Pajūryje neskubama tvarkyti prieplaukų


2008-06-09
kaunodiena.lt
Pajūryje neskubama tvarkyti prieplaukų

Nors Lietuvoje per mėnesį įregistruojama apie 1.000 naujų mažųjų laivelių, tačiau prieplaukos tvarkomos vangiai. Pamaryje yra nemažai nesaugių nelegalių prieplaukų. Valstybinė vidaus vandens laivybos inspekcija negali uždrausti naudotis jomis.

Valstybinės vidaus vandenų laivybos inspekcijos vedamame registre šiuo metu Klaipėdos apskrityje yra įteisintos penkios prieplaukos ir vienas uostelis. Dar iki dešimt prieplaukų yra neįregistruotos, skelbia „Klaipėdos" priedas „Jūra".

Administracinių teisės pažeidimų kodekse nėra numatyta bauda už neįregistruotos prieplaukos naudojimą. Kol kas baudžiamas tik komercinės neįregistruotos krantinės savininkas. Galima bausti ir laivelio savininką už švartavimąsi neleistinoje vietoje. Seime rengiamos Administracinės teisės pažeidimo kodekso pataisos, kur bus numatyta atsakomybė ir neteisėtos prieplaukos valdytojui.

Mažųjų laivų skaičius kasmet padidėja dešimtadaliu. Šiemet balandį Lietuvoje buvo užregistruoti beveik 52 tūkst. pramoginiai laiveliai. Klaipėdoje išspręsti valčių ir mažųjų laivų švartavimo problemą tikimasi pastačius naująją prieplauką kairėje Kuršių marių pusėje už Jūrų perkėlos. Prieplaukoje tilptų daugiau nei 400 laivelių iki 15 metrų ilgio.

 "Klaipėdos" nuotr.