Mažamečiui persodino širdį


2008-08-07
BNS inf.
Mažamečiui persodino širdį

Lietuvos medikai džiaugiasi dar viena sėkminga operacija. Vilniaus Santariškių klinikose antradienį pusantrų metukų vaikui persodinta penkiamečio klaipėdiečio donoro širdis.

Pirmadienio pavakare Nacionalinio transplantacijos biuro budinti koordinatorė gydytoja Aliutė Zamaravičiūtė iš Klaipėdos vaikų ligoninės Reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriaus budinčio reanimatologo gavo pranešimą apie galimą širdies donorą pusantrų metų berniukui.

Penkių metų berniukas buvo pernelyg mažas, kad išreikštų savo valią dėl donorystės, ir Donoro kortelės neturėjo. Šoko ištiktiems tėvams visuomet sunku skubiai priimti sprendimą dėl organų donorystės, ir gydytojai reanimatologai patys pirmieji suteikia būtiną emocinę paramą. Gavus mirusio penkiamečio tėvų sutikimą, į ligoninę išvyko Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų transplantologų brigada.

Antradienį karinių oro pajėgų sraigtasparniu donoro širdis per pusantros valandos iš Klaipėdos vaikų ligoninės buvo atgabenta į Vilniaus Santariškių klinikas.

Tuoj pat buvo atlikta ir sudėtinga operacija. Donoro širdis buvo persodinta 1,5 metukų vaikui. Transplantaciją atliko kardiochirurgų brigada, vadovaujama dr. Kęstučio Ručinsko ir dr. Virgilijaus Lebetkevičiaus.

Vakar pacientas buvo Reanimacijos skyriuje, bet jautėsi stabiliai. Tai jau ketvirtoji širdies transplantacija Lietuvoje šiais metais.

Nacionalinis transplantacijos biuras reiškia nuoširdžią užuojautą ir padėką donoro tėvams, kurie sunkią netekties valandą įveikė skausmą ir priėmė kilnų sprendimą dovanoti organus.