Parlamentarai nenori pakenkti prokurorams


2006-06-09
Arūnas IVAŠKEVIČIUS
Parlamentarai nenori pakenkti prokurorams

Turniškių statybų tyrimo išvados bus viešinamos tik leidus teisėsaugai

Seimo laikinoji tyrimo komisija jau įpusėjo rengti išvadas, tačiau prieš pateikdama jas parlamentui, ketina pasikonsultuoti su Generaline prokuratūra.

Istorija išsirutuliojo į baudžiamąją bylą

Kaip sakė vakar posėdžiavusios komisijos pirmininkės pavaduotojas Antanas Matulas, į kitą posėdį, vyksiantį antradienį, kviečiamas atvykti generalinis prokuroras Algimantas Valantinas arba jo įgaliotas kitas prokuratūros pareigūnas. Komisijos nariai nuogąstauja, kad viešai paskelbtos komisijos tyrimo išvados gali pakenkti prokuratūroje atliekamam ikiteisminiam tyrimui dėl galimo dokumento suklastojimo, ir taip ketina apsidrausti.

Seimo pradėta narplioti statybų Turniškėse istorija išsirutuliojo į baudžiamąją bylą - Vilniaus apygardos prokuratūra, išanalizavusi Valstybės kontrolės pateiktą medžiagą, pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo dokumento suklastojimo, gaunant leidimus pastatų rekonstrukcijai. Kontrolierių, kurie atliko auditą Vyriausybės kanceliarijos akcinėje komunalinių paslaugų bendrovėje, nuomone, vienas dokumentas, susijęs su statybos leidimais pastatų rekonstrukcijai Turniškėse, galėjo būti suklastotas.

Darbą gali tekti pristabdyti

Šis auditas atliktas paprašius Seimo laikinajai komisijai, kuriai parlamentas yra pavedęs ištirti, ar žiniasklaidoje paskelbta informacija apie statybas Turniškėse atitinka tikrovę. Komisija taip pat tiria Prezidento rezidencijos įkeitimo ir Turniškių rajone atliktos pastatų rekonstrukcijos aplinkybes.

“Jeigu prokuratūra patvirtins, kad vis dėlto mes turėtume pristabdyti darbą, tuomet prašysime parlamento pratęsti komisijos darbo terminą”, - vakar po posėdžio sakė konservatorius A.Matulas, vėliau pridurdamas, jog “parlamento darbas ir laikinųjų komisijų darbas neturėtų trukdyti prokuratūrai”.

Tyrimas tęsiasi kelis mėnesius

Seimas komisiją buvo įpareigojęs išvadas pateikti iki birželio vidurio, tačiau, pasak komisijos pirmininkės pavaduotojo, atsakymus į du komisijai suformuluotus klausimus taip pat bus galima pateikti tik po to, kai bus sulauktas konkretus prokuratūros atsakymas, o tiksliau - minėto ikiteisminio tyrimo rezultatai.

“Jeigu prokuratūra pripažins, kad vis dėlto dokumentai suklastoti ir perduos medžiagą teismui, tai mūsų išvada turės būti gerokai griežtesnė”, - sakė A.Matulas.

Jis pridūrė besitikintis, kad ikiteisminis tyrimas ilgai neužtruks, kadangi jis vyksta “pakankamai siaura prasme, dėl vieno dokumento suklastojimo”.

Parlamentaras nepanoro vakar konkrečiau atskleisti, prie kokių išvadų priėjo komisija po kelis mėnesius trukusio tyrimo: “Aš dabar negaliu atskleisti visų siūlymų išvadoms, bet trūkumų ir pažeidimų randama labai daug”. Pasak jo, tų trūkumų atrasta Vyriausybės kanceliarijos, Vilniaus apskrities administracijos ir kitų institucijų veikloje.

Tyrimo metu taip pat paaiškėjo, kad Turniškėse, be skandalingai pagarsėjusių kotedžų, kuriuos įsigijo Prezidentūros ir Valstybės saugumo departamento pareigūnai, Vyriausybės kanceliarijos bendrovė buvo suplanavusi ir 21 naujo kotedžo statybas. Vakar A.Matulas sakė, kad komisija rekomenduos sustabdyti šių kotedžų statybą. Pasak parlamentaro, jeigu Seimas pritars tokiam siūlymui, tuomet Vyriausybė turės imtis priemonių, kad šios rekomendacijos būtų įgyvendintos.