Pirmasis išpuolis nepavyko


2006-05-23
Pirmasis išpuolis nepavyko

Čagčarane į lietuvius iššautos raketos buvo sugedusios arba jas paleido nemokšos

Lietuvos vadovaujamos Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupės (PAG) stovyklą Čagčarane raketomis apšaudę asmenys buvo nekvalifikuoti arba raketos buvo netinkamos naudoti. Tai vakar sakė PAG vadas pulkininkas Vilmas Šatas, paprašytas pakomentuoti, kodėl nežinomų asmenų penktadienio vakarą stovyklos kryptimi paleistos dvi nevaldomos raketos nesprogo.

Trys prielaidos

“Turime tris prielaidas, kodėl raketos nesprogo: jas paleidę žmonės galėjo būti neprofesionalūs, raketų galiojimo laikas buvo pasibaigęs arba jos buvo su gamykliniu broku”, - pasakojo V.Šatas.

Jo teigimu, šeštadienio rytą kariai ant vienos aplinkinių kalvų aptiko raketų paleidimo poziciją, kurioje rasta tam tikrų daiktinių įrodymų. Incidentą tiria Afganistano nacionalinė policija ir saugumo žinyba.

Pasak PAG vado, yra tiriamos kelios versijos, kas galėjo taikytis į Lietuvos stovyklą. Kol kas nėra įrodymų, kad šią ataką surengė su Afganistano valdžia ir tarptautinėmis pajėgomis kovojantys nuversto Talibano režimo šalininkai, incidentas traktuojamas kaip “pavienis atvejis”.

Pulkininko V.Šato teigimu, dėl incidento imtasi kai kurių papildomų apsaugos priemonių, tačiau kovinės parengties lygis nėra sustiprintas, PAG vykdomos visos funkcijos.

Žmonės nenukentėjo

Penktadienio vėlyvą vakarą įvykęs PAG stovyklos apšaudymas buvo pirmasis išpuolis prieš Lietuvos karius nuo praėjusių metų birželio, kai Lietuvos PAG pradėjo savo veiklą Gore. Be to, tai pirmasis liudijimas, kad kitas Afganistano provincijas, ypač pietines ir rytines, krečiantys neramumai gali persiristi į iki šiol stabilumo oaze buvusią Goro provinciją.

Vienos raketos kritimo vietos nustatyti nepavyko, antroji praskrido virš stovyklos ir, nukritusi už 50 metrų nuo stovyklos išorinio aptvaro, nesprogo. Grupės išminuotojai sėkmingai raketą sunaikino. Įvykio metu žmonės nenukentėjo.

2001 metais nuversto Talibano režimo rėmėjai prieš kelias savaites paskelbė pradėję savo pavasarinį puolimą Afganistano pietuose ir Rytuose. Ypač pagausėjo išpuolių su Goru besiribojančioje Helmando provincijoje, kur šiuo metu yra Didžiosios Britanijos karinės pajėgos - maždaug 3,5 tūkst. karių.

Anksčiau Lietuvos karinė žvalgyba turėjo duomenų, kad su Helmandu besiribojančiuose Goro rajonuose apsilanko nedidelės talibų grupės, tačiau jų tikslas iki šiol būdavo poilsis.

Pernai Afganistano nacionalinės policijos pareigūnai Čagčarane suėmė penkis įtariamus talibus, kurie, kaip manoma, ketino iš areštinės išvaduoti vieną saviškį.

Misijoje - jau trečioji pamaina

Pernai ir šiemet vietos gyventojai kelissyk pranešė Goro pietuose pastebėję įtartinų asmenų grupes, tačiau, lietuvių kariams pradėjus tirti šias žinias, jos nepasitvirtindavo.

Praėjusią savaitę pusmetinę misiją pradėjo trečioji provincijos atkūrimo grupės pamaina, kurioje tarnauja daugiau kaip 120 lietuvių karių. Prie iki šiol su Lietuvos kariais patruliavimo užduotis vykdžiusių islandų ir danų prisijungė ir Kroatijos kariai.

Didžiąją dalį PAG-3 kontingento sudaro Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono kariai. Grupėje taip pat dirba karo medikai, logistikos ir inžinerijos specialistai.

Lietuvos vadovaujamos Afganistano centrinės dalies šiaurės vakaruose įsikūrusios Goro provincijos misija pradėta praėjusių metų birželį. Goro provincijos atkūrimo grupės misija yra NATO vadovaujamų Tarptautinių paramos saugumui pajėgų (ISAF) operacijos dalis. Misija padeda kurti saugią aplinką provincijoje veikti tarptautinėms nevyriausybinėms organizacijoms, užtikrinti gerus centrinės valdžios santykius su vietos lyderiais, sudaryti tinkamas sąlygas Goro provincijai atkurti.

BNS, KD inf.