Per suvažiavimą — skyrybos


2008-01-28
Per suvažiavimą — skyrybos

Valstiečių liaudininkų lyderei Kazimirai Prunskienei oponavusiam politinės jėgos vicepirmininkui Ramūnui Karbauskiui teko pasitraukti.

Politiką žada pamiršti

Partijos vadovų nesutarimus pakurstė planuotos „tuoktuvės“ su Seimo pirmininko Viktoro Muntiano vadovaujama Pilietinės demokratijos partija. R.Karbauskis tam aktyviai priešinosi teigdamas, kad šių politikų draugija nieko gera partijai neduos.

Konflikto atomazga įvyko per savaitgalį surengtą politinės jėgos suvažiavimą. R.Karbauskis tikėjosi pasitikrinti, ar partijos kolegos pasitiki juo kaip partijos pirmininkės pavaduotoju, buvo parengęs pranešimą.

Tačiau balsuodami, ar į darbotvarkę įtraukti jo kalbą, delegatai tam nepritarė. 276 partijos nariai R.Karbauskiui buvo palankūs, 310 politinės jėgos narių balsavo, kad jam nereikia suteikti žodžio. Dalis delegatų apskritai balsuojant nedalyvavo.

Politikas šį rezultatą palaikė nepakankamo pasitikėjimo juo įrodymu, todėl paskubomis parašė atsistatydinimo pareiškimą. Nuo šio žingsnio jo nesustabdė kai kurių partijos narių, tarp jų ir lyderės K.Prunskienės, raginimai apsigalvoti.

„Esu kaltinamas, kad griaunu partiją, man gerokai pabodo to klausyti, man daug kartų pareikštas nepasitikėjimas. Jis buvo išsakytas dėl mano dalyvavimo derybų (su Pilietinės demokratijos partija – red. past.) grupėje. Nuolat pabrėžiama, kad šioje partijoje aš vienintelis turiu kitokią nuomonę“, – apie jo atžvilgiu žeriamą kritiką kalbėjo politikas.

Vėliau R.Karbauskis žurnalistams aiškino, kad partija be jo neprapuls. „Tiesiog niekas nereikš kitokios nuomonės, tokios, kokią aš reikšdavau“, – kalbėjo jis. Buvęs K.Prunskienės bendražygis tvirtina apskritai pasitraukiąs iš politikos.

Nesutiko su metodais

Numatydamas, kad jam gali būti neleista perskaityti pareiškimo, R.Karbauskis suvažiavimo pradžioje išplatino kreipimąsi, kuriame atvirai kritikavo K.Prunskienę dėl nedemokratinių vadovavimo metodų.

Jo nuomone, partija vedama ne tuo keliu, per mažai dėmesio teikiama su žemės ūkiu susijusioms problemoms.

R.Karbauskis partijos kolegų prašė leisti patikrinti pasitikėjimą juo, tačiau pabrėžė nesiūląs balsuoti dėl pasitikėjimo K.Prunskiene. Jo nuomone, politinės jėgos pirmininkės pakeitimas prieš Seimo rinkimus turėtų itin liūdnų padarinių.

Jis siūlė partijos pirmininkei imtis vadovauti politinės jėgos rinkimų štabui, kad laikas nebūtų švaistomas bereikalingiems pokalbiams su Pilietinės demokratijos partija. Partijos pirmininkė į tai žiūri skeptiškai.

Kvietė susitaikyti

K.Prunskienė nenorėjo sutikti su buvusio bendražygio kritika. Paklausta, kaip vertina pareiškimą, esą ji partijoje tik tenkina savo ambicijas, politikė neslėpė įsižeidusi: „Jam taip atrodo, nes neklausau, kaip jam norėtųsi. Tokiu atveju visi tenkiname savo ambicijas, o vienas tenkina visos tautos valią.“

„Tai yra jo reikalas, jo požiūris. Aš nesiūlyčiau radikalių sprendimų daryti, kviečiau jį toliau dirbti ir prisidėti prie rinkimų kampanijos organizavimo“, – dar prieš R.Karbauskio pasitraukimą kalbėjo valstiečių liaudininkų pirmininkė.

Ji atkreipė dėmesį, kad politinės jėgos tarybos nariai kvietė politiką taikytis, nes dabar yra kur kas svarbiau telktis, o ne konfrontuoti, tačiau tai R.Karbauskio nesustabdė.