Europos centras - ne Girijos kaime


2008-08-14
kaunodiena.lt
Europos centras - ne Girijos kaime

Praėjus ketveriems metams nuo tos dienos, kai Lietuvai stojant į Europos Sąjungą Girijos kaime buvo įrengtas informacinis centras ir pastatytas paminklas, valstybė nebesidomi Europos centru, be to, paaiškėjo, kad Europos centras yra dar už 5 kilometrų.

Interneto tinklalapis, teikęs informaciją apie Europos geografinį centrą, laikinai uždarytas. Neveikia ir kitas tinklalapis, turintis suteikti informacijos apie Europos centrą, - Vilniaus apskrities turizmo informacijos centro, rašo dienraštis „Lietuvos žinios".

Vilniaus apskritis teigia neturinti lėšų šioms interneto svetainėms. Vilniaus apskričiai pritrūko lėšų įsigyti ir visų Europos valstybių vėliavas, tad ant Europos centru vadinamos kalvos plevėsuoja tik Europos Sąjungos narių vėliavos.

Be to, 2004 m. ant kalvos Girijos kaime įrengus informacinį centrą bei pastačius stojimui į Europos Sąjungą skirtą balto granito koloną, Prancūzų nacionalinio geografijos instituto mokslininkai sekundės tikslumu nustatė Europos centro koordinates. Po patikslinimo Europos centras buvo nukeltas penkis kilometrus į pietus, prie Pašilių kaimo, esančio tame pačiame Vilniaus rajone.

Tuometinei Algirdo Mykolo Brazausko socialdemokratų vyriausybei, skyrusiai kelis šimtus tūkstančių litų į paprastos Lietuvos kalvos betonavimą ir informacinio centro statybas, mokslininkų išvados nepatiko. Jau buvo įsukta mašina, turėjusi reikiamiems žmonėms duoti pelno iš Europos centro, tarp jų - ir golfo klubui, pasivadinusiam Europos centro vardu.