Civilinės metrikacijos skyriuose – nauja tvarka


2008-08-04
kaunodiena.lt
Civilinės metrikacijos skyriuose – nauja tvarka

Pirmadienį įsigaliojo nauja Civilinės metrikacijos taisyklių redakcija. Atnaujintomis taisyklėmis siekiama supaprastinti ir sukonkretinti civilinės būklės aktų registravimo ar įtraukimo į apskaitą tvarką.

Įsigaliojus pakeitimams, asmenys nebeprivalo civilinės metrikacijos skyriams teikti tų dokumentų, kuriuos šie skyriai gali patys gauti iš kitų viešojo administravimo subjektų, praneša Teisingumo ministerija.

Asmenų bus prašoma pateikti tik tą informaciją, kurią turės tik jie patys arba kurios nebus galima gauti iš kitų institucijų.

Pavyzdžiui, registruojant vaiko gimimą, civilinės metrikacijos įstaigai vaiko tėvų santuokos liudijimą reikės pateikti tik tuo atveju, jeigu duomenys apie santuoką nebus įtraukti į Gyventojų registro duomenų centrinę bazę.

Be to, asmenys civilinės metrikacijos įstaigoms nebeturi teikti pažymų apie deklaruotą gyvenamąją vietą. Šie duomenys bus nustatomi remiantis Gyventojų registro duomenų centrine baze.

Kita naujovė - Lietuvos piliečiai, neturintys gyvenamosios vietos Lietuvoje, užsienio valstybėse įregistruotus civilinės būklės aktus (vaiko gimimą, santuoką, santuokos nutraukimą) į apskaitą gali įtraukti ne tik Vilniaus miesto civilinės metrikacijos įstaigoje, bet ir jų paskutinės gyvenamosios vietos Lietuvoje civilinės metrikacijos įstaigoje.

Lietuvos piliečiai, grįžę į Lietuvą, nebeprivalo vykti į Vilnių, o reikiamus dokumentus gali gauti savo paskutinės deklaruotos gyvenamosios vietos civilinės metrikacijos įstaigoje.

Taisyklėse nauja ir tai, kad suvienodinama santuokų registravimo procedūra, jos neišskiriant į neiškilmingą ir iškilmingą, bei už santuokos įregistravimą imama valstybės rinkliava (dabar ji yra 70 litų).