambasadoriaus nekvietė

Kitą savaitę Maskvoje vyksiančiame pergalės Antrajame pasauliniame kare minėjime Lietuvai neatstovaus nė vienas oficialus asmuo

Prezidentui Valdui Adamkui atsisakius vykti į iškilmes kvietimo nesulaukė nė vienas žemesnio rango pareigūnas. Diplomatinio protokolo žinovų teigimu, toks Rusijos elgesys yra ne tik atsakas į Lietuvos vadovo sprendimą, bet ir pažeidžia nusistovėjusią tarptautinę praktiką.

Lietuvos ambasados Maskvoje pirmasis sekretorius Laurynas Janušauskas patvirtino, kad nė vienas šalies pareigūnas nebuvo pakviestas į vyksiančias iškilmes. Kvietimo negavo net Lietuvos ambasadorius Rusijoje Rimantas Šidlauskas. “Kvietimas Prezidentui buvo vardinis. Kadangi jis atsisakė dalyvauti iškilmėse, niekas kitas nebuvo pakviestas”, - teigė diplomatas.

L.Janušausko žiniomis, kvietimo į gegužės 9-osios iškilmes negavo ir Estijos pareigūnai. Šios šalies vadovas Arnoldas Riuitelis, kaip ir jo kolega iš Lietuvos, atsisakė dalyvauti iškilmėse.

Kaip sakė knygos apie diplomatinį protokolą autorius, Seimo narys liberalcentristas Arminas Lydeka, sprendimas nekviesti Lietuvos pareigūnų į pergalės dienos iškilmes yra reakcija į mūsų šalies Prezidento veiksmus. “Iššifravus neverbalinę diplomatinę kalbą, galima įtarti, kad tai yra netiesioginis atsakymas į V.Adamkaus sprendimą”, - teigė parlamentaras.

Pirmadienį Maskvoje vyksiančiose pergalės prieš nacistinę Vokietiją iškilmėse ketina dalyvauti tik būrys Lietuvoje gyvenančių Antrojo pasaulinio karo veteranų.

Nors anksčiau buvo skelbiama, esą į iškilmes vyks ir keli Lietuvos socialistų partijos atstovai, šios politinės jėgos vadovas Mindaugas Stakvilevičius patvirtino negavęs nė vieno kvietimo. “Jei būtų pakvietę, būtume mielai važiavę. Tačiau dabar liksime Lietuvoje, kaip ir mūsų pavyzdingasis Prezidentas”, - ironizuodamas sakė M.Stakvilevičius.

Iškilmėse Maskvoje ketina dalyvauti per 50 valstybių vadovų ar kitų įtakingų pareigūnų.

ELTA, KD inf.