Konsulų skandalas nenutyla ir po pusantrų metų


2005-03-22
Stasys GUDAVIČIUS
Konsulų skandalas nenutyla ir po pusantrų metų

Paskelbta daugiau medžiagos apie tai, kaip susikompromitavę diplomatai palaikė netarnybinius ryšius su rusais ir baltarusiais

Užsienio reikalų ministras ir valstybės saugumo šefas ramina Prezidentą, kad susikompromitavę diplomatai negrįš į buvusią darbovietę. Paskelbta daugiau informacijos apie tai, kaip vadinamojo konsulų skandalo herojai netarnybiniais ryšiais buvo susiję su kai kuriais rusų ir baltarusių verslininkais, kuriems lengvatiniu būdu buvo neteisėtai išduodamos lietuviškos vizos.

Informavo Prezidentą

Užsienio reikalų ministras Antanas Valionis ir Valstybės saugumo departamento (VSD) generalinis direktorius Arvydas Pocius vakar netikėtai apsilankė Prezidentūroje, prieš tai patys pasiprašę audiencijos pas valstybės vadovą Valdą Adamkų. Tik jiems atėjus paaiškėjo, kad abu pareigūnai nori informuoti Prezidentą, kokios yra tikrosios konsulų skandalo priežastys ir dabartinė situacija.

Tai A.Valionį ir A.Pocių padaryti paskatino Generalinės prokuratūros raštas buvusiam generaliniam konsului Gintarui Ronkaičiui ir vicekonsului Dariui Ryliškiui. Rašte, be kita, nurodoma, kad abu šie buvę diplomatai nepadarė nusikaltimų. Remdamiesi šiuo raštu G.Ronkaitis ir D.Ryliškis tvirtina buvę neteisėtai priversti išeiti iš diplomatinės tarnybos prieš daugiau kaip pusantrų metų, kai įsiliepsnojo su šiais bei dar penkiais konsulais, įskaitant ir tuometinį Užsienio reikalų ministerijos Konsulinio departamento direktorių Gediminą Šiaudvytį, susijęs skandalas.

Visi septyni diplomatai tuomet prarado teisę dirbti su valstybės paslaptimis ir priversti parašyti prašymus atleisti juos iš tarnybos.

Ministras A.Valionis po daugiau kaip pusvalandį vykusio susitikimo su Prezidentu tvirtino, kad Generalinės prokuratūros raštas toli gražu nėra pagrindas “išbalinti konsulų skandalo herojus”. Tačiau, siekdamas, kad klausimas dėl menamo buvusių diplomatų nekaltumo nebūtų daugiau eskaluojamas, A.Valionis pateikė kai kurias bylos, sukėlusios skandalą, detales.

Citavo telefono pokalbius

Ministras paaiškino, kad Maskvoje, Sankt Peterburge ir Minske dirbę septyni konsulai kelerius metus palaikė netarnybinius ryšius su Rusijos bei Baltarusijos piliečiais, gavo neteisėtą atlygį, nesusijusį su diplomatine tarnyba. Tai esą įrodo VSD surinkta medžiaga apie tam tikrą neteisėtą konsulų veiklą. Toje medžiagoje yra ir telefono pokalbių įrašų.

“Pavyzdžiui, vienas Rusijos turistinės firmos vadovas kalba su tuometiniu Lietuvos diplomatu: “Mėnesio gale susitiksim, pažiūrėsim, kas gavosi ten su vizų kiekiu... Vienkartinės eina rusams labai gerai, ten kainos neblogos, daugkartinės irgi gerai...”. Po to vyko pokalbis su Rusijos mieste esančiu partneriu: “Kaip jums ten reikalai? Aš perdaviau du tūkstančius eurų...” Po to seka vardas ir frazė: “...man devintą dieną atsiuntė 6990 eurų”, - citavo ministras kai kurių pokalbių ištraukas.

Jų žurnalistams pateikta ir daugiau. 2003 metų liepos 24 dieną, kai visuomenei pranešta apie septynis įkliuvusius konsulus ir jų atleidimą iš pareigų, užfiksuotos tokios rusų verslininko, tuo metu buvusio Lietuvoje, frazės pokalbyje su partneriu, buvusiu Rusijoje: “Alio, klausyk, girdėjau mūsų žmones šiandien atleido iš Užsienio reikalų ministerijos... Visus atleido... Visus, visus...” Ir išvardijamos septynių atleistųjų diplomatų pavardės.

Po to tas verslininkas skubiai išvyko iš Vilniaus ir į jį iki šiol nebegrįžo.

“Visos surinktos medžiagos pakako 2003 metų liepos mėnesį priimti sprendimą, kad diplomatai tapo pažeidžiami, gali būti šantažuojami, sistemingai pažeidinėja Lietuvos vizų išdavimo tvarką, todėl negali dirbti su valstybės paslaptimis susijusia informacija, taigi, negali būti konsulais ir diplomatais”, - sakė A.Valionis.

Į tarnybą negrįš

Pasak A.Pociaus, Generalinės prokuratūros atsakymas buvusiems diplomatams yra gerokai išsamesnis, nei šiomis dienomis buvo pristatyta G.Ronkaičio ir D.Ryliškio lūpomis. “Netarnybinių ryšių palaikymas, diplomatinės tarnybos saugumo pažeidimas, atlygio, nesusijusio su diplomatine tarnyba gavimas, nebūtinai kvalifikuojami kaip nusikaltimai. Tai gali būti ir tarnybiniai nusižengimai, tarnybinės etikos ir kitų įstatymų pažeidimai, kurių pakanka, kad būtų sprendžiamas klausimas dėl jų patikimumo ir tolimesnio darbo diplomatinėje tarnyboje”, - kalbėjo VSD vadovas.

A.Valionis pareiškė, kad ministerija nėra ikiteisminio tyrimo institucija, todėl ji nevertina savo darbuotojų veiksmų pagal Baudžiamojo kodekso kriterijus. “Mums buvo svarbu nustatyti, ar diplomatai nekelia grėsmės diplomatinei tarnybai. Tai nustačius, mes priėmėme atitinkamus sprendimus”, - sakė A.Valionis. Jis apgailestavo, kad negali visuomenei pateikti visos medžiagos, kuri dar aiškiau parodytų, jog nebuvo kitos išeities - tik atleisti konsulus iš darbo diplomatinėje tarnyboje, nors galbūt ir pritrūktų medžiagos jų baudžiamajam persekiojimui.

Kai kurie buvę diplomatai teigia, kad byloje naudojami telefono pokalbių įrašai buvo padaryti neteisėtai, nes Lietuvos specialiosios tarnybos negali veikti kitos valstybės teritorijoje. VSD vadovas pripažino, kad tokie įstatymų apribojimai egzistuoja, tačiau kartu pabrėžė, kad pokalbių įrašai yra teisėti.

Pasak A.Pociaus, Generalinė prokuratūra nustatė, kad tyrimas dėl diplomatų veiklos vyko laikantis Lietuvos įstatymų.

Ministras A.Valionis ir Prezidentą, ir žurnalistus patikino, kad susikompromitavę diplomatai negrįš į darbą, “nes nebeturi pasitikėjimo”. Generalinės prokuratūros raštas, anot ministro, “čia nieko nepakeis”.