Prasideda tylioji tyrimo fazė


2004-08-14
Stasys GUDAVIČIUS
Prasideda tylioji tyrimo fazė

Įtarimai pareikšti jau visiems trims buvusiems Seimo nariams, patekusiems į galimos korupcijos skandalą

Prokurorai kol kas vengia komentuoti, kiek gali užtrukti galimos parlamentarų korupcijos tyrimas, bet tvirtina, kad tai užims ne mažiau kaip keletą mėnesių. Po to, kai įtarimai pareikšti jau visiems trims buvusiems Seimo nariams, patekusiems į šios vasaros skandalo verpetą, Generalinės prokuratūros pareigūnai imasi vadinamosios tyliosios tyrimo fazės, kai gretinami turimi dokumentai, apklausų metu gauta informacija, tikslinamos formuluotės.

Įtariamieji pageidautų, kad tyrimas baigtųsi kuo greičiau. Tačiau teisėsaugos pareigūnai nedrįsta prognozuoti, kiek sėkmingas bus šis tyrimas ir ar jis baigsis pakankamai greitai.

Užtruko ilgiau už kitus

Vakar 9 valandą 30 minučių į Generalinę prokuratūrą atėjęs eksparlamentaras Vytenis Andriukaitis iš jos po pusantros valandos išėjo jau kaip įtariamasis daugiatūkstantinio kyšio paėmimu iš bendrovės “Rubicon group”. Panašaus likimo šią savaitę sulaukė dar du buvę parlamento nariai - Vytautas Kvietkauskas ir Arvydas Vidžiūnas.

Buvęs Seimo vicepirmininkas V.Andriukaitis galimos korupcijos skandale buvo minimas itin dažnai, nes jis kaltinamas didžiausio - 95 tūkstančio litų kyšio paėmimu. Įtariama, kad iš socialliberalų gretų pašalintas V.Kvietkauskas galėjo paimti 25 tūkst. litų, o konservatorius A.Vidžiūnas - 40 tūkst. litų kyšį.

V.Andriukaičiui, kaip ir A.Vidžiūnui, pateiktas įtarimas pagal Baudžiamojo kodekso 225 straipsnio 3 dalį, kuri už tokio nusikaltimo padarymą numato laisvės atėmimą nuo 2 iki 8 metų. V.Kvietkauskui, kaip galimai mažiausią kyšį paėmusiam asmeniui, pateikti įtarimai pagal Kodekso 225 straipsnio 1 dalį, numatančią iki 3 metų laisvės atėmimo bausmę.

Visi įtariamieji Generalinėje prokuratūroje apsilankydavo su savo advokatais. V.Andriukaitį lydėjo teisininkas Pranas Makauskas. Su eksparlamentaru bendravo Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Saulius Verseckas. Tuo tarpu V.Kvietkauską ir A.Vidžiūną apklausė kita pareigūnė - to paties departamento prokurorė Nijolė Frolova.

Tvirtina dabar turįs daugiau teisių

Po apklausos kalbėdamas su žurnalistais V.Andriukaitis sakė esąs įsitikinęs, kad jam pavyks atmesti visus įtarimus bei apginti savo garbę ir orumą. Buvęs parlamentaras pabrėžtinai džiaugėsi įtariamojo statusu, suteikiančiu jam šiame procese daugiau gynybos teisių. “Dažnai per televiziją paskelbia, kad įtariamasis - tai kažkas baisaus. O įtariamasis turi daug daugiau teisių. Juk niekas iš jūsų neturi galimybės susipažinti su bylos medžiaga. Aš turiu galimybę susipažinti - ją perskaityti, išstudijuoti, pateikti atsakymus”, - aiškino V.Andriukaitis.

Prokurorai jam netaikys jokios kardomosios priemonės.

Buvęs parlamentaras pabrėžė sieksiąs savo gynybos teisėmis pasinaudoti “dalykiškai ir objektyviai”. V.Andriukaitis taip pat sakė esąs suinteresuotas, kad ikiteisminis tyrimas vyktų kuo greičiau.

V.Andriukaitis tikisi patekti į Seimą per artėjančius rinkimus ir mano, kad korupcijos skandalas jo politiniams siekiams nesukliudys. Tokį įsitikimą jis grindžia ir analogija su praėjusį dešimtmetį plačiai nuskambėjusia Algio Klimaičio-Kliugerio istorija. Esą tada įtarimų šleifas buvo pasiekęs ir Algirdą Brazauską. Tačiau vėliau įtarimai subliūško, o A.Brazauskas sėkmingai laimėjo Prezidento rinkimus.

“Taip kad kiekvienam žmogui taip gali būti, taigi šiuo atveju aš nenorėčiau nieko daugiau komentuoti”, - apibendrino V.Andriukaitis.

Prognozių kol kas vengiama

Eksparlamentarai nepateikia detalių iš apklausų tvirtindami, kad reikia išsaugoti prasidėjusio ikiteisminio tyrimo slaptumą. Tą patį tvirtina ir prokurorai.

Generalinės prokuratūros atstovai niekaip neprognozuoja vykdomo ikiteisminio tyrimo eigos. Nenorima spėlioti, kiek jis gali užtrukti ir kuo baigtis.

Generalinis prokuroras Antanas Klimavičius yra sakęs, kad ikiteisminis tyrimas gali baigtis dvejopai - arba byla bus atiduota teismui, arba tyrimas bus nutrauktas nesant pakankamai įrodymų, kad medžiaga pasiektų teisėjus. Lietuvoje tik maždaug trečdalis ikiteisminių tyrimų baigiasi bylų nagrinėjimu teismuose.

Dabar atostogaujantis Generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis anksčiau buvo prognozavęs, kad vadinamosios parlamentarų korupcijos byla gali būti tiriama ne mažiau kaip du tris mėnesius, tačiau detaliau prognozuoti atsisakė.

Byloje minimi dar keli parlamentarai, tačiau jie nėra įtariami nusikaltimu, o parlamentinė Antikorupcijos komisija mano, jog jie galėjo pažeisti parlamentaro etiką ir viešųjų ir privačių interesų derinimo principus.