Apeliuota į žmogiškąjį orumą


2003-12-01
Dainoras LUKAS
Apeliuota į žmogiškąjį orumą
Kauniečiai dar kartą ragino R.Paksą atsistatydinti

Neformalus jaunimo judėjimas “Už Prezidentūrą, dirbančią Lietuvai”, raginantis Lietuvos Prezidentą Rolandą Paksą atsistatydinti, šeštadienį 11 šalies miestų uždegė žvakutes. Akcija prie Prezidentūros Kaune praėjo be nesklandumų, nes į ją atėjo tik jaunimo reikalavimams pritariantys kauniečiai.

Atėjo ir jauni, ir seni

Šeštadienį žvakutės buvo uždegtos Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje, Šiauliuose, Alytuje, Joniškyje, Jurbarke, Kretingoje, Radviliškyje, Šilutėje.

“Paksui - ne”, - skandavo susirinkusieji Kaune. Jie savo atsineštomis žvakėmis išdėliojo užrašą “Paksui - ne”. Vienas akcijos organizatorių - Robertas, nenorėjęs sakyti savo pavardės, teigė, jog žvakutėmis jaunimas nori pareikšti savo poziciją. “Siekiame, kad R.Paksas prisiimtų atsakomybę už savo bei patarėjų veiksmus ir atsistatydintų. Kas jam belieka, jei nori išgelbėti žmogiškąjį orumą? Nėra prasmės laikytis įsikibus kėdės, matant, kad tauta tokio Prezidento nenori”, - sakė Robertas.

Labiausiai piktina melas

“Norime teisybės. Labai jau daug neigiamų faktų, o Prezidentas juos neigia. Nesuprantu, kodėl dvejoja ir teisėtvarka. Labiausiai nepatinka R.Pakso bendravimas su tokiais negerais žmonėmis. Norisi, kad sakytų teisybę, nemeluotų. Sako, kad jo neįsileidžia laikraščiai, televizijos. Tai - melas, klaidinantis žmones. Kodėl jis neatsiriboja nuo J.Borisovo? Pasakytų aiškiai, kad taip nebuvo, bet - ne”, - kalbėjo pensinio amžiaus Valerija Pileckaitė.

Moteris taip pat piktinosi, kad vis daugiau simpatijų užkariauja Viktoras Uspaskichas. “Gali būti dar blogiau. Jis dar labiau akis dums”, - sakė V.Pileckaitė.

Akcijos dalyviai tarpusavyje diskutavo, kad ne tik R.Paksas turėtų “apsivalyti”. “Dėl A.Brazausko visiems viskas aišku, bet jis patyręs tuose dalykuose, jam žmonės pataikauja. Kodėl A.Brazauskui gerai? Naudojasi R.Paksu ir viską tvarko”, - aiškino kaunietės.

Kitokios nuomonės netoleravo

Tarp maždaug dviejų šimtų akcijos dalyvių įsimaišė turbūt vienintelė R.Pakso šalininkė. Garbaus amžiaus moteris atsistojo šalia žvakučių ir bandė su kitais diskutuoti. “Ir ko jūs čia žvakutes deginate? Kas jums sumokėjo? Kodėl nedeginote žvakučių, kai Lietuva “Mažeikių naftą” pardavė “Williams”? - klausė moteris. Kiti ją vadino kvaila, tildė, liepė eiti namo.

“Norime atkreipti Prezidento dėmesį, kad jis susivoktų, jog jam laikas pailsėti. Man jo gaila kaip žmogaus. Gal jam J.Borisovas neleidžia atsistatydinti?” - sakė mokytoja Vida Vrubliauskienė.

“Ką tos televizijos daro? Dabar filmuoja dvi ne visai sveikas moteriškes, o paskui sako, kad Lietuva į dvi dalis suskilusi”, - piktinosi kita moteris.

Į renginį atėjo ir Vytauto Didžiojo karo muziejaus, kuris prižiūri Prezidentūros pastatą, direktorius Juozas Jurevičius. “Bijojau, kad žvakėmis neaprūkytų rūmų. Gerai, kad atėjau, žmonės jau buvo pradėję dėti žvakes ant palangių. Paprašėme jas nuimti. Man tai atrodo kvaila akcija. Kam čia tos žvakutės, ar negalima normalų mitingą suorganizuoti?” - svarstė J.Jurevičius.