Gelbėti Lietuvą! Ar save?


2009-02-14
Šarūnas Černiauskas
Gelbėti Lietuvą! Ar save?

Vyriausybės pagalbininkų gretas papildė du iš užjūrių grįžę jauni ekonomistai – Mykolas Majauskas ir Venantas Miškinis. Abu teigia, kad grįžti skatino geri norai. Tarp jų – ir baimė netekti darbo.

"Ne piniguose laimė"

Premjero Andriaus Kubiliaus patarėju finansų ir ekonomikos klausimais tapęs M.Majauskas iki tol buvo Didžiosios Britanijos investicijų banko "Barclays Capital" darbuotojas, rūpinęsis didelių bendrovių ir vyriausybių finansavimu. Jis dienraščiui pripažino, kad būdamas A.Kubiliaus komandoje uždirba gerokai mažiau nei dirbdamas britų bankui.

"Tai turėtų būti visiškai neįdomu nei žmonėms, nei jums, – tikino M.Majauskas. – Tai mano asmeninis sprendimas. Bet ne piniguose laimė. Ir ne jų kiekyje."

Paklaustas, kas, jei ne pinigai, parviliojo jį į Lietuvą, premjero patarėjas nenorėjo pernelyg atvirauti. "Ne pinigais čia buvau suviliotas. Daug priežasčių yra. Turiu ir asmeninių – žmoną, mažą vaiką", – aiškino pašnekovas.

Investicijų bankai, koks yra ir "Barclays Capital", itin smarkiai nukentėjo dėl pasaulinės finansų krizės ir netgi įvardijami kaip vieni iš šios krizės kaltininkų. Tačiau premjero patarėjas tikina, esą baimė prarasti darbą nebuvo viena iš jo apsisprendimo grįžti į Lietuvą priežasčių.

"Darbas Vyriausybėje ne toks stabilus kaip darbas investicijų banke Londone", – sakė M.Majauskas, vadinamas vienu krizės įveikimo plano autorių.

Bijojo būti atleistas

Pinigai laimės neatnešė ir finansų ministro patarėjui V.Miškiniui, jis į Lietuvą grįžo po keturiolikos JAV praleistų metų. Vyras pastaruosius aštuonerius metus dirbo "J.P. Morgan" banke analitiku ir skolos vertybinių popierių portfelių valdytoju.

"Nenorėčiau tiksliai sakyti, bet "J.P. Morgan" uždirbau daug kartų daugiau, nei uždirbu dabar. Jau porą metų galvojau, ką galėčiau veikti parvažiavęs čia. Bet vis atsirasdavo priežasčių pasilikti ilgiau: įgyti patirties, būti paaukštintam ar panašiai", – pasakojo ministro patarėjas, atsakingas už klausimus, susijusius su finansinėmis institucijomis ir valstybės skolinimusi.

Buvęs V.Miškinio darbdavys dažnai minėtas JAV finansų krizės istorijoje. Tiesa, ne kaip auka, o kaip gelbėtojas – "J.P. Morgan" pernai kovą už simbolinę sumą perėmė ant bedugnės krašto atsidūrusį investicijų banką "Bear Stearns". Tačiau A.Šemetos patarėjas pripažįsta nebuvęs užtikrintas dėl tolesnių savo perspektyvų JAV banke.

"Sumažėjo karjeros ir uždarbio perspektyvos artimiausius pora metų, – atviravo V.Miškinis. – Taip, be abejo, nerimavau dėl savo darbo vietos."

Gali ir neužsibūti

Vis dėlto buvęs bankininkas nėra užtikrintas ir dėl ilgalaikės karjeros valstybės tarnyboje. "Žiūrėti daugiau kaip dvejus trejus metus į priekį yra labai sunku. Manau čia dirbti bent dvejus trejus metus, anksčiau išeiti būtų nekorektiška", – svarstė pašnekovas.

Darbą A.Šemetos komandoje jis vertina kaip didelį iššūkį. "Pradėti tokį darbą būtent šiuo metu – didelė atsakomybė. Norėčiau panaudoti savo patirtį, savo žinias, kad kaip galima geriau išspręstume dabartines Lietuvos problemas", – sakė V.Miškinis.

Ruošiasi juodajam scenarijui

Finansų ministro patarėjas šiuo metu suka galvą, kaip Lietuvai kapanotis iš ekonominės duobės. Jis pabrėžė, kad skolintis iš Tarptautinio valiutos fondo bent kol kas neketinama. Tačiau valstybė jaučia pinigų badą ir ieško kitų skolintojų.

"Ketiname skolintis iš privačių institucijų, ieškosime naujų skolinimosi šaltinių. Mėginsime išplėsti skolintojų ratą ir, savaime aišku, skolintis kaip įmanoma pigiau", – dėstė V.Miškinis.

Nors Lietuvos bankams griūtis negresia, Finansų ministerija vis vien ruošiasi ir juodajam scenarijui. "Bandysime pasirengti galimoms finansinių institucijų problemoms. Šiuo metu labai didelių bėdų nematyti, bet turime būti pasiruošę viskam", – pridūrė A.Šemetos patarėjas.

Pasak jo, Lietuva, ruošdamasi galimoms finansų sektoriaus problemoms, dviračio neišradinės ir taikys priemones, jau išbandytas kitų Europos valstybių.

Tikslas – politinė karjera?

"Jeigu žmogus yra geras ekonomistas ir turi gerą darbą, jis paprastai darbo nekeičia", – taip M.Majausko ir V.Miškinio karjeros posūkius dienraščiui apibūdino Seimo narys Algirdas Butkevičius, socialdemokratų Vyriausybėse ėjęs finansų ir susisiekimo ministrų pareigas.

Pasak jo, bene realiausias loginis paaiškinimas, kodėl du jauni perspektyvūs finansininkai metė gerai mokamus darbus užsienyje dėl valstybės tarnybos, galėtų būti jų ambicijos. Eksministras teigė nenustebsiantis, jei M.Majauskas ir V.Miškinis netrukus įsitrauks į aktyviąją politiką.

"Jeigu jie grįžta dirbti finansų ministro ir premjero patarėjais, jie nebent ruošiasi politinei karjerai. Atsisakyti gerai mokamo darbo, ir dar užsienyje... tai turi būti žmonės, turintys didelių ambicijų. Manau, kad tos ambicijos pasireikš politikoje", – svarstė A.Butkevičius.