Padės Prezidentui apsispręsti


2005-03-22
Padės Prezidentui apsispręsti

A.Paulauskas aiškinsis Seimo nuotaikas dėl T.Birmontienės kandidatūros

Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas ketina išsamiau pasiaiškinti motyvus ir priežastis, kodėl Seime praėjusią savaitę balsuojant slaptai buvo atmesta Prezidento teiktos Tomos Birmontienės kandidatūra į Konstitucinio Teismo teisėjas. Šią informaciją apie balsavimo motyvus ir apie šiuo metu tvyrančias nuotaikas dėl T.Birmontienės kandidatūros A.Paulauskas žada jau šiandien pateikti Prezidentui V.Adamkui.

A.Paulausko teigimu, būtent nuo šios informacijos greičiausiai ir priklausys Prezidento V.Adamkaus apsisprendimas, ar teikti T.Birmontienės kandidatūrą Seimui pakartotinai. V.Adamkus savo apsisprendimą turėtų paskelbti šią savaitę. Seimo Pirmininkas pridūrė, jog šiuo atveju svarbus ir pačios T.Birmontienės apsisprendimas - ar ji sutiks kandidatuoti antrą kartą.

A.Paulauskas sakė negalįs įvardyti konkrečių, vienareikšmiškų priežasčių, kodėl Seimas netikėtai atmetė T.Birmontienės kandidatūrą į Konstitucinio Teismo teisėjas. Tiesa, anot A.Paulausko, galima numanyti, kodėl prieš T.Birmontienę balsavo liberaldemokratai ar Valstiečių ir Naujosios demokratijos frakcijos nariai.

Čia pat A.Paulauskas abejojo, ar liberaldemokratų paviešinta medžiaga apie T.Birmontienės disertacijos temą bei jos tėvo praeitį galėjo turėti lemiamą poveikį balsuojant.

“Kaip frakcijos balsuotų, jei būtų pakartotinis balsavimas, negalėčiau atsakyti. Reikėtų pasitarti su frakcijų seniūnais. Nerimą kelia tai, kad ir prieš tai Seimo frakcijų seniūnai nesakė, kad T.Birmontienės kandidatūra nepriimtina ar kad jie balsuos prieš”, - sakė A.Paulauskas.

Seimo vadovas pridūrė, jog jis pats balsavo už T.Birmontienės kandidatūrą.

Seimo Socialdemokratų frakcijos narė Birutė Vėsaitė vakar atviru laišku kreipėsi į Prezidentą V.Adamkų, kad šis leistų Seimui ištaisyti klaidą nepatvirtinus T.Birmontienės kandidatūros į Konstitucinio Teismo teisėjus.

Socialdemokratės žodžiais, ji labai nusivylė, kad tiek daug suklaidintų kolegų buvo prieš T.Birmontienės kandidatūrą. B.Vėsaitės teigimu, ji nežino žmogaus, labiau verto Konstitucinio Teismo teisėjo vardo, ir specialisto, geriau išmanančio Lietuvos konstitucinę teisę.

Per slaptą balsavimą praėjusį antradienį už valstybės vadovo pasiūlytą kandidatūrą balsavo 54 parlamentarai, prieš - 53, 4 biuleteniai buvo sugadinti. T.Birmontienei pritrūko vos kelių balsų, kad būtų patvirtinta Konstitucinio Teismo teisėja.

T.Birmontienės kandidatūrą Seime sukritikavo Liberalų demokratų frakcija ir kai kurie pavieniai parlamentarai. Jiems užkliuvo T. Birmontienės Sąjūdžio kūrimosi metais rašyta disertacija “Tarybinės milicijos kūrimasis Lietuvoje”. Teisininkė joje esą didelį dėmesį skyrė įvykiams Dzūkijoje, kur 1944-1945 metais jos tėvas Alfonsas Mockevičius buvo Liaudies gynėjų būrio, priklausiusio Veisiejuose dislokuotam NKVD daliniui, kovotojas.

ELTA, KD inf.