Du anykštėnai bus teisiami už kilpomis sugautas lūšį ir stirną


2011-07-21
BNS inf.
Du anykštėnai bus teisiami už kilpomis sugautas lūšį ir stirną

Dviem anykštėnams teks stoti prieš teismą už savadarbėmis kilpomis sunaikintus gyvūnus, tarp kurių buvo į Raudonąją knygą įrašyta lūšis.

Pasak Panevėžio apygardos prokuratūros pranešimo, 49 metų E.J. ir 53 metų A.J. baudžiamoji byla dėl nusikaltimų aplinkai ir dorovei perduota nagrinėti Kupiškio rajono apylinkės teismui.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, Anykščių rajono miške, netoli Vajėšių kaimo, kovo 7-sios rytą Varkujų kaimo gyventojas E.J., veikdamas kartu su Dabužių kaime gyvenančiu A.J., kaip įtariama, draudžiamu būdu ir neleistinomis priemonėmis – savadarbe kilpa - neteisėtai sugavo draudžiamą medžioti, į Lietuos Raudonąją knygą įrašytą lūšį. Gamtai buvo padaryta 15 tūkst. 270 litų žala.

Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejaus ekspertų pažymoje rašoma, kad jų tirta lūšis – ketverių ar penkerių metų amžiaus patinas, pasismaugęs kilpoje, žuvo kankindamasis. Pakliuvusi į nelaisvę lūšis buvo smaugiama kaklą užveržusios kilpos, dėl ko žvėris patyrė didelį skausmą.

E.J. kaltinamas padaręs dar vieną nusikalstamą veiką – pernai gruodžio 30 dieną, apie 13 valandą, Anykščių rajono Debeikių seniūnijos Šventupio miške pasigaminta savadarbe kilpa sugavęs stirną ir padaręs gyvajai gamtai 637 litų žalą. Jis kaltinamas žiauriai pasielgęs su gyvūnu, nes kilpai užsinėrus ant kaklo, stirna buvo kankinama, patyrė skausmą ir dėl to žuvo.

Per kratą įtariamųjų namuose pareigūnai rado ir daugiau savadarbių kilpų, skirtų žvėrims gaudyti: E.J. turėjo 20 kilpų ir jų dalių, A.J - septynias kilpas.

Pasak bylą Kupiškio apylinkės teismui perdavusio Anykščių rajono apylinkės vyriausiojo prokuroro Ričardo Juozainio, nusikaltimų gamtai ir gyvūnijai tyrimą prokurorai vertina kaip vieną prioritetinių veiklos sričių ir bendradarbiauja su aplinkosaugininkais siekdami garantuoti geresnę gyvūnų apsaugą nuo neteisėto medžiojimo draudžiamu būdu ir priemonėmis, neleisti naikinti saugotinos gyvūnijos ir taikyti įstatymų numatytą baudžiamąją atsakomybę.

Prokuratūros pranešime pažymima, kad R.Juozainis prieš mėnesį, minint pasaulinės aplinkos apsaugos dieną, už prokurorinę veiklą saugant gamtą ir aplinką, bendradarbiavimą ir reikšmingą pagalbą aplinkosaugai gavo aplinkos ministro padėką.

Įstatymas tam, kas neteisėtai naikino, žalojo, gaudė ar kitaip įgijo, laikė, gabeno ar realizavo į Lietuos Raudonąją knygą įrašytus ar pagal tarptautinius susitarimus saugomus laukinius gyvūnus ir padarė didelės žalos gyvūnijai, numato laisvės atėmimo bausmę iki ketverių metų.