Programišiaus noras praturtėti atvedė į teisiamųjų suolą


2009-04-07
Diena Media inf.
Programišiaus noras praturtėti atvedė į teisiamųjų suolą

Kriminalinės policijos pareigūnai per analogo Lietuvoje dar neturėjusį tyrimą sulaikė 21 metų programišių, įsilaužusį į vieno Lietuvoje veikiančio banko internetinės bankininkystės informacines sistemas. Pasinaudojęs atsiradusia galimybe valdyti šio banko klientų sąskaitose esančias lėšas, jis bandė pasisavinti dideles pinigų sumas.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro Nusikaltimų elektroninėje erdvėje tyrimo valdybos pareigūnai baigė ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto prisijungimo prie informacinės sistemos, neteisėto disponavimo įrenginiais, programine įranga, slaptažodžiais, prisijungimo kodais ir kitokiais duomenimis, skirtais nusikaltimams daryti, bei neteisėtos finansinės operacijos iniciavimo ir atlikimo bei pasikėsinimo apgaule įgyti didelės vertės svetimą turtą. Baudžiamoji byla perduota Generalinei prokuratūrai kaltinamajam aktui surašyti.

Dėl operatyvių ir profesionalių policijos bei banko darbuotojų veiksmų banko klientams pavyko išvengti finansinių nuostolių, nes neteisėtai įvykdytos pinigų pervedimo operacijos nebuvo baigtos ir siekti užvaldyti pinigai buvo grąžinti savininkams.

Viename iš Vilniaus universitetų studijuojančiam D.M. už šias veikas gresia baudžiamoji atsakomybė - laisvės atėmimas iki 8 metų.

Taip pat per tyrimą, bendradarbiaujant dviejų institucijų atstovams, buvo nustatytos ir ištaisytos programavimo spragos, leidusios įsilaužti į internetinės bankininkystės paslaugos informacinę sistemą.