Liūdna statistika


2008-08-04
BNS inf.
Liūdna statistika

Neatsargus elgesys vandenyje nusineša vis daugiau gyvybių. Liepą Lietuvos vandens telkiniuose nuskendo 31 žmogus, iš viso šiemet ugniagesiai gelbėtojai net 196 kartus vyko ieškoti skenduolių ir įvairiuose vandens telkiniuose surado bei ištraukė 120 nuskendusių žmonių, 6 iš jų buvo vaikai.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, vien užpraėjusį karštą savaitgalį ugniagesiams gelbėtojams teko ieškoti 11 nuskendusių žmonių.
Skenduolių skaičius Lietuvoje yra dar didesnis, nes, be ugniagesių, juos ištraukia gelbėjimo stočių gelbėtojai, policijos pareigūnai, gyventojai.

Pastarosiomis savaitėmis įsivyravus karštiems orams ugniagesiai gelbėtojai perspėja gyventojus, kad nesimaudytų nežinomose, nuošaliose vietose, geriau pasirenktų paplūdimį arba kitą vietą, kur maudosi daugiau žmonių ir budi gelbėtojai.

Gyventojai raginami nestovėti ir nežaisti ten, kur galima netikėtai įkristi į vandenį: ant prieplaukų ar molų kraštų, tiltų, stačių krantų, neplaukti už plūdurų.

Primenama, jog negalima plaukti ir į laivakelį arba artintis prie praplaukiančio laivo - plaukiantįjį vandens srovė gali įtraukti po laivo sraigtais; taip pat šokinėti į vandenį nežinomoje vietoje, kur galima susižaloti atsitrenkus į kietus arba aštrius daiktus ant dugno.

Pavojus, pasak specialistų, gali tykoti ir plaukiojant ant pripučiamųjų čiužinių, padangų kamerų, savadarbių plaustų ar kitų priemonių. Ypač pavojinga išdykauti valtyje, vaikščioti joje, supti, nes ši gali apvirsti.

Rekomenduojama nesimaudyti iškart po valgio, išgėrus alkoholinių gėrimų. Perkaitus saulėje pavojinga staiga šokti į vandenį, prieš tai juo neapsišlaksčius.

Taip pat raginama prie vandens be priežiūros nepalikti mažamečių vaikų.
Ugniagesiai prašo gyventojų, kad šie būtų atsargūs ir su ugnimi gamtoje, nepaliktų neužgesintų laužų, o juos kurtų tik tam skirtose vietose, nemėtytių neužgesintų nuorūkų, degtukų. Šiemet atvirose teritorijose jau kilo beveik 4500 gaisrų, išdeginusių per 5,4 tūkst. ha.