Neoficialus požiūris - neigiamas, oficialaus nėra


2004-01-27
Stasys GUDAVIČIUS
Neoficialus požiūris - neigiamas, oficialaus nėra

Lietuvos diplomatijos vadovas teigia susidaręs įspūdį, kad Vakaruose laukiama Prezidento Rolando Pakso atstatydinimo

Grįžęs iš Vašingtono Lietuvos užsienio reikalų ministras Antanas Valionis pareiškė kelionės metu supratęs, kad Vakarai neoficialiai laukia Prezidento Rolando Pakso atsistatydinimo arba nušalinimo nuo pareigų. Tuo tarpu Jungtinių Amerikos Valstijų ambasadorius Lietuvoje Styvenas Malas vakar tai paneigė ir pareiškė, kad Vašingtonas neturi oficialios pozicijos šiuo klausimu. Paaiškinimo dėl paskleistų žinių iš A.Valionio paprašė ir Prezidentas R.Paksas.

Interviu “Kauno dienai” Lietuvos diplomatijos vadovas komentuoja, kuo remdamasis jis padarė tokią išvadą.

Pasirengęs viską papasakoti Prezidentui

- Nuomonę, kad laukiama Lietuvos Prezidento atsistatydinimo, Jūs išgirdote iš JAV valstybės sekretoriaus Kolino Pauelo?  

- Jis sakė, kad Vašingtonas mato, kaip dirba Lietuvos demokratinės institucijos, ir neabejoja, jog visas procesas baigsis vadovaujantis Konstitucija, įstatymais ir demokratiniais principais. Kai pokalbio metu kitos valstybės aukšto rango partneris išsako tokią poziciją, tai jau yra labai rimtas ženklas, kad situacija yra stebima ir laukiama, kuo ji pasibaigs.

Bet lankantis JAV įvyko daug įvairiausių susitikimų - su aukšto rango politikais, kongresmenais, politologais. Jų metu būta daug klausimų apie padėtį Lietuvoje, situacijos vertinimų. Iš visų jų padariau būtent tokią išvadą, kokią padariau.

- Prezidentas R.Paksas lauks Jūsų pasiaiškinimų šiais klausimais. Jūs pasirengęs tai padaryti? 

 

- Taip. Ir iki šiol nieko neslėpiau nuo Prezidento, tad ir šiuo atveju elgsiuos būtent taip.

- Ar Jums teko išgirsti kokias nors tiesiogines užuominas, kad Lietuva gali būti izoliuota, liks antrarūše valstybe Europos Sąjungoje ir NATO, jeigu Prezidento problema nebus išspręsta taip, kaip Vakarai norėtų? 

 

- Neoficialiuose pokalbiuose pabrėžiama, kad Konstitucinio Teismo sprendimas byloje dėl Jurijaus Borisovo pilietybės, kur konstatuojama, jog Prezidentas pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką, yra labai rimtas argumentas. Aišku, niekas iš diplomatų tiesiogiai nesako, kad būsime izoliuoti ar liksime antrarūšiai. Taip kalbėti tiesiog nepriimta. Tik leidžiama aiškiai suprasti, kad turėsime problemų. Patys turime pamatyti, kokios tos problemos gali būti.

- Ar gali atsitikti, kad bus atidėtas ir kovo viduryje numatytas naujojo NATO generalinio sekretoriaus vizitas į Lietuvą? 

 

- Kol kas neturime žinių, kad šis vizitas neįvyktų. Tikimės, kad jis įvyks.  

Sustojo ambasadorių skyrimas

- JAV ambasadorius S.Malas vakar pareiškė, kad oficialiai Vašingtonas neturi jokios pozicijos apkaltos klausimu. Pasak jo, tik Prezidentas ir Lietuvos žmonės turi nuspręsti, kaip įveikti šią krizę. Ar jau gavote pylos, kad skleidžiate neoficialias žinias?  

- Mes kalbėjome su ambasadoriumi kitais klausimais, nes yra daugybė bendradarbiavimo projektų, kuriuos reikia aptarti. Beje, susitikimas įvyko mano iniciatyva. Oficiali Vašingtono pozicija iš tiesų yra tokia, kokia yra paskelbta K.Pauelo ir S.Malo. Aš perteikiau įvairių susitikimų susidarytą neoficialų įspūdį.

