Palanga – sekso sostinė


2009-06-27
Jurga Barkauskaitė
Palanga – sekso sostinė

Pajūris svetingai pasitinka nuotykių ištroškusius vasarotojus. Sunkmečio nuotaikas kviečiama pamiršti striptizo klube, o sekso prekių parduotuvėse – apsirūpinti pikantiškomis dovanėlėmis.

Krizė neprarijo geidulių

Per karštymetį Palanga tampa ne tik vasaros, bet ir sekso sostine. Verslininkai, siūlantys pajūryje įsigyti intymių prekių ar pasilepinti išskirtiniais malonumais, poilsiautojų šturmui jau pasirengę.

Kurorte neseniai duris atvėrė nauja sekso reikmenų parduotuvė "Amsterdamas". Pasirinkta strategiškai nebloga vieta – vos už poros žingsnių yra autobusų stotis, Turizmo informacijos centras.

"Krizė nesuėdė žmonių norų. Galbūt maistas svarbiau nei vibratorius, tačiau seksas irgi yra aktualus dalykas", – samprotavo "Amsterdamo" direktorius Kęstas Petrauskas.

Tokias parduotuves Klaipėdoje ir Kretingoje turintis vyras neslėpė kurorte nesitikintis įspūdingo pelno, tačiau laikosi nuostatos, kad sunkmetis – ne priežastis nustoti plėtoti savo verslą: "Nesistenk sutaupyti – stenkis uždirbti. Tokios politikos laikomės."

Užsiimdami seksu visi lygūs

Kodėl nauja parduotuvė buvo atidaryta Palangoje, o ne, pavyzdžiui, Nidoje, K.Petrauskas paaiškino lakoniškai: "Čia suvažiuoja visų socialinių sluoksnių atstovai, o užsiimdami seksu visi lygūs. Į Nidą traukia ponai, kurie ir taip viskuo apsirūpina. Manau, perspektyvų ten būtų mažiau."

Dešimt metų sekso reikmenų prekybos srityje dirbantis vyras tikino, kad visuomenės požiūris į intymius gaminius smarkiai pasikeitęs: "Žmonių poreikiai buvo ir išliko tie patys, tačiau seksą anksčiau bandyta nugrūsti į gėdos sritį."

Vyras pabrėžė, kad dabar klientai į sekso reikmenų parduotuves ateina ne suvenyrų ieškoti: "Tokių prekių era baigėsi prieš penkerius metus. Dabar žmonės išprusę ir nori malonumo, o ne juokauti."

Paslaugos visą parą

Nors sekso prekių parduotuvė didžiausiame Lietuvos kurorte orientuojasi į vasarotojus, K.Petrauskas spėjo, kad naudos bus ir palangiškiams. "Negi vietiniai seksu nesidomi?" – juokėsi pašnekovas.

"Amsterdamas" klientų laukia visą parą. Anot direktoriaus, ilgos darbo valandos pasiteisina: "Jei žmogui kažko naktį užsinori, kur gauti?"

K.Petrauskas tikino, kad visos prekės, kurias galima išvysti lentynose, randa savo pirkėją. "Dirbame šioje srityje jau seniai. Nepaklausių dalykų tiesiog nevežame", – aiškino direktorius. Vis dėlto perkamiausių viršūnėje – vibratoriai, įvairūs prezervatyvai, sekso žaisliukai, priemonės lytiniam aktui pailginti, malonumui sustiprinti.

Anot pašnekovo, gamintojai nesnaudžia. "Neseniai rinkoje pasirodė naujų priemonių, kurios frigidiškas moteris tiesiog veda iš proto. Kad duoda orgazmas – kas minutę!" – entuziastingai kalbėjo K.Petrauskas.

Verslininko išgirtosios priemonės pakuotė privertė suglumti: nors ant viršelio puikavosi merginos atvaizdas, užrašas skelbė, kad gaminys "Summer Daze" ("Vasaros staigmena" – angl.) skirtas ne žmonėms, o tropiniams augalams.

Gidams – ir pikantiški klausimai

Jau daug metų su turistais bendraujanti Palangos gidų gildijos pirmininkė Angelė Martinkėnienė atviravo, kad pasitaiko atvejų, kai atvykėliai teiraujasi ne tik apie vietos diskotekas, muzikos klubus, bet ir striptizo barus. Drąsiau apie galimybes patirti pikantiškų įspūdžių klausinėja kaimynai – latviai, estai.

