Kandidatuoti užsimojusio bėglio likimas - teismo rankose


2007-02-06
Arūnas IVAŠKEVIČIUS
Kandidatuoti užsimojusio bėglio likimas - teismo rankose

Vieną skundą dėl Viktoro Uspaskicho neliečiamybės panaikinimo teismas priėmė svarstyti, o kitą atmetė

Nepriėmęs buvusio Darbo partijos lyderio vardu advokato pasirašyto skundo dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimo panaikinti kandidato į Kėdainių rajono savivaldybės tarybos narius teisinę neliečiamybę, Vyriausiasis administracinis teismas vis dėlto turės spręsti šį klausimą, nes su analogišku skundu į jį kreipėsi V.Uspaskicho įkurta partija.

Atsižvelgė į prokuratūros prašymą

Vakar Vyriausiasis administracinis teismas priėmė nutartį, kuria atsisakyta priimti V.Uspaskicho vardu advokato Vytauto Bučiaus pasirašytą skundą. Šiuo skundu buvo prašoma panaikinti VRK sprendimą, kuriuo duotas sutikimas dėl V.Uspaskicho patraukimo baudžiamojon atsakomybėn, suėmimo, kitokio jo laisvės suvaržymo.

Sausio 26 d. VRK patenkino Generalinės prokuratūros prašymą ir panaikino aštuonis mėnesius Rusijoje esančio V.Uspaskicho teisinės neliečiamybės statusą, kurį jam suteikė rinkimų įstatymai. V.Uspaskichas įrašytas Darbo partijos kandidatų, siekiančių tapti Kėdainių rajono savivaldybės tarybos nariais, sąraše.

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamente atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl apgaulingo Darbo partijos buhalterinės apskaitos tvarkymo, nusikalstamu būdu įgytų pinigų ar turto legalizavimo ir kitų nusikaltimų. V.Uspaskichas šiame tyrime yra įtariamasis. Prokurorai VRK pateikė informaciją, kad Darbo partija 2005 m. nuslėpė ir nedeklaravo 8 mln. litų pajamų ir per 7 mln. litų išlaidų.

Advokatas neturėjo sutarties

Vyriausiojo administracinio teismo teisėjų kolegija vakar konstatavo, kad skundą V.Uspaskicho vardu padavė įgaliojimų neturintis asmuo. Teismui pateiktas advokato V.Bučiaus išrašytas orderis jam atstovauti V.Uspaskichui Vyriausiajame administraciniame teisme. Toks įgaliojimas, teismo teigimu, neapima teisės atlikti atstovaujamojo vardu kai kurių procesinių veiksmų, numatytų įstatymuose, įskaitant skundo pasirašymą bei pateikimą teismui.

Teisėjų kolegija taip pat atkreipė dėmesį, kad administraciniame procese, kaip ir civiliniame procese, advokato įgaliojimai turi būti įforminami sutartimi su atstovaujamuoju. Teismo nutartyje nurodyta, kad “šis reikalavimas yra ypač svarbus, kai advokatas suinteresuoto asmens vardu kreipiasi į teismą, tai yra kai realizuojama teisė į teisminę gynybą. Tokiu atveju turi būti aiškiai išreikšta suinteresuoto asmens valia kreiptis į teismą, suteikiant įgalinimus šiuos veiksmus atlikti atstovui”.

Advokatas V.Bučius teismui tokios sutarties nepateikė. Teismo nutartyje konstatuota, kad ši nutartis neužkerta kelio pareiškėjui kreiptis į teismą, pačiam pasirašant ir pateikiant skundą arba procesinių teisės normų nustatyta tvarka įgaliojant atstovą jo vardu pasirašyti ir paduoti skundą.

Partijos skundas priimtas

Vakar dėl to paties VRK sprendimo panaikinti V.Uspaskicho neliečiamybės statusą į Vyriausiąjį administracinį teismą kreipėsi ir pati Darbo partija. Ši politinė jėga kreipdamasi į teismą nurodė, kad VRK sprendimas suvaržė partijos kandidatų Kėdainių apygardoje sąrašo teises. Teismas paskelbė, kad Darbo partijos skundas bus nagrinėjamas vasario 8 d.

Pats V.Uspaskichas vakar žurnalistams vėl teigė ketinąs grįžti į Lietuvą, tačiau šį žingsnį susiejo su teisinės neliečiamybės sugrąžinimu. Apie V.Uspaskicho sugrįžimą nuolat kalba ir jo bendražygiai iš Darbo partijos.

Kaip informuoja Generalinė prokuratūra, V.Uspaskichas keturis kartus buvo kviestas į apklausą, tačiau nė sykio neatvyko. Prokurorai turi teismo išduotą sankciją suimti buvusį Seimo narį ir ūkio ministrą. Maskvoje ilgiau nei pusmetį gyvenantis V.Uspaskichas yra paprašęs Rusijos suteikti jam politinį prieglobstį, teigdamas, jog Lietuvos teisėsauga jį persekioja dėl politinių motyvų. Į teismą yra kreipęsi ir konservatoriai, apskundę VRK sprendimą įregistruoti V.Uspaskichą kandidatu rinkimuose, nes jis jau ilgiau nei aštuonis mėnesius nebegyvena Kėdainiuose.