A.Šemeta Briuseliui patiko


2009-09-14
BNS inf.
A.Šemeta Briuseliui patiko

Lietuvos deleguotas eurokomisaras Algirdas Šemeta yra geras partneris Europos Komisijos pirmininkui José Manueliui Barroso, nes finansų krizės laikotarpiu nebijo sakyti net ir karčios tiesos.

Taip teigia ES klausimus analizuojantis nepriklausomas savaitraštis "European Voice".

Apžvalginiame straipsnyje primenama, kokios sunkios pareigos teko A.Šemetai ištikus finansų krizei Lietuvoje: recesijos apimtose Baltijos šalyse tokios pareigos – žinomos kaip mokesčių didinimo ministro – yra idealus postas politiniam savižudžiui, rašo laikraštis.

"Dabartinę Lietuvą galima palyginti su laivu, kuris praleidžia per daug vandens. Ir jeigu A.Šemeta, kuris mėgsta irkluoti baidarę, nebūtų peršokęs ant gelbėjimosi plausto Briuselyje, jam būtų tekę toliau eiti sunkiausias šalyje pareigas – finansų ministro", – teigia "European Voice".

Laikraštis, priminęs, kaip A.Šemeta kritikavo socialdemokratų Vyriausybę dėl "nevykusio" šalies valdymo septynerius metus, teigia, kad nors santūrus jo įvaizdis, A.Šemeta yra ryžtinga asmenybė.

"Iš išorės švelniakalbis ir santūrus A.Šemeta yra ryžtinga asmenybė ir laikosi kieto vadovavimo stiliaus. Buvę jo kolegos Statistikos departamente, kuriame jis dirbo nuo 2001 m. iki kol buvo paskirtas į finansų ministro postą, apibūdina jį kaip griežtą, reiklų, visuomet pasirengusį pasiraitoti rankoves ir imtis darbo nežiūrint į valandas", – teigė laikraštis.

"European Voice" priminė vieno apžvalgininko teiginį, esą Lietuvos politinis elitas A.Šemetą paaukojo.

"Yra ir šviesioji pusė – Lietuvos netektis bus atradimas Europai. J.M.Barroso gavo patikimą partnerį, kuris negaiš laiko, kad perprastų ES biudžeto labirintus. Komisijos pirmininkas gali būti užtikrintas, kad lietuvis nebijos sakyti net ir karčios tiesos. Finansų krizės laikotarpiu geresnio patarėjo nereikėtų ieškoti. A.Šemetos kolegos komisarai gali būti ramūs, jog jų naujasis partneris sugebės įvaldyti administratoriui ir politikui reikalingus veiksmus", – rašo "European Voice".

Europos Parlamentas dėl A.Šemetos patvirtinimo eurokomisaru balsuos pirmadienį. Šios kadencijos Europos Komisija dirbs iki spalio 31 d. Neaišku, ar A.Šemeta bus eurokomisaras ir kitą kadenciją.