A.Šemetai svilinami padai


2009-04-21
Stasys Gudavičius
A.Šemetai svilinami padai

Balsavimas dėl nepasitikėjimo prieštaringai vertinamu finansų ministru Algirdu Šemeta Seime turėtų įvykti prieš pat prezidento rinkimus – gegužės viduryje.

Parengė interpeliaciją

Opoziciniai socialdemokratai tvirtina jau parengę interpeliaciją A.Šemetai, kurį jie kaltina nenuoseklia finansų politika, didelėmis klaidomis planuojant šių metų biudžetą ir pernelyg sparčiai įgyvendinant nuostolių atnešusią mokesčių reformą. "Suderinsime su tais, kurie mūsų iniciatyvą rems, ir registruosime Seime", – vakar sakė socialdemokratų atstovas Vytenis Andriukaitis.

Daugiau destabilizuoti padėties, nei ją destabilizavo A.Šemeta, neįmanoma – esame vienintelė valstybė ES, kurioje vietoj verslo stimulo paketo buvo pasiūlytas verslo smaugimo paketas", – sakė V.Andriukaitis.

"Kritikos A.Šemetai turi ir patys konservatoriai, ir Tautos prisikėlimo frakcija, ir liberalcentristai, bet kol kas nederinome veiksmų", – sakė V.Andriukaitis.

Vis dėlto, jeigu interpeliacija bus svarstoma ir dėl jos slaptai balsuojama, socialdemokratas tikisi, kad kai kurie valdančiosios koalicijos atstovai irgi ją paremtų.

Jeigu interpeliacija iš tikrųjų bus įregistruota jau šią savaitę, finansų ministras iki gegužės 8 d. turėtų pateikti oficialų atsakymą į joje išdėstytus klausimus. Tuomet pateiktų atsakymų svarstymas Seimo posėdyje ir slaptas balsavimas dėl nepasitikėjimo A.Šemeta įvyktų tarp gegužės 11 ir 15-osios, tai yra likus vos kelioms dienoms iki gegužės 17 d. vyksiančių prezidento rinkimų.

Neatsakingi vaikėzai

Premjeras Andrius Kubilius gina savo Vyriausybės narį ir planuojamą interpeliaciją vadina opozicijos rinkimų triuku.

"Socialdemokratų iniciatyva, jeigu ji tikrai bus realizuojama, man atrodo tokia piktdžiugiškai vaikiška. Man kartais atrodo, kad opozicija elgiasi kaip nelabai atsakingi vaikėzai, kurie patys padegę daržinę paskui žiūri, kaip gaisrininkai atvažiavę gesina, ir džiaugiasi, jeigu tiems gaisrininkams nepavyko užgesinti", – sakė A.Kubilius.

Anot ministro pirmininko, "buvusios valdžios turi jausti atsakomybę, o ne piktdžiugiškai stebėti, kad mums dar nepavyko visų problemų išspręsti".

Tačiau valdančiojoje Tėvynės sąjungos frakcijoje jau kovo pabaigoje pasigirdo siūlymų nepartinį finansų ministrą A.Šemetą pakeisti. Tąsyk Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja Irena Degutienė užsiminė ir apie galimą A.Šemetos įpėdinį – frakcijos narį Vitą Matuzą.

Finansų ministras patvirtino nesibaiminąs interpeliacijos. Jis sakė, kad krizės sąlygomis visoje ES finansų ministrai sulaukia daugiausia kritikos: "Aš suprantu, kad finansų ministras tokiomis aplinkybėmis yra pats blogiausias ministras. Tai aptariu dažnai su savo kolegomis ES, ir daug kur, deja, esame blogiausi."

A.Šemeta teigė esąs tikras, kad jo veiksmai finansų srityje yra būtini dabartinėmis ekonominėmis sąlygomis.

Juokiasi iš skaičių

A.Šemeta atmetė opozicijos jam sviedžiamus kaltinimus, kad per Seimą pernai gruodį "prastumta" mokesčių reforma turėjo neigiamos įtakos valstybės finansų sistemai.

Vyriausybės spaudos tarnyba vakar išplatino oficialų pranešimą, kad "Finansų ministerijos pateiktais duomenimis, dėl įvykdytos mokesčių reformos šių metų pirmą ketvirtį į valstybės biudžetą surinkta apie 330 mln. litų daugiau pajamų, negu būtų gauta be jos". Pasak pranešimo, dėl reformos per šių metų pirmą ketvirtį į valstybės biudžetą papildomai surinkta apie 75 mln. litų akcizų, 184,8 mln. litų – pridėtinės vertės mokesčio (PVM), 86,5 mln. litų – pelno mokesčio. Mažiau esą surinkta tik gyventojų pajamų mokesčio – 16,7 mln. litų.

Nors finansų ministras giriasi, kad biudžetas gavo papildomus šimtus milijonų litų, pirmą šių metų ketvirtį į valstybės biudžetą nesurinkta daugiau kaip 600 mln. litų pajamų. Blogiausiai surenkami PVM, akcizai ir gyventojų pajamų mokesčiai, tai yra tie mokesčiai, kurie pernai gruodį naujos valdžios buvo pakeisti per labai trumpą laiką.

Finansų ministerija oficialiai negalėjo paaiškinti, kokiais metodais vadovaujantis buvo apskaičiuota, kad neįvykdžius mokesčių reformos biudžetas ne tik negautų tų daugiau kaip 600 mln. litų, bet ir papildomų 330 mln. litų.

Seimo opoziciją juokina dabartinės valdžios noras parodyti, kad neva jos įvykdyta mokesčių reforma iš tikrųjų davė teigiamą efektą.

"Tai akivaizdi Finansų ministerijos viešųjų ryšių akcija, nes visi žino, kad biudžetas nesurenkamas iš dalies ir dėl tos mokesčių reformos, kuri galvotrūkčiais buvo įgyvendinta pernai gruodį naktiniuose Seimo posėdžiuose", – teigė socialdemokratas V.Andriukaitis.

Mokesčių reformą kritikavo ir ne vienas finansų bei ekonomikos ekspertas.