Bus lankomi pataisos inspekcijų įskaitoje įrašyti nepilnamečiai


2008-06-09
kaunodiena.lt
Bus lankomi pataisos inspekcijų įskaitoje įrašyti nepilnamečiai

Kalėjimų departamentui pavaldžios regionų ir teritorinės pataisos inspekcijos, bendradarbiaudamos su Vaiko teisių apsaugos tarnybomis, birželio 9-20 dienomis organizuoja akciją „Nepilnametis 2008".

Akcijos metu bus lankomasi visų pataisos inspekcijų įskaitoje esančių nepilnamečių gyvenamosiose ir (ar) mokymosi vietose, susipažįstama su jų materialinėmis, buitinėmis gyvenimo ir mokymosi sąlygomis. Taip pat bus siekiama išsiaiškinti šių asmenų poreikius, pagal galimybes suteikti socialinę ir kitą reikalingą pagalbą ar informuoti apie kompetentingas institucijas, galinčias ją suteikti.

Ypatingas dėmesys bus skiriamas nepilnamečiams teismo paskirtų įsipareigojimų vykdymui, t.y. bus aiškinamasi, ar asmenys būna nustatytu laiku namuose, ar mokosi/dirba, ar laikosi draudimų lankytis tam tikrose vietose, ar nebendrauja su tam tikrais žmonėmis, darančiais neigiamą įtaką nepilnamečio elgesiui.

Bendradarbiaujant su savivaldybių vaiko teisių apsaugos tarnybomis bus sprendžiami klausimai, susiję su nepilnamečių užimtumu, lavinimu, poilsiu ir laisvalaikiu. Akcijos metu nepilnamečiai bus aktyviai skatinami nuolat lankyti mokyklą, mokytis, turiningai leisti laisvalaikį ir t.t.

Lietuvoje veikia 5 regionų (Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių) ir 49 teritorinės pataisos inspekcijos. Kalėjimų departamento metų pirmojo ketvirčio duomenimis, jų įskaitoje buvo 892 nepilnamečiai (duomenys pateikti balandžio 1 dienai).