Iš pareigų atleistas dar vienas teisėjas


2003-07-26
Iš pareigų atleistas dar vienas teisėjas

BNS. Prezidentas Rolandas Paksas vakar pasirašė dekretą dėl talkinimu kontrabandininkams įtariamo Panevėžio apygardos teismo teisėjo Antano Jarašiaus atleidimo iš pareigų.

A.Jarašius trečiadienį pats kreipėsi į Prezidentą, prašydamas atleisti jį iš užimamų pareigų. Savo ruožtu šalies vadovas patarimo dėl teisėjo atleidimo paprašė Teismų tarybos.

Teismų taryba ketvirtadienį patarė Prezidentui šį teisėją atleisti.

Prezidentui pasirašius dekretą, A.Jarašius tapo ketvirtuoju atleistu teisėju po to, kai praėjusią savaitę kilo skandalas dėl galimų teisėjų ryšių su kontrabandininkais.

Susikompromitavę Panevėžio miesto apylinkės teismo pirmininkas Darius Japertas, Biržų rajono apylinkės teismo pirmininkė Palmira Linkevičienė ir Lazdijų rajono apylinkės teismo pirmininkas Arvydas Gudas iš pareigų buvo atleisti šį antradienį.

Atleisti talkinimu kontrabandininkams įtariamus trijų Lietuvos teismų pirmininkus Prezidentui pirmadienį patarė Teismų taryba. Šią savaitę Generalinė prokuratūra minėtiems pareigūnams pateikė įtarimus, tačiau neprašė teismo suvaržyti jų laisvės.

D.Japertas, P.Linkevičienė, A.Gudas bei savo noru iš teisėjo pareigų pasitraukęs A.Jarašius įtariami piktnaudžiavę tarnyba ir trukdę prokurorams bei kitiems teisėjams tirti baudžiamąsias bylas dėl kontrabandos. Be to, pareigūnai įtariami veikę kontrabandininkų grupuotės naudai ir galėję iš jų gauti atlygį, tačiau A.Jarašiui jokie įtarimai nepareikšti.

Pirminę informaciją apie galimus teisėjų korupcinius ryšius VSD suteikė Seimo Antikorupcijos komisija. Ikiteisminį tyrimą dėl teismų pirmininkų veiklos atlieka Generalinė prokuratūra.