17-metė šiaulietė buvo supjaustyta į gabalus (dar papildyta)


2011-07-21
Titas Petraitis, BNS inf.
17-metė šiaulietė buvo supjaustyta į gabalus (dar papildyta)

17-metė šiaulietė, įtariama, dviejų merginų buvo supjaustyta į gabalus. Jos kūno dalys sudėtos į maišelius ir paslėptos Šiaulių pramoninio rajono dykvietėje.

Šiaulių apygardos prokuratūros atstovas spaudai Martynas Povilaitis ketvirtadienį sakė, kad didelės teisėsaugos pareigūnų pajėgos ieško kitų kūno dalių, pasitelkti kinologai su šunimis. Pareigūnai darbuojasi dar nuo sekmadienio, nes reikia apieškoti didžiulį plotą. Į Šiaulius yra atvykę Policijos departamento pareigūnai, tyrimą kuruoja trys vietos prokurorai.

Įtarus nepilnametės nužudymu, sulaikytos dvi 18-metės šiaulietės, jas teismas leido suimti trims mėnesiams. Merginoms pateikti įtarimai dėl tyčinio nužudymo. Nustatyta, kad septyniolikmetė nužudyta bute Šiaulių pietiniame mikrorajone. Ar prieš mirtį ji buvo kankinama, nustatys ekspertai.

Pasak policijos, įtariamosios prisipažino bendramokslės kūną supjausčiusios gabalais, sudėjusios į maišus ir veždamos dviračiu juos išmėčiusios įvairiose vietose. Iš pradžių merginoms pasisekė pareigūnus suklaidinti. Pirmadienį, antradienį ir trečiadienį policininkai šakėmis rausė įvairias įtariamųjų nurodytas vietas, tačiau kūno dalių neaptiko. Pareigūnams talkino visos Lietuvos kinologai su savo augintiniais.

Tik trečiadienio vakarą netoli nužudytosios gyvenamosios vietos, nuošalioje vietoje, tarp Aukštabalio ir Liejyklos gatvių esančiuose krūmuose, rasta dalis mergaitės palaikų. Kitų kūno dalių paiešką kriminalistai tebetęsia.

Byloje yra ir trečias įtariamasis – 17-metis vaikinas, kuris galėjo žinoti apie įvykdytą žmogžudystę, tačiau policijai apie ją nieko nepranešė. Vaikinas nėra sulaikytas, jis paleistas iš areštinės.

Teisėsaugos pareigūnai teigia kol kas negalintys nurodyti šio šiurpaus nusikaltimo motyvų. Neatmetama galimybė, kad įtariamosioms bus skirta psichiatrinė ekspertizė. Tiriamos visos įmanomos žmogžudystės versijos.

Šiaulių apygardos prokurorų, tiriančių šį nužudymą, grupės vadovas Dainius Pažarauskas teigia, kad kol kas neatmestas nė vienas nužudymo motyