J.Imbrasas sulaukė interpeliacijos


2009-02-07
Laura Čyžiūtė
J.Imbrasas sulaukė interpeliacijos

Vilniaus miesto savivaldybės opozicija vakar tarybos sekretoriate užregistravo pareiškimą dėl nepasitikėjimo meru. Opozicija jau kitą savaitę bandys nuversti sostinės merą, tačiau neslepia, kad baiminasi dar vieno balsų pirkimo skandalo.

O galėjo pasitraukti pats...

Interpeliaciją užregistravo keturių savivaldybės frakcijų atstovai: konservatoriai, liberalcentristai, Liberalų sąjūdis ir Nepriklausoma frakcija.

Nepasitikėjimas merui reiškiamas dėl to, kad jis esą nesugeba tinkamai vadovauti miestui, nesprendžia opiausių problemų, nesiūlo strateginių idėjų ir nesugeba susidoroti su savivaldybę krečiančia korupcija. Interpeliaciją pasirašė 26 šių frakcijų politikai. Tiek balsų užtenka sostinės merui nuversti.

"O galėjo žmogus (J.Imbrasas – red. past.) išeiti į Seimą. Tai būtų papuošę jo biografiją. Galėjo ramiai ten dirbti ketverius metus ir gauti 11 tūkst. litų mėnesio atlyginimą. Dabar liks be darbo", – nešdamas interpeliaciją šmaikštavo vicemeru ketinantis tapti liberalcentristas Gintautas Babravičius.

Vertina kaip sportinį žaidimą

Sužinojęs apie tarybos sekretoriate užregistruotą interpeliaciją J.Imbrasas nesutriko, tačiau neslėpė ir pasipiktinimo.

"Dvejus metus tik ir girdžiu šituos klausimus, kaip bus su ta interpeliacija. Kol kas kaltinimų aiškių, konkrečių, žodžiu ar raštu aš negaunu. Tai kaip vertinti? Jeigu tai daroma tik dėl sportinio intereso, tai sporto salė yra ne tarybos salė. Sporto salių Vilniuje labai daug, tegul vieną iš jų ir renkasi. O kai surašys rimtus kaltinimus, tada sėsime prie stalo ir kalbėsime", – komentavo J.Imbrasas.

Paklaustas, ar nebijąs, kad po savaitės ar dviejų neteks posto, J.Imbrasas atšovė dokumente regėjęs tik 25 tarybos narių parašus. Norint jį nuversti trūksta dar vieno. Meras, matyt, dar neinformuotas, kad Liberalų sąjūdžio narys Dainius Pūras, darbo reikalais viešintis užsienyje, savo parašą atsiuntė faksu.

Gavęs interpeliaciją, šį klausimą meras privalo įtraukti į artimiausio tarybos posėdžio darbotvarkę. Posėdis numatomas vasario 11-ąją. Opozicija nuogąstauja, kad meras, pabūgęs, jog bus nuverstas, posėdį nukels neribotam laikui.

Tačiau pagal įstatymus, gavęs interpeliaciją, meras privalo tarybos posėdį sušaukti per dvi savaites. Jei J.Imbrasas pažeis šį terminą, tarybos nariai turės teisę patys susirinkti į neeilinį posėdį ir balsuoti dėl nepasitikėjimo juo.

Sklando korupcinės nuotaikos

Įteikę interpeliaciją opozicijos nariai ir toliau ieško politikų, galinčių balsavimo dieną padėti nuversti J.Imbrasą. Dabar pakaktų vienam iš 26 interpeliaciją pasirašiusių balsuoti kitaip, ir naujos valdžios viltys subyrėtų. Tuomet interpeliaciją J.Imbrasui anksčiausiai būtų galima reikšti tik po metų.

Didžiausia paskata ieškoti daugiau rėmėjų – nepasitikėjimas trimis Nepriklausomos frakcijos nariais. Nors jie interpeliaciją pasirašė, ši frakcija oficialiai dalyvauja derybose dėl dabartinės valdžios stiprinimo. Dar daugiau, "nepriklausomieji" yra oficialūs Tvarkos ir teisingumo partijos suburtos koalicijos partneriai.

Pasklido gandai, kad J.Imbraso aplinka gali siūlyti "nepriklausomiesiems" kyšius už tai, kad šie nebalsuotų verčiant merą. Įtarimus sustiprina tai, kad Nepriklausomos frakcijos seniūnas Gintaras Kazakas jau įsipainiojęs į vieną kyšių skandalą. Jis kaltinamas siūlęs konservatoriui Vidui Urbonavičiui 150 tūkst. litų kyšį už tai, kad šis pereitų į Nepriklausomą frakciją ir užimtų jai siūlomą vicemero postą.

Opozicija tikina sulaukusi iš "nepriklausomųjų" užuominų apie jiems daromą valdžios spaudimą dėl interpeliacijos.

"Patikimų duomenų, vertų rašyti pareiškimą teisėsaugos institucijoms, neturime. Bet žinant Tvarkos ir teisingumo partijos stilių ir veikimo metodus rezultatams pasiekti, mes nuogąstaujame dėl galimo papirkinėjimo", – atskleidė G.Babravičius.

J.Imbrasas jam metamus įtarimus dėl kyšininkavimo neigia.


Jau išsidalyti postai

Naujuoju meru tarybai bus siūloma rinkti konservatorių Vilių Navicką, vicemerais – liberalcentristus Stanislovą Šriūbėną, G.Babravičių, liberalą Vidmantą Martikonį, kuris dar nepasirašęs interpeliacijos, o paskutinįjį užimti siūloma socialdemokratui Romui Adomavičiui.

Socialdemokratams siūloma ir administracijos direktoriaus vieta. Juo turėtų likti dabartinis direktorius, socialdemokratas Gintautas Paluckas. Tačiau nežinia, ar socialdemokratai parems naująją koaliciją. Šį klausimą jų partijos Vilniaus skyriaus taryba svarstys ateinantį pirmadienį, vasario 9-ąją.

Nepriklausomai frakcijai pažadėta viena iš administracijos direktoriaus pavaduotojų vietų bei savivaldybės Paslaugų ir miesto ūkio komitetas. Jo pirmininku turėtų tapti Sergejus Dmitrijevas.

Naujos valdžios koalicinę sutartį šalys ketina pasirašyti vasario 17-ąją, kai galutinai paaiškės socialdemokratų pozicija.