E.Masiulis apie liberalų susijungimą kalba kol kas atsargiai


2009-06-27
Stasys Gudavičius
E.Masiulis apie liberalų susijungimą kalba kol kas atsargiai

Net ir keičiantis Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) pirmininkui Liberalų sąjūdžio (LS) vadovai atsargiai kalba apie galimą abiejų partijų susijungimą artimiausioje ateityje.

Šeštadienį LiCS suvažiavime dalyvavęs LS pirmininkas Eligijus Masiulis tvirtino sveikinąs liberalcentristų vadovo pakeitimą. Ligšiolinis LiCS pirmininkas Artūras Zuokas atsisakė kandidatuoti dar vienai kadencijai. Jo vadovavimas liberalcentristams buvo įvardijamas kaip kliūtis šiai partijai susijungti su LS.

Tačiau E.Masiulis kol kas nenorėjo pripažinti, kad LiCS vadovo pakeitimas jau artimiausiu metu gali atvesti prie šios partijos susijungimo su LS. „Mes laukiame, neforsuojame įvykių. Šis suvažiavimas, kuriame bus išrinktas naujas LiCS vadovas, taps tuo tašku, nuo kurio mes pradėsime savo partijos viduje diskusijas apie tai, kaip bendradarbiauti su liberalcentristais ateityje. Bendradarbiavimo formų yra pačių įvairiausių“, - sakė LS pirmininkas, paklaustas, ar naujojo LiCS vadovo išrinkimas paspartins dviejų liberalių partijų susijungimą ar bent bendro kandidatų sąrašo iškėlimą per 2011 metų vasarį įvyksiančius savivaldos rinkimus.

E.Masiulis buvo vienintelis partijos vadovas, atvykęs pasveikinti LiCS suvažiavimo delegatų, dauguma kitų politinių jėgų atsiuntė vicepirmininkus. „Mane apima dviprasmiški jausmai. Kaip LiCS steigėjas visada stebiu ir su dideliu jauduliu žiūriu, kaip sekasi partijai, jos pakilimus ir nuopuolius. Kaip partijos vadovas žiūriu kaip į konkurentus“, - forumo dalyviams kalbėjo E.Masiulis.

Pasak jo, abi partijos turi misiją - išvesti šalį iš krizės. E.Masiulis taip pat pažymėjo, kad „netolimoje ateityje mūsų laukia daug bendrų iššūkių ir darbų“, taip netiesiogiai užsimindamas apie galimą liberalų ir liberalcentristų jungimąsi.

Valdančiosios Tautos prisikėlimo partijos frakcijos Seime seniūnas Laimontas Dinius gyrė LiCS kaip stipriausią centro liberalią jėgą. Jis linkėjo nepavirsti vien generolų partija, nebepleišėt, atsisakyti prietarų i ir turėti sveiko magnetizmo, apie kurį galėtų vienytis centro liberalios idėjos: „Jei bent dalis šaltinių, kurie iš jūsų ištekėjo, subėgtų atgal, turėtume vieną iš svarbiausių, o gal net svarbiausią politinę jėgą“.

Tėvynės sąjungos atstovas Raimundas Alekna prisipažino turįs lašą liberalumo. Tą patį sakė ir Seimo narys socialdemokratas Algirdas Sysas. Jis linkėjo LiCS išlikti liberalais, nes kartais ji esą balsuoja ne visai liberaliai.