Bus griežčiau baudžiami nekokybiškų produktų tiekėjai


2008-06-11
kaunodiena.lt
Bus griežčiau baudžiami nekokybiškų produktų tiekėjai

Šiandien Vyriausybė svarstys Teisingumo ministerijos parengtus Produktų saugos įstatymo pakeitimus.

Projektas teikiamas, įgyvendinant Vyriausybės nutarimu patvirtinto Valstybinės vartotojų teisių apsaugos 2007-2010 metų strategijos įgyvendinimo priemonių planą, kuriame numatyta nustatyti Produktų saugos įstatyme veiksmingesnes ekonomines sankcijas ir jų taikymo tvarką.

Parengtais pakeitimais siekiama praplėsti atsakomybę sunkinančių aplinkybių ribas, griežtinti bausmes fiziniams ir juridiniams asmenims, į rinką paleidžiantiems nesaugius maisto ir ne maisto produktus.

Už įstatymo pažeidimą atsakomybę sunkinančia aplinkybe būtų laikoma, kai asmuo per trejus metus nuo ankstesnio pažeidimo pakartotinai padarė įstatymo pažeidimą, nepriklausomai nuo pateikto į rinką pavojingo produkto rūšies.

Siūloma padidinti maksimalią baudos ribą gamintojui, platintojui ir paslaugos teikėjui, pateikusiems pavojingą produktą į rinką, taip pat padidinti minimalią baudos ribą, kai minėti produktai padaro žalos vartotojo sveikatai ar sukelia vartotojo mirtį.

Įstatymo pakeitimuose numatoma, kad skundą nagrinėjantis teismas, atsižvelgdamas į atsakomybę lengvinančias ir kitas aplinkybes ir vadovaudamasis teisingumo ir protingumo kriterijais, turi teisę skirti mažesnę piniginę baudą nei šiame įstatyme nustatyta minimali bauda.