L. da Vinci parodos lankomumas muša rekordus


2011-11-10
lrt inf.
L. da Vinci parodos lankomumas muša rekordus

Londone, prie Nacionalinės galerijos, kur eksponuojami Leonardo da Vinci darbai, nusidriekė ilgos eilės.

Jos susidarė, kai buvo paskelbta, kad išankstiniai bilietai į parodą yra išparduoti iki vėlyvo gruodžio, praneša telegraph.co.uk.

Paroda „Leonardo da Vinci: Milano rūmų dailininkas“, kuriai galerija ruošėsi penkerius metus, atidaryta trečiadienį ir truks iki vasario 5-osios.

Atrodo, kad L. da Vinci paveikslų paroda sumuš lankomumo rekordą.

Galerijos atstovė spaudai patvirtino, kad į šią parodą parduotas precedento neturintis bilietų kiekis. Išankstinių bilietų jau nebėra iki pat gruodžio pabaigos.

Kiekvienai dienai paliekama po 500 bilietų (neišankstinių). Tačiau siekiant išvengti perpildymo, galerija apribojo lankytojų skaičių iki 180 kas 30 minučių nuo įprastinio 230.

„Mes rimtai pažiūrėjome į problemas, kurias sukelia labai populiarios parodos, ir nusprendėme imtis veiksmų“, – sakė galerijos direktorius Nicholas Penny.

Teigiama, kad jei atidarymo valandos būtų ilgesnės ir jei paroda būtų atidaryta 2012 sausio 1 d., lankomumas būtų dar 20 proc. didesnis.

Pirmą kartą pasaulyje speciali parodos atidarymo naktis buvo tiesiogiai transliuojama 40-yje kino teatrų visoje Britanijoje ir per „Sky Art“ televiziją. Beveik visi kino teatrai buvo užpildyti.

Parodoje „Leonardo da Vinci: Milano rūmų dailininkas“ eksponuojami devyni L. da Vinci paveikslai – pirmą kartą visi vienoje parodoje. Aštuoni iš devynių paveikslų yra atvežti iš užsienio, daugelį jų britai pamatys pirmą kartą.

Parodos rengėjai susitelkė į tą dailininko kūrybos laikotarpį, kai jis tarnavo Milano valdovų rūmų dailininku 1480–1490 metais. Tarp rodomų šedevrų – dvi „Madonos uolose“ ir „Dama su šermuonėliu“ iš Krokuvos (Lenkija) Čartoriskių muziejaus.