Naujame prašyme - tas pats klausimas


2007-02-06
Naujame prašyme - tas pats klausimas

Ketvirtadienį Konstitucinis Teismas nagrinės, ar dabartinė savivaldos rinkimų tvarka neprieštarauja Pagrindiniam įstatymui

Į Konstitucinį Teismą (KT) keliauja dar vienas paklausimas dėl galimybės pavieniams kandidatams ar jų grupėms dalyvauti savivaldybių tarybų rinkimuose.

Praėjusią savaitę į KT kreipėsi Vyriausiasis administracinis teismas, prašydamas išaiškinti, ar Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo nuostatos, leidžiančios tokiuose rinkimuose tik partijoms kelti kandidatus, neprieštarauja Konstitucijai. KT nusprendė šią bylą nagrinėti be eilės - šį ketvirtadienį.

Vakar Vyriausiasis administracinis teismas parašė dar vieną analogišką prašymą KT. Šįkart administracinis teismas tai padarė, išnagrinėjęs grupės vilniečių prašymą panaikinti sausio 22 dieną priimtą Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimą neregistruoti jų kandidatais į Vilniaus miesto tarybą.

Vienuolika į asociaciją “Už konstitucines gyventojų teises” susibūrusių sostinės gyventojų nepatenkinti VRK sprendimu, priimtu vadovaujantis Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo norma, pagal kurią tik partijoms leidžiama kelti kandidatus į vietinę valdžią. “Mes vadovaujamės Konstitucija, kuri leidžia piliečiams dalyvauti rinkimuose tiesiogiai, be tarpininkų, kurie šiuo atveju yra partijos”, - administracinio teismo posėdyje sakė iniciatyvinės grupės atstovas Liudvikas Ragauskis.

VRK narys Julius Jasaitis teisme aiškino, kad komisija neturi galimybės “nevykdyti įstatymo, kuris įsakmiai nurodo registruoti tik partijų keliamus kandidatus”. Anot jo, VRK negalėjo vadovautis tiesiogiai Konstitucija, nes “viešojoje teisėje negalimas plečiamasis įstatymo aiškinimas”.

Administracinis teismas patenkino grupės vilniečių prašymą kreiptis į KT išaiškinimo, ar kandidatų į savivaldybių tarybas kėlimo ir registravimo tvarka neprieštarauja Konstitucijai. KT turėtų jau šiandien priimti šį prašymą. Jis greičiausiai bus sujungtas su ketvirtadienį numatytu svarstyti analogišku prašymu.

Numatyta, kad savivaldybių tarybų rinkimai įvyks vasario 25 dieną. Baiminamasi, kad jeigu KT nutars, jog įstatymas prieštarauja Konstitucijai ir šią nutartį paskelbs dar iki vasario 25-osios, gali tekti rinkimus nukelti.

KD inf.