Kiek uždirba saugumiečiai?


2008-08-16
„Vilniaus diena“
Kiek uždirba saugumiečiai?

Lietuvos džeimsai bondai neslepia savo gaunamų atlyginimų. Valstybės saugumo departamento (VSD) generalinio direktoriaus ir jo pavaduotojų pareiginė alga sudaro tik dalį gaunamų mėnesio išmokų, kaip ir kitoje valstybės tarnyboje.

VSD buvo tarp tų institucijų, kurios ilgą laiką neatsiliepė į „Vilniaus dienos" rugpjūčio 1 dieną nusiųstą oficialų klausimą, kokie atlyginimai su visais priedais yra paskaičiuoti ir išmokėti šios žinybos vadovams 2008 metų liepą. Tik rugpjūčio 12-ąją iš saugumo tarnybos gautas atsakymas su visais prašytais skaičiais.

Oficialiame atsakyme nurodoma, kad VSD generalinio direktoriaus Povilo Malakausko atlyginimas su visais priedais liepą sudarė 11 020 litų, išmokėta - 8184 litai. Tokia alga maždaug atitinka valstybės įstaigų vadovų gaunamo atlyginimo vidurkį.

Keturi VSD generalinio direktoriaus pavaduotojai gauna skirtingas algas, nes ji priklauso nuo kiekvieno pareigūno darbo stažo ir tarnybinio rango. Pavaduotojui Andriui Tekoriui liepą paskaičiuota 10 875 litai, išmokėta - 8004 litai. Tik nuo šių metų pradžios VSD generalinio direktoriaus pavaduotoju dirbantis Alvydas Kunigėlis popieriuje gavo 10 086 litų, į rankas - 7488 litus.

Praėjusiais metais Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto atliktame VSD veiklos tyrime neigiamame kontekste minėti šios tarnybos generalinio direktoriaus pavaduotojai Dainius Dabašinskas ir Darius Jurgelevičius gauna mažiausią atlyginimą iš saugumo vadovų. Jiems abiems liepą paskaičiuota po 9911 litų. D.Dabašinskui išmokėti 7369 litai, D.Jurgelevičiui - 7361 litas.

VSD padalinių vadovų ir paprastų darbuotojų atlyginimai, pasak saugumo tarnybos atstovų, maždaug atitinka valstybės tarnautojų gaunamų algų vidurkį. Padalinių vadovai kas mėnesį į rankas gauna apie 5-6 tūkst. litų, paprasti darbuotojai - 1,5-4 tūkst. litų, atsižvelgiant į užimamas pareigas, kvalifikaciją ir stažą.

Šių metų valstybės biudžete VSD skirta 75 632 mln. litų, iš jų darbo užmokesčio fondas sudaro 32 962 mln. litų.