Pretendentų viltis žlugdo parašai


2009-04-01
BNS inf.
Pretendentų viltis žlugdo parašai

Baigiantis terminui Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) įteikti kandidatavimą remiančių piliečių parašus kai kurie pretendentai sako vis dar nežinantys, koks skaičius parašų jau surinktas.

Tautos prisikėlimo partijos kandidato, Seimo pirmininko Arūno Valinsko štabo vadovas Vytas Karsokas sakė, jog "parašai surinkti, dėliojami į aplankus". Tačiau išgirdęs klausimą, koks skaičius parašų surinktas, V.Karsokas teatsakė: "Surinkti" ir nutraukė pokalbį.

Savarankiškai savo kandidatūrą keliantis signataras Zigmas Vaišvila, BNS paklaustas, ar turi surinkęs reikiamą skaičių, kalbėjo miglotai: "Dar per anksti kalbėti, parašai dar plaukia, iš skirtingų miestų, dar ne visi suskaičiuoti." Tačiau paklaustas, kiek suskaičiuota, atsakė nežinantis.

Kiek parašų surinkta už jo kandidatūrą, sako nežinantis savarankiškai rinkimuose dalyvaujantis kaunietis Vidmantas Sadauskas.

Leidėjas Algirdas Pilvelis BNS tvirtino parašų skaičiaus nesakysiantis, nes šiuo klausimu šiandien norintis surengti spaudos konferenciją.

Apie ketinimus įteikti lapus su kandidatavimą remiančių piliečių parašais VRK pranešė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) iškeltas partijos lyderis Valdemaras Tomaševskis ir savarankiškai rinkimuose dalyvaujanti Kazimira Prunskienė. V.Tomaševskis VRK parašus ketina atnešti šiandien, o K.Prunskienė – paskutinę dieną, ketvirtadienį.

Parašus jau yra įteikę Tvarkos ir teisingumo partijos į prezidentus keliamas Valentinas Mazuronis, savarankiškai save iškėlęs atsargos brigados generolas Česlovas Jezerskas, taip pat savarankiškai rinkimuose dalyvaujanti eurokomisarė Dalia Grybauskaitė, prezidento posto siekiantis Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius, Darbo partijos į prezidentus iškelta Loreta Graužinienė.

VRK iš viso yra registravusi 14 pretendentų kandidatuoti prezidento rinkimuose. Be minėtų, dalyvauti prezidento rinkimuose siekia publicistu prisistatantis Vytautas Kundrotas, smulkiųjų ir vidutinių verslininkų atstovu prisistatantis Jonas Jankauskas, Pilietinės demokratijos partijos kandidatas Algimantas Matulevičius. Pastarieji vakar mobiliuoju telefonu buvo nepasiekiami.

Pretendentai kandidatais bus registruojami, jei iki balandžio 2 d. įteiks VRK ne mažiau kaip 20 tūkst. Lietuvos piliečių, remiančių jų dalyvavimą prezidento rinkimuose, parašų. VRK ne vėliau kaip per 10 dienų nuo rinkėjų parašų rinkimo lapų gavimo dienos patikrina, ar jie teisingai užpildyti.