Skambės sovietmečiu draustas muzikinis kūrinys


2009-04-21
kaunodiena.lt
Skambės sovietmečiu draustas muzikinis kūrinys

Balandžio 22 d. VDU auloje - koncertas “Parodija pagal DSCH”. skambės populiariosios Dmitrijaus Šostakovičiaus “Satyros”, pirmą kartą Lietuvoje atliekami “Penki romansai”, sukurti pagal tekstus iš satyrinio žurnalo “Krokodilas”, opera-farsas “Antiformalistinis šiupinys” ir kiti kūriniai, pašiepiantys sovietmečio tvarką bei ideologiją.

D.Šostakovičiaus kūrinius atliks baritonas Giedrius Prunskus ir pianistė Lina Krėpštaitė. Šis duetas Lietuvos ir užsienio klausytojams yra pateikę keletą įdomių programų, išsiskiriančiu teminiu konceptualumu ir savitu požiūriu į satyros žanrą.

Bendrą tų laikų, kuriais kūrė D.Šostakovičius, atmosferą D.Prunskus šmaikščiai pristato taip: „Prieš šešias dešimtis metų vienoje didelėje valstybėje įvyko muzikos veikėjų susirinkimas, vadovaujamas tūlo funkcionieriaus A.Ž. Savo kalboje vieno jau tuomet gerai žinomo kompozitoriaus operą jis pavadino grubia, primityvia ir vulgaria. Kitų panašios krypties kompozitorių muziką lygino su elektrinio grąžto garsais ir apibūdino kaip “muzikinę galvažudę”. Susirinkimo metu buvo priimtas nutarimas, liepiantis kovoti su formalizmo kryptimi muzikoje. Ten teigiama, kad formalistinės krypties muzika “neišraiškinga ir skurdi. Joje nėra įsimenančių melodijų ir arijų. Ji paini ir neharmoninga, grindžiama ištisiniais disonansais. Čia nenaudojami liaudies melodijų, dainų, šokių motyvai, kurių gausu šiaurės Kaukazo tautų muzikoje”.“

“Antiliaudiškos” muzikos kūrėju pakrikštytas D.Šostakovičius į kritiką atsakė aštriu, satyros, parodijos elementų kupinu muzikiniu pamfletu “Antiformalistinis šiupinys”, kurtu bei tobulintu kone dvidešimt metų ir dėl politinių aplinkybių scenos šviesą išvydusiu tik po kompozitoriaus mirties.

Satyra ir parodija lydėjo šmaikštųjį D.Šostakovičių per visą jo kūrybos kelią. Būtent tokį - kandų, įžūlų, netgi savikritišką, bet tuo pačiu akademiškai rimtą poziciją išlaikantį kūrėją kviečia pažinti atlikėjai.

Vakarą ves žodžio kišenėje neieškanti kompozitorė Zita Bružaitė, o atlikėjams talkins “Muzikos veikėjų” klubo vokalinis ansamblis (R.Skučienė, G.Venckevčienė, M.Jankauskas, R.Janilionis).