Politikus teks pasirinkti be reklamos triukų


2008-06-11
Lau­ry­na Vi­re­liū­nai­tė
Politikus teks pasirinkti be reklamos triukų

Vie­toj rek­la­mi­nių kli­pų per ra­di­ją ir te­le­vi­zi­ją prieš Sei­mo rin­ki­mus žmo­nės ga­lės ste­bė­ti dau­giau po­li­ti­kų dis­ku­si­jų.

Ne­mo­ka­mai ro­dy­ti ne­ga­lės

Sei­mas va­kar pa­tai­sė Po­li­ti­nių par­ti­jų ir po­li­ti­nių kam­pa­ni­jų fi­nan­sa­vi­mo bei fi­nan­sa­vi­mo kont­ro­lės įsta­ty­mą ir už­drau­dė per te­le­vi­zi­ją ir ra­di­ją trans­liuo­ti gar­so ir vaiz­do kū­ri­niais iš­reikš­tą po­li­ti­kų rek­la­mą. Šį spren­di­mą pa­lai­kė 67 par­la­men­ta­rai, prieš bal­sa­vo 7, 18 su­si­lai­kė.

Par­ti­jų rek­la­ma­vi­mą­si or­ga­ni­zuos Vy­riau­sio­ji rin­ki­mų ko­mi­si­ja (VRK). Sei­mas pro­to­ko­lo nu­ta­ri­mu pa­siū­lė Vy­riau­sy­bei VRK iš biu­dže­to skir­ti pa­pil­do­mus 2 mln. li­tų.
Kan­di­da­tų rek­la­ma­vi­ma­sis ko­mer­ci­nė­se te­le­vi­zi­jo­se bei ra­di­ju­je bus ap­mo­kė­tas vals­ty­bės lė­šo­mis. Be­je, įsta­ty­me įtvir­tin­ta nuo­sta­ta, drau­džian­ti vie­šo­sios in­for­ma­ci­jos ren­gė­jams ir sklei­dė­jams skleis­ti po­li­ti­nę rek­la­mą neat­ly­gin­ti­nai.

Ap­kal­ti­no disk­ri­mi­na­ci­ja

Rek­la­mos mas­tai bus nu­sta­ty­ti at­si­žvel­giant į pa­sta­rų­jų Sei­mo, Eu­ro­pos Par­la­men­to ir sa­vi­val­dy­bių ta­ry­bų rin­ki­mų re­zul­ta­tus, taip pat pa­gal iš­kel­tų kan­di­da­tų skai­čių.

Kon­ser­va­to­rius Sau­lius Pe­če­liū­nas va­kar pa­si­pik­ti­no, kad ete­rio lai­ką gaus tik ku­rios nors par­ti­jos są­ra­še esan­tys po­li­ti­kai, o vien­man­da­tė­se apy­gar­do­se kan­di­da­tuo­jan­tys žmo­nės to­kios ga­li­my­bės ne­tu­rės.

„Toks prin­ci­pas, ypač nau­jes­nėms par­ti­joms, gre­sia disk­ri­mi­na­ci­ja, ly­gia­tei­siš­ku­mo ne­bu­vi­mu, la­bai daž­nai įtvir­ti­na­mas su­si­da­riu­sios po­li­ti­nės sis­te­mos są­stin­gis ir jos ne­no­ras rea­guo­ti į ap­lin­ką, į rin­kė­jų nuo­mo­nę", - jam pri­ta­rė Li­be­ra­lų są­jū­džio at­sto­vas Pet­ras Aušt­re­vi­čius.

Liūd­na ži­nia te­le­vi­zi­joms

Par­ti­jos „Tvar­ka ir tei­sin­gu­mas" at­sto­vai siū­lė ne­draus­ti per te­le­vi­zi­jas ro­dy­ti rek­la­mi­nių fil­mu­kų. Frak­ci­jos se­niū­nas Va­len­ti­nas Ma­zu­ro­nis tei­gė, kad įsta­ty­mas už­kirs ke­lią nau­jiems vei­dams po­li­ti­ko­je. „To­dėl, kad biu­dže­to pi­ni­gai, ku­riuos skirs­tys VRK, bus skirs­to­mi taip, kad spren­di­mas bus nau­din­gas tik esan­tiems val­džio­je. Tai de­mok­ra­ti­jos lai­do­tu­vės, ir tam pri­tar­ti ne­ga­li­ma", - dės­tė jis.

Su juo ne­su­ti­ku­si so­cial­de­mok­ra­tė Bi­ru­tė Vė­sai­tė at­krei­pė dė­me­sį, kad pa­tai­sa smogs per ko­mer­ci­nių te­le­vi­zi­jų ki­še­nes.

„Pa­ra­dok­sa­lu, bet tos pa­čios te­le­vi­zi­jos ir ra­di­jo sto­tys kal­ti­na mus, po­li­ti­kus, ko­rup­ci­ja. Iš tik­rų­jų mil­ži­niš­kos par­ti­jų lė­šos ei­na bū­tent šioms iš­lai­doms pa­deng­ti. Ma­nau, kad pa­tai­sa su­ma­žins fi­nan­si­nę naš­tą po­li­ti­nėms par­ti­joms, ap­sau­gos rin­kė­jus nuo bu­ki­nan­čios rek­la­mos", - dės­tė ji.