Edisono išradimas liks tik istorijai


2008-12-20
Vereta Rupeikaitė
Edisono išradimas liks tik istorijai

Vykdant ES direktyvą, per ateinančius ketverius metus prekyboje neliks daugiau nei šimtmetį gyvavusių kaitinamųjų lempučių. Vietoje jų į šviestuvus suksime energiją taupančias liuminescencines lempas.

Paskata – galimybė sutaupyti

Ne direktyvos, o pačių žmonių suvokimas turėtų paskatinti tradicines kaitinamąsias lemputes pakeisti iki dešimties kartų ekonomiškesnėmis lempomis. Tuo tiki Europos efektyvaus apšvietimo programos atstovas Lietuvoje Romualdas Škėma.

Pradėti keisti žmonių mąstymą galima keliais skaičiais. Kaitinamoji lemputė 95 proc. energijos paverčia šiluma, o visa liuminescencinių lempų energija tenka apšvietimui. Kaitinamosios lemputės vienas vatas skleidžia apie 10, o liuminescencinės lemputės – maždaug 100 liumenų šviesos srautą. Naudojantieji ekonomiškąsias lemputes už elektrą moka vidutiniškai penkis kartus mažiau.

"Du trečdaliai Lietuvoje pagaminamos elektros energijos sunaudojama namų ūkiuose ir visuomeninės paskirties pastatuose. Preliminariai apskaičiuota, kad namų ūkiuose daugiausiai – apie trečdalį – elektros energijos sunaudojama apšvietimui, o daugiau kaip 95 proc. lempų yra kaitinamosios. Apšvietimas yra sritis, kurioje galima nemažai sutaupyti", – atkreipė dėmesį R.Škėma, taip pat atstovaujantis Lietuvos energetikos institutui.

Lyginant su kitomis ES šalimis, vienas Lietuvos gyventojas namuose sunaudoja keliskart mažiau elektros energijos nei daugumos valstybių gyventojai. Tai, R.Škėmos teigimu, leidžia prognozuoti, kad ateityje elektros suvartojimo mastai mūsų šalyje tik didės – bus naudojama daugiau buitinės technikos, įvairių prietaisų, įrankių.

Latviai pranašesni už mus

Energiją taupančias lempas, R.Škėmos teigimu, reikėtų vadinti liuminescencinėmis. Jų dabar gaminama įvairiausių formų, skleidžiančių įvairų šviesos spektrą – ir baltą, ir gelsvą.

"Kadangi Lietuvoje ekonomiškosios lemputės beveik neperkamos, jų pasirinkimas skurdokas ir kainuoja jos brangiai. JAV liuminescencinės lempos už kaitinamąsias brangesnės maždaug 30 proc., Lietuvoje – vidutiniškai dešimt kartų. Be to, kaip ir kaitinamųjų lempų, rinkoje yra ir labai prastos kokybės liuminescencinių lempų. Kokybiškų lempų kainą gali numušti nebent didėjantis perkamumas", – dėstė pašnekovas.

R.Škėma pasakojo, kad Latvijoje ekonomiškos lemputės kelis mėnesius plačiai reklamuojamos, po to skelbiamos akcijos, per kurias jos parduodamos už pusę kainos. Norinčiųjų jų įsigyti – minios, ir visi laimi.

"Lietuvoje žmonės kol kas niekaip neskatinami keisti elektros lemputes efektyvesnėmis, jų kainos pas mus nenormalios", – apgailestavo mokslininkas. Tačiau, nepaisant kainos, naudoti energiją taupančiąsias lemputes vis tiek apsimoka.

Norintiesiems įsigyti išties kokybišką liuminescencinę lempą R.Škėma pataria atkreipti dėmesį į žymėjimą ant pakuotės ir pirkti tik "A" klasės, patikimų gamintojų prekes. Verta žinoti, kad liuminescencinės lempos tarnaus trumpiau, nei nurodyta ant pakuotės, jei bus labai dažnai įjungiamos ir išjungiamos.

Kenkia žmonių sveikatai?

Prabilus, kad kaitinamųjų lempučių palaipsniui nebeliks, priešininkai nesnaudžia. Sklinda kalbos, kad naikinti senąsias lempas suinteresuoti verslininkai. Kalbama ir apie kenksmingą liuminescencinių lempų poveikį žmogaus sveikatai.

