Garsiai šnekėti lengviau, negu padėti


2006-03-07
Garsiai šnekėti lengviau, negu padėti

Pilietinės organizacijos žada teikti visokeriopą pagalbą apie pažeidimus “Krekenavos agrofirmoje” prabilusiai panevėžietei

Atviros Lietuvos fondo finansuojamos visuomeninės organizacijos pasiryžusios teikti visokeriopą pagalbą apie atlyginimų mokėjimus “vokeliuose” prakalbusiai “Krekenavos agrofirmos” darbuotojai Daliai Budrevičienei. Vakar surengtoje spaudos konferencijoje minėtų organizacijų atstovai stebėjosi ir kėlė klausimą, “kodėl pilietiško žmogaus visiškai negina Lietuvos valstybė”.

Nesulaukė niekieno paramos

Kaip sakė Pilietinės visuomenės instituto vadovas Darius Kuolys, apie galimus pažeidimus “Krekenavos
agrofirmoje” prakalbusios D.Budrevičienės nesiėmė palaikyti nei jos apygardoje išrinkti parlamentarai, nei partijos, nei profsąjungos.

“Tuomet mes pradėjome svarstyti, kokia gi pagalba iš visuomenės D.Budrevičienei galėtų būti suteikta, ir nutarėme ją pasiūlyti. Pilietinės visuomenės institutas šiandien pervedė į D.Budrevičienės sąskaitą 3000 litų ir tai yra ta suma, kurią D.Budrevičienė praras dėl savo pilietiško elgesio. Nes vidutinė suma, kurią ji gaudavo vokelyje, buvo apie 250 litų. Mes jai kompensuojame beveik metų sumą, kad ji nesitrauktų iš darbo vietos ir aktyviai gintų savo pilietinę poziciją”, - vakar žurnalistams sakė D.Kuolys.

Nemokamai konsultuos teisės specialistai

Su Darbo partijos lyderiu Viktoru Uspaskichu siejamoje “Krekenavos agrofirmoje” dirbanti D.Budrevičienė, viešai prakalbusi apie atlyginimų mokėjimą “vokeliuose”, po savo pasisakymų prarado dalį atlyginimo ir šiuo metu negauna atlyginimo dalies, mokėtos jai neteisėtu būdu, nuslepiant mokesčius.

Žmogaus teisių stebėjimo institutas teiks ir nemokamą teisinę pagalbą “Krekenavos agrofirmos” darbuotojai.

Pasak šio instituto valdybos pirmininko Kęstučio Čilinsko, Generalinė prokuratūra turėtų perimti Kėdainių prokuratūros pradėtą bylos tyrimą dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo.

Steigs piniginį fondą

Žmogaus teisių stebėjimo institutas, anot K.Čilinsko, svarstys galimybę įsteigti piniginį fondą, kuris teiktų paramą piliečiams, stojantiems ginti savo teisių.

Pasak instituto direktoriaus Henriko Mickevičiaus, D.Budrevičienės atvejis - klasikinė žmogaus teisių byla, kurią minėtoji pilietė “turi gerus šansus laimėti” ne tik Lietuvos teismuose, bet ir tarptautiniuose teismuose.

Žinomas žurnalistas ir visuomenės veikėjas Romas Sakadolskis sakė esąs nustebintas D.Budrevičienės parodytos drąsos, turint omenyje, kad jos nestojo ginti nei valstybė, nei profsąjungos, nei politikai, t.y. nesuveikė įprastai tokiose situacijose Vakaruose veikiantys paramos piliečiams mechanizmai.

“Jos (D.Budrevičienės - BNS) atstovas Seime yra A.Pekeliūnas, kuris yra ir vienas iš agrofirmos akcininkų. Tai kur ji turi kreiptis? Jos darbdavys yra A.Pekeliūnas, jos “valstybė” - A.Pekeliūnas. Čia ir yra vienas iš apibrėžimų oligarchinės valdžios”, - kalbėjo R.Sakadolskis.

BNS, KD inf.