Įvaizdį nulėmė partijos vadovo laikysena


2004-08-14
Įvaizdį nulėmė partijos vadovo laikysena

Per korupcijos skandalą žiniasklaidoje mažiausiai kritikuota Naujoji sąjunga

Iš visų korupcijos skandale atsidūrusių partijų Naujoji sąjunga (NS, socialliberalai) sulaukė mažiausiai kritikos šalies žiniasklaidoje. Tai rodo viešųjų ryšių agentūros “Pro Group” atlikta liepos mėnesio politinės komunikacijos kokybinė ir kiekybinė analizė.

Daugiausia kliuvo konservatoriams

Pasak agentūros pranešimo spaudai, palyginti su kitomis korupcijos skandalo centre atsidūrusiomis partijomis, Naujoji sąjunga sulaukė net trečdaliu mažiau neigiamų pranešimų.

“Pro Group” duomenimis, neigiama nuostata pasižymėjo 7 proc. liepos mėnesį pasirodžiusių pranešimų, kuriuose paminėta Naujoji sąjunga arba jos pirmininkas Artūras Paulauskas.

Vidutiniškai net 10 proc. visų liepos mėnesį išėjusių pranešimų, kuriuose minimos Seimo korupcijos skandale atsidūrusios Lietuvos socialdemokratų partija, Naujoji sąjunga, Tėvynės sąjunga bei Liberalų ir centro sąjunga arba jų lyderiai, buvo neigiami šių partijų atžvilgiu.

Daugiausiai, net 13 proc., nepalankių pranešimų skandalo metu sulaukė Tėvynės sąjunga.

Pasak pranešimo spaudai, korupcijos skandalo Seime tema vyravo daugiau kaip 1750 pranešimų, arba 35 proc., iš liepos mėn. pasirodžiusių politikos naujienų, kurių buvo daugiau nei 5 tūkstančiai.

Prasižengėlis pašalintas iš partijos

Birželį teisėsaugininkai pateikė parlamentui dokumentus apie įtariamą kelių Seimo narių korupciją ir tris jų - socialdemokratą Vytenį Andriukaitį, tuometinį NS narį Vytautą Kvietkauską (jis vienintelis iš trijų parlamentarų buvo pašalintas iš partijos) ir konservatorių Arvydą Vidžiūną - paprašė patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Seimui nesutikus to padaryti, V.Andriukaitis, V.Kvietkauskas ir A.Vidžiūnas atsisakė Seimo nario mandatų pareiškę, kad yra nekalti ir deklaravę ryžtą bendradarbiauti su tyrėjais. Šią savaitę visiems trims eksparlamentarams buvo pateikti įtarimai kyšių ėmimu.

“Pro Group” analitikų nuomone, Naujosios sąjungos pirmininko A.Paulausko inicijuotos žinios skandalo eigoje iš dalies nukreipė žiniasklaidos dėmesį nuo kyšio paėmimu įtariamo V.Kvietkausko ir taip lėmė kokybiškai palankesnę visos Naujosios sąjungos komunikaciją šalies nacionalinėje, regioninėje ir rajoninėje žiniasklaidoje.

Paskutinėje savo, kaip laikinojo Prezidento, spaudos konferencijoje, vykusioje liepos 9 dieną, A.Paulauskas pareiškė, kad jei Seimo nariai nuspręstų neduoti sutikimo apklausti ir vykdyti baudžiamąjį persekiojimą įtariamiems parlamentarams, visuomenė nesuprastų tokių veiksmų.

Nepagailėjo kritikos kolegoms

Kitas didelio žiniasklaidos dėmesio sulaukęs teiginys buvo adresuotas Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovui Valentinui Junokui. “STT vadovas turės prisiimti atsakomybę, jeigu nepavyks įrodyti, kad korupcija įtariami Seimo nariai ėmė kyšius”, - tuomet teigė A.Paulauskas.

“Pro Group” teigimu, A.Paulausko laikysena, Seimui priimant sprendimą dėl įtariamų parlamentarų neliečiamybės panaikinimo liepos 13 dieną, sukoncentravo žiniasklaidos ir visuomenės dėmesį į Naujosios sąjungos pirmininką.

Prieš balsavimą A.Paulauskas kreipėsi į Seimą, ragindamas panaikinti parlamentarų neliečiamybę, o Seimui nubalsavus priešingai, nepagailėjo griežtos kritikos kolegų atžvilgiu. “Taip pasielgdamas Seimas tikrai nepelnė didesnio pasitikėjimo. Dėl to nėra jokių abejonių”, - tuomet pabrėžė A.Paulauskas.

Agentūros analitikų nuomone, A.Paulausko komunikacijos taktika Seimo korupcijos skandalo eigoje formavo sąžiningo, kovojančio dėl tiesos ir teisingumo, valstybiškai mąstančio politiko įvaizdį.

BNS, KD inf.