R.Škėmos teigimu, ES mokslininkai tyrė galimą liuminescencinių lempų poveikį, tačiau prie vienos išvados neprieita, aiškios rizikos nenustatyta. Manoma, kad šių lempų skleidžiama šviesa gali turėti poveikį sergantiesiems epilepsija, migrena.

Pasigirsta nuomonių, kad šios lempos skleidžia ultravioletinius spindulius. Moksliniais tyrimais, teigia R.Škėma, tai neįrodyta.

Tiesa, liuminescencinių lempų negalima mesti į buitinių atliekų konteinerius, nes jose yra šiek tiek gyvsidabrio dujų. Lempai sudužus, jos pasklistų į aplinką.

Didesni gaubtai – privalumas

"Ar ekonomiškos lemputės savo forma ir cokoliais tinka dabartiniams šviestuvams?" – sunerimo ne vienas, ligi šiol matęs tik maždaug 15 cm ilgio suraitytas energiją taupančiąsias lempas.

Gamintojai teigia, kad ekonomiškosios lempos gaminamos įvairiausių formų ir įprastų standartų cokolių. Tai tiesa, tačiau jos šiek tiek masyvesnės už kaitinamąsias ir yra tik matinės – skaidriąsias teks pamiršti.

Rasti tinkamą lempą atviriems sietynams arba nedidelį gaubtą turintiems šviestuvams gali būti sunkiau bent jau tol, kol mūsų parduotuvėse ekonomiškųjų lempų pasirinkimas – ribotas.

Perkant šviestuvą vertėtų apsvarstyti, ar jos išvaizdos negadins įsukta energiją taupanti lemputė. Kuo gaubtas didesnis, tuo didesnė tikimybė, kad energiją taupančioji lemputė į ją tilps ir pasislėps. Kuo šviestuve mažiau lempų, tuo mažiau reikės išleisti pinigų joms įsigyti. Visai verta rinktis šviestuvus su keliomis, bet galingesnėmis lempomis.

Štai užsikrėtėte taupymo virusu, tačiau apsižvalgę namuose pamatėte, kad daugelis lempų namuose ne kaitinamosios, o halogeninės. Nejaugi tokius šviestuvus teks išmesti? Jei kiek pakentėsite mokėdami už elektrą brangiau, gali būti, kad šie šviestuvai dar ilgai tarnaus – tuo rūpinasi gamintojai. Jau galima įsigyti ekonomiškų lempų, pritaikytų naudoti vietoje kai kurių halogeninių. Ateityje jų asortimentas turėtų gausėti.


ES direktyva numato:

2009 m. rugsėjo 1 d. panaikintos 100 W kaitinamosios lempos.

2010 m. rugsėjo 1 d. panaikinti 75 W kaitinamąsias lempas.

2011 m. rugsėjo 1 d. panaikinti 60 W kaitinamąsias lempas.

2012 m. rugsėjo 1 d. panaikinti 40 W ir 25W kaitinamąsias lempas.


Šaltinis: VĮ Energetikos agentūra


Ekonomiškųjų lempų trūkumai:

Didelė kaina.

Spinduliuojamo šviesos srauto spektras kol kas dar ne visai atitinka mums įprastą kaitrinių lempų spektrą.

Įsižiebia ne iš karto, o po kelių sekundžių.

Laikui bėgant skleidžiamos šviesos srautas mažėja.

Sudužus viduje esantys gyvsidabrio garai gali patekti į patalpas, aplinką.

Šioms lempoms pagaminti sunaudojamas žymiai didesnis energijos kiekis (kartu didėja ir CO2 kiekis atmosferoje).

Netinka šviesos stiprumą reguliuojantiems šviestuvams.


Šviesos diodai – ateities lempos

ES direktyva įpareigoja atsisakyti kaitinamųjų, bet ne halogeninių lempų. Pastarosios naudoja 20–30 proc. mažiau energijos nei įprastinės kaitinamosios lempos. Halogeninės lempos turi savų privalumų – jos geriausiai tinka norint sukurti taškinį apšvietimą. Vis tik manoma, kad šios rūšies lempos savaime išnyks, nes jų technologijos netobulėja.

Į rinką besiskverbiančios šviesos diodų lempos efektyvumu artimos liuminescencinėms lempoms, tačiau kol kas jos yra labai mažo galingumo ir spalvotos. Šviesos diodai naudojami girliandų, šviesoforų lempoms, o buityje kaip apšvietimo priemonė dar beveik nepritaikoma. Vis tik manoma, kad ateityje diodinės lempos ištobulės ir pakeis liuminescencines.