Įpusėjus kadencijai prisimintas laisvas postas


2006-09-13
Įpusėjus kadencijai prisimintas laisvas postas

Seimo Pirmininkas Viktoras Muntianas savo pirmuoju pavaduotoju siūlo skirti socialdemokratą Česlovą Juršėną

Nutarimo projektas, kuriuo siūloma Seimo Pirmininko pavaduotoją Č.Juršėną paskirti pirmuoju, vakar įregistruotas Seimo posėdžių sekretoriate.

Seimo Statutas numato galimybę vieną parlamento vadovo pavaduotojų paskirti pirmuoju, tačiau šią Seimo kadenciją nė vienas pavaduotojų pirmuoju paskirtas nebuvo.

Šios kadencijos parlamentui beveik dvejus metus vadovavęs Naujosios sąjungos vadovas Artūras Paulauskas taip ir nebuvo paskyręs pirmojo pavaduotojo, dėl to nuolat susilaukdavo kritikos iš opozicijos.

Nesant pirmojo pavaduotojo, teoriškai neįmanoma balsavimo dėl nepasitikėjimo parlamento vadovu procedūra - kaip numato Statutas, parašus, kuriais reikalaujama tokio balsavimo, iniciatoriai turi įteikti pirmajam Seimo Pirmininko pavaduotojui.

Konservatoriai, inicijavę A.Paulausko atstatydinimą iš Seimo Pirmininko posto, problemą tuomet “apėjo” parašus ne įteikdami kuriam iš pavaduotojų, o palikdami parlamento vadovo sekretoriate.

V.Muntianui irgi gali grėsti balsavimas dėl nepasitikėjimo, dėl to jau pradėti rinkti parašai.

Balsavimo dėl nepasitikėjimo parlamento vadovu procedūra pradedama, jei to raštiškai reikalauja ne mažiau kaip 29 parlamentarai, Seimo Pirmininkas atstatydinamas iš posto, jei nepasitikėjimą jam slaptu balsavimu pareiškia daugiau kaip pusė - 71 iš 141 - parlamentarų.

Seimo opozicijoje idėja pareikšti nepasitikėjimą parlamento vadovu kilo, kai Vyriausiasis administracinis teismas priėmė šiam nepalankią nutartį.

BNS, KD inf.