Lietuvos prioritetas – saugi kaimynystė


2011-07-21
VD, BNS inf.
Lietuvos prioritetas – saugi kaimynystė

Lietuvos užsienio politikos prioritetais Prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį įvardijo energetinę nepriklausomybę, dvišalius santykius ir saugią kaimynystę.

Tai šalies vadovė pareiškė pradėjusi prezidentūroje surengtą tradicinį Lietuvos atstovybių užsienio šalyse vadovų suvažiavimą.

"Europinėje dimensijoje mūsų prioritetas yra pasirengti deryboms dėl naujosios ES finansinės perspektyvos ir Lietuvos ekonominis bei energetinis saugumas. Šalies gynyba ir energetinis saugumas – ir narystės NATO tikslas. Dvišalių santykių stiprinimas ir saugios kaimynystės užtikrinimas – taip pat vienas svarbiausių įpareigojimų šalies diplomatams", – pranešime spaudai cituojama D.Grybauskaitė.

Įvertindama pastarųjų metų pasiek, prezidentė nurodė, kad ES Vadovų Taryba priėmė Lietuvos siekiui užtikrinti energetinę nepriklausomybę reikšmingą sprendimą – kad iki 2015 m. izoliuotos energetinės "salos" būtų įjungtos į Europos energetinę sistemą ir būtų sukurta bendra ES energetikos rinka.

Pranešime spaudai taip pat pabrėžiama, kad gautas patvirtinimas, jog nebus kuriama bendra NATO ir Rusijos priešraketinės gynybos sistema, praėjusių metų pabaigoje priimtas sprendimas sukurti NATO gynybos planus Baltijos valstybėms, o Jungtinės Tautos priėmė Lietuvos inicijuotą rezoliuciją dėl jūrose nuskandinto branduolinio ginklo.

D.Grybauskaitės teigimu, šie metai Lietuvai taip pat reikšmingi, nes šalis pirmininkauja ESBO ir ką tik sėkmingai baigė dvejų metų pirmininkavimą Demokratijų bendrijoms.

Pasak Prezidentės, birželio pabaigoje aukšto rango svečius ir daugiau kaip tūkstantį dalyvių iš šimto trisdešimties pasaulio šalių į Vilnių sutraukę moterų pasaulio lyderių konferencija ir Demokratijų bendrijų ministrų susitikimas nubrėžė gaires, kuriomis bus vadovaujamasi stiprinant demokratiją pasaulyje.