I.Rinau vėl pralaimėjo


2008-05-02
I.Rinau vėl pralaimėjo

Nors Apeliacinis teismas nerado pagrindo atnaujinti procesą dėl klaipėdietės Ingos Rinau dukros grąžinimo į Vokietiją, moteris nenuleidžia rankų.

Žalos vaikui neįžvelgia

Trečiadienį Lietuvos apeliacinis teismas atmetė I.Rinau bei generalinio prokuroro prašymus ir neatnaujino proceso dėl trimetės moters dukros, Vokietijos pilietės Luisos Rinau, perdavimo į savo kilmės šalį.

Teismas taip nusprendė todėl, kad naujų aplinkybių byloje nepaaiškėjo, o taikant įstatymą klaidų nepadaryta.

Apeliacinio teismo teigimu, vaiko grąžinimas į jo kilmės šalį nepažeidžia vaiko interesų, nes Vokietijoje yra realios galimybės ir sąlygos jį apsaugoti.

Teisėjų kolegija įsitikinusi, kad nesama rizikos, jog grąžinus mergaitę jai būtų padaryta fizinė arba psichinė žala ar kad ji pakliūtų į kitokią netoleruotiną situaciją. Remiantis teismų praktika, netoleruotinomis sąlygomis, leidžiančiomis taikyti Hagos konvencijos išimtį ir vaiko negrąžinti, laikoma narkomanija, žiaurus elgesys su vaiku, karo padėtis, vaiko motinos arba tėvo asocialumas ir panašios aplinkybės.

Teismas pabrėžė, jog grąžinamas į kilmės šalį vaikas gali patirti nepatogumų. Tačiau jei tai būtų laikoma vaiko interesų pažeidimu ar žala, neteisėtai išvežto vaiko beveik niekada nebūtų galima grąžinti. Teismo manymu, trimetė Luisa patirs laikinų sunkumų, tačiau Vokietijoje mergaitei bus suteikta reikiama pagalba.

Valstybė nepalaiko

I.Rinau sakė, kad Apeliacinio teismo sprendimas ją nuliūdino, bet nesumažino ryžto išnaudoti visas teisėtas galimybes kovoti dėl teisės auginti dukrą pačiai. Moteris stebėjosi, kad būdama tvarkinga mama nesulaukia paramos iš savo valstybės įstatymų vykdytojų.

„Mano vaikai gerai prižiūrėti, turi puikias gyvenimo sąlygas, atskirus kambarius, aš dirbu, tačiau palaikymo sulaukiu tik iš eilinių žmonių. Tokią teismų poziciją suprantu ir galiu komentuoti tik kaip visišką abejingumą šalies piliečiams. Jeigu galima nespręsti, tai kam spręsti. Tikrai kreipsiuosi į Aukščiausiąjį Teismą ir išnaudosiu visas kitas galimybes. Tai dar tikrai ne pabaiga“, – Apeliacinio teismo sprendimą komentavo I.Rinau.

Kol bylinėjamasi, antstolio, įpareigoto paimti mergaitę iš motinos ir perduoti ją tėvui, veiksmai sustabdyti.

Dveji metai kovos

2006 m. liepą klaipėdietė, gavusi vaiko tėvo leidimą, išvažiavo su dukra į Lietuvą, iš kur pranešė nežadanti sugrįžti. Motina turėjo buvusio sutuoktinio sutikimą dviem savaitėms išsivežti mergaitę į Lietuvą.

Teismai pripažino, kad mergaitės išvežimas yra teisėtas, tačiau laikymas Lietuvoje be tėvo sutikimo ir pasibaigus nustatytam terminui yra neteisėtas. Vaiko globos klausimų Lietuvos teismai šioje byloje nesprendė – tai Vokietijos teismų kompetencija.

Daug kartų nagrinėję, grąžinti ar ne buvusių sutuoktinių klaipėdietės Ingos ir vokiečio Michaelio Rinau dukrą į Vokietiją, teismai yra priėmęs skirtingus sprendimus.