- Ar yra kokia nors Rusijos ir kitų Rytų valstybių reakcija į įvykius Lietuvoje? 

 

- Tokių signalų neturiu, nes nebuvau susitikęs su partneriais iš Rusijos. Skaitome tik rusų spaudą. Ji objektyviai, kartais mažiau objektyviai aprašo tai, kas vyksta Lietuvoje.

- Ar teisingas įspūdis, kad per pastarąjį skandalą Lietuvoje sustojo tam tikri diplomatiniai procesai, pavyzdžiui, ambasadorių skyrimo ir atšaukimo procedūra? 

 

- Nepasakyčiau, kad nieko nevyksta. Per praėjusius metus iki pat skandalo pradžios pakeitėme kelis ambasadorius, kaip ir planavome. Bet tokioje situacijoje darbai šioje srityje, kuriuose dalyvauja Užsienio reikalų ministerija, Vyriausybė, Seimo Užsienio reikalų komitetas ir Prezidentas, yra sustoję. Tiesa, didelio atsilikimo nėra.  

Apkaltos žlugimo pasekmės būtų rimtos

- Kaip Vakarai reaguotų į situaciją, jei R.Paksas po apkaltos liktų Prezidentu arba vėl laimėtų rinkimus, jeigu būtų nušalintas?  

- Palikime visas galimybes iki galutinio rezultato. Sulaukime jo, tada galima bus aiškiau kalbėti apie tai.

- Tuomet paklausiu Jūsų kaip įtakingo Naujosios sąjungos (socialliberalų) partijos veikėjo - kaip patartumėte elgtis partijai, jeigu apkaltos procesas žlugtų? 

 

- Tada mes ir svarstysime. Bet, aišku, tokiu atveju pasekmės būtų rimtos.

- Kaip Jums atrodo, ar socialliberalai turėtų kelti savo kandidatą pirmalaikiuose Prezidento rinkimuose, jeigu tokie įvyktų? 

 

- Manau, taip. Bet dabar bijau pasakyti, kas juo galėtų būti. Nelabai žinau partijos vadovo Seimo Pirmininko Artūro Paulausko poziciją šiuos klausimu. Mano nuomone, jis pasielgė teisingai, prieš tris mėnesius iškeldamas tas problemas, kurios buvo išvardytos saugumo pažymoje.  

Lietuviai veikė pagal įstatymus

- Su Rusijos mafija siejamas Anzoris Aksentjevas-Kikališvilis praėjusią savaitę Maskvoje surengė audringą spektaklį, įžeidinėdamas ir koneveikdamas Lietuvos pareigūnus už tai, kad negavo kelionės per Lietuvą dokumento. Pasigesta oficialios Užsienio reikalų ministerijos reakcijos į šiuos įvykius.  

- Peržiūrėjau filmuotą medžiagą apie tai. Pamačiau, kad A.Aksentjevui-Kikališviliui šovė į galvą idėja nemokamai pasireklamuoti per televiziją. Jam tai iš esmės pavyko. Atkreipiau dėmesį, kad mūsų pareigūnas elgėsi oriai ir deramai. Jis ramiai paaiškino, ką turėjo paaiškinti.

A.Aksentjevas-Kikališvilis neįleidžiamas į Lietuvą todėl, kad dėl savo neigiamos veiklos įrašytas į nepageidaujamų asmenų sąrašą. Kaip matome, sistema veikia - kai nepageidaujamas asmuo panoro geležinkeliu vykti per Lietuvą į Kaliningradą, jis neįleistas. Jam buvo pasakyta “ne”, kaip ir kiekvienam kitam piliečiui, įrašytam į tuos sąrašus. Taip mūsų valstybė išlaikė savo orumą.

- Ar Rusija patenkinta beveik metus galiojančia tranzito į Kaliningradą tvarka? 

 

- Maskvoje pripažįstama, kad sistema veikia puikiai. Beje, nepageidaujamų asmenų neįsileidimas taip pat aprašytas mūsų susitarimuose su Rusija. Tad veikėme pagal susitarimus ir mūsų valstybės įstatymus.