Gidė Regina Makauskienė teigė, kad turistai iš Vokietijos, Austrijos, su kuriais dažniausiai tenka susidurti, yra santūrūs. Palangoje svetimšaliai nesiteirauja gidės apie erotines pramogas, tačiau tokių klausimų yra pasitaikę bendraujant su grupėmis Klaipėdoje. Vis dėlto smalsumas atskiestas nepatiklumu. "Patys paklausia, ir patys prunkščia", – turistų išraiškas prisiminė R.Makauskienė.

Anot gidės, pikantiškos atrakcijos dažniau domina į pajūrį atvykstančias vyrų kompanijas – kortuotojus ar, pavyzdžiui, golfo klubų narius. "Vis dėlto nuotykių ieškotojai dažniau dairosi į Kaliningradą – ten striptizo, erotikos industrija labiau išplėtota, merginos tiesiog viešbučių liftuose palieka savo vizitines korteles", – kalbėjo R.Makauskienė.

Iš paplūdimio – žiūrėti striptizo

Jau ketvirtą sezoną Palangoje duris atveriančio striptizo klubo "Escape" darbuotojai apie klientus užsieniečius atsiliepė palankiai. "Su jais lengviau susitarti, bendrauti. Jie dosnesni šokėjoms ir aptarnaujančiam personalui, jei tik šie išties nuoširdūs", – atviravo "Escape" klubo vadovė Orinta.

J.Basanavičiaus gatvėje veikiančios malonumų oazės darbuotojai, kaip ir visi palangiškiai, meldžia, kad vasara nešykštėtų saulės. Jei dangų aptraukę debesys, klientų – ne marios.

Vadovė Orinta teigė pastebėjusi, kad kol kas į striptizo klubą Palangoje dažniausiai linksmintis traukia jaunimas. Vyresni lankytojai pramogoms nebūtinai išleidžia daugiau pinigų.

Nors dailiosios lyties atstovės klube irgi turi kur paganyti akis, gali pasimėgauti masažu, jos nėra dažnos viešnios – tesudaro 10–20 proc. visų lankytojų. Striptizo oazės duris dažniausiai praveria pavieniai vyrai. Kompanijos ar pikantiškų įspūdžių ieškančių porelių pasitaiko rečiau.

Apie kainas ir malonumus klube vadovė telefonu plačiau kalbėti nepanoro. "Escape" interneto svetainėje nurodyta, kad įėjimas kainuoja 50 litų. Klubas skelbia akciją užsisakantiems erotinį masažą – paslauga kainuoja 99 litus.

Idėja – erotinis kino teatras

"Escape" pašonėje vasarotojų akis traukia prekystalis su žinomos žolininkės Adelės Karaliūnaitės siūlomomis gėrybėmis. Atviromis kalbomis apie seksą ir erotiką spėjusi pagarsėti žinomos dainininkės Gintarės Karaliūnaitės motina striptizo klubo kaimynystės nesibaido.

"Kas čia bloga, jei žmonės gali paganyti akis į gražius išpuoselėtus kūnus? Mokslininkai yra nustatę, kad poros, drauge pasižiūrėjusios erotinių vaizdų ar netgi kokį nors pornografinį filmuką, savo santykiuose atranda ką nors nauja", – kalbėjo A.Karaliūnaitė.

Žolininkės nuomone, kurorte būtų niša erotiniam kino teatrui, spektakliams. "Kodėl čia negalėtų būti kitaip – kas nors panašaus kaip Las Vegase? Jei užsidirbai pinigų, turi teisę juos išleisti taip, kaip nori", – įsitikinusi moteris.

Aistrą kurso ir žolelės

Žolininkė apgailestavo, kad Eroso dvasios vasaros sostinėje dar labai stinga: "Atvykęs į Palangą pirmiausia išvysti Kurhauzo griuvėsius, pakampėse dvokia. Kur žmonėms pasibučiuoti, kur pasiglamžyti? Išpuoselėtame Venspilyje šimtąsyk daugiau erotikos."

A.Karaliūnaitės nuomone, sunkmečiu vertėtų dažniau prisiminti kūniškus malonumus, o vasara – tinkamiausias tam laikas. "Niekas geriau neatpalaiduoja kaip harmoningas lytinis gyvenimas. Jei žmogus kažko ieško, vadinasi, jam kažko trūksta. Išlaisvinti savo vidinį nerimą – tik į gera. Gražus vasaros romanas juk ne tik seksas, bet ir pasivaikščiojimai, gal net eilių deklamavimas... Tegu žmonės patiria jausmus gyvenime, o ne virtualiai – sėdėdami prie kompiuterio", – samprotavo moteris.

Gamtos paslapčių žinovė ir pati siūlo aistrą pakurstyti galinčių gaminių. A.Karaliūnaitė yra sukūrusi žolelių mišinį "Lipk ant sienų", skirtą stipriosios lyties atstovams, bei specialų mišinį moterims.