Ne vizų režimas, bet vis dėlto kontrolė


2003-07-02
Ne vizų režimas, bet vis dėlto kontrolė
Pirmoji naujosios Kaliningrado tranzito tvarkos diena neapsiėjo be aistrų

Vakar, įsigaliojus naujajai Kaliningrado tranzito tvarkai, kurios įgyvendinimui pastaruoju metu aktyviai rengėsi ir Rusija, ir Lietuva, nesklandumų vis dėlto neišvengta. Nemaža kaliningradiečių, važiuojančių namo iš Čeliabinsko, buvo išlaipinti Kenos geležinkelio stotyje, nes neturėjo privalomų naujųjų supaprastintų kelionės dokumentų.

Kalti patys keleiviai

Kituose vakar į Kaliningrado sritį vykusiuose traukiniuose Rusijos piliečių, laiku nesusitvarkiusių reikiamų dokumentų, buvo mažiau - viename iš Maskvos važiavusiame traukinyje tik 6 piliečiai buvo priversti Lietuvoje baigti savo kelionę. Kitame iš Rusijos sostinės į Kaliningradą vykusiame traukinyje tokių keliauninkų buvo 4.

Pasak vidaus reikalų ministro Virgilijaus Bulovo, problemos dėl traukinio, vykusio iš Čeliabinsko, veikiausiai kilo dėl nesusipratimų ir informacijos stokos pačioje šio miesto geležinkelio stotyje.

“Kalti yra patys keleiviai, Kaliningrado srities gyventojai, kurie nepasirūpino reikiamais dokumentais. Jie važiavo pagal seną tvarką - taip, kaip buvo galima iki liepos pirmos”, - sakė ministras.

Tačiau jis patikino, kad pati naujoji tranzito sistema veikia gerai, jai reikia tik kelių nedidelių patobulinimų.

Nebuvo susitvarkę dokumentų

Kenos geležinkelio stotyje išlaipinti kaliningradiečiai didelių incidentų nesukėlė, tačiau ašarų ir karčių priekaištų Lietuvos pusei netrūko.

Tris paras trukusią kelionę iš Čeliabinsko nelauktai baigę Rusijos piliečiai pažėrė įvairiausių kaltinimų - vieni tvirtino, esą apie naująją tvarką jų apskritai niekas neinformavo, kiti kaltino aplaidumu Lietuvos konsulato pareigūnus. Visi keleiviai, nesusitvarkę reikiamų dokumentų.

Naująja tvarka nepatenkintos buvo ir traukinio palydovės. Jos tikino, kad keleivių pastebimai sumažėjo, o keliaujantieji jaučiasi įbauginti. Tuo tarpu Lietuvos pasieniečiai sakė maną, kad nesusipratimų veikiausiai kils tik pirmąją savaitę - vėliau, kai Rusijos piliečiai įpras prie naujosios tvarkos, padėtis normalizuosis.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Algimantas Songaila dėl kilusių nesusipratimų linkęs kaltinti Rusijos pusę.

“Vis dėlto matyt, jog Rusijos geležinkelio tarnybos dirba ne visiškai atsakingai”, - sakė A.Songaila.

Pirmąją dieną padaryta išimtis

Kenos geležinkelio stotyje iš tranzitinio traukinio išlaipinti 47 Rusijos piliečiai, neturėję supaprastintų tranzito geležinkeliu dokumentų, galės tęsti kelionę. Užsienio reikalų ministerijos Konsulinio departamento direktorius Gediminas Šiaudvytis sakė, kad Lietuva išimties tvarka sutiko, kad vakar anksti ryte iš traukinio Čeliabinskas - Kaliningradas išlaipinti Rusijos piliečiai galėtų tęsti savo kelionę.

Dabar Baltarusijoje esantys 47 keleiviai naktį turėjo būti įsodinti iš Maskvos į Kaliningradą vyksiantį traukinį. Šiuos keleivius lydės Lietuvos pasienio pareigūnai, jiems supaprastinti kelionės dokumentai išduodami nebus.

Pasak G.Šiaudvyčio, iš traukinio išsodinti rusai teigia, kad jie bilietus pirko anksčiau, nei pradėjo veikti supaprastintų dokumentų išdavimo sistema. Užklausas iš Rusijos geležinkelio stočių Lietuvos ambasada Maskvoje pradėjo gauti birželio 16-ąją.

Iš viso nuo ankstyvo liepos 1-osios ryto, kai į Lietuvą įvažiavo pirmasis tranzitinis traukinys, iki vidurdienio, Lietuvos pasieniečiai iš Rusijos traukinių išlaipino 60 žmonių, neturėjusių reikiamų dokumentų.

Lietuviams taip pat reikia vizų

Nuo liepos 1-osios taip pat įsigaliojo vizos Lietuvos piliečiams, vykstantiems į Kaliningrado sritį. Tačiau, pasak A.Songailos, jos bus išduodamos metams ir mokėti už jas nereikės, todėl didesnių problemų dėl naujųjų dokumentų Lietuvos gyventojams neturėtų kilti.

Dėl supaprastinto Rusijos piliečių tranzito į Kaliningrado sritį ir iš jos per Lietuvos teritoriją Rusija su Europos Sąjunga (ES) susitarė pernai lapkritį.

Susitarime numatoma, kad nuo liepos 1 dienos tranzitu per Lietuvą į ir iš Kaliningrado srities vyksiantys Rusijos piliečiai privalės turėti supaprastinto tranzito dokumentus ar supaprastinto tranzito geležinkeliu dokumentus, kuriuos gauti bus lengviau nei vizas.

Patikrinami prieš įlipant į traukinį

Keliauti per Lietuvą pageidaujantis Rusijos pilietis privalo ne vėliau kaip prieš 24 valandas iki išvykimo bilietų kasose užpildyti prašymą kelionės dokumentui gauti. Šie asmens duomenys bus interneto tinklais perduodami patikrinti Lietuvos konsulinėms įstaigoms. Jos privalės patikrinti būsimojo keleivio duomenis dar prieš jam įlipant į Rusijos tranzitinį traukinį.

Tranzitiniuose traukiniuose nuolat keliaus trijų Lietuvos pareigūnų komandos, kurių tikslas bus sutikrinti keliaujančių asmenų duomenis su anksčiau gautaisiais ir išduoti vadinamąjį supaprastintą tranzito geležinkeliu dokumentą.

Tvarką išbandė Rusijos prezidento atstovas

Naująją tvarką vakar panoro išbandyti ir Rusijos prezidento specialusis atstovas Kaliningrado srities problemoms Dmitrijus Rogozinas, kuris dalyvavo priimant politinius sprendimus dėl tranzito tvarkos tiek derantis su ES, tiek su Lietuva. Vakar jis keliavo iš Kaliningrado į Maskvą keleiviniu traukiniu “Jantar”.

Rusijos žurnalistams pareigūnas sakė, jog “specialiai įsigijo traukinio bilietą, pateikęs Rusijos piliečio pasą, kad pats patirtų kelionės dokumentų gavimo procedūrą” ir pamatytų, kaip veikia naujų Rusijos piliečių tranzito geležinkeliu per Lietuvą taisyklių mechanizmas.

BNS, KD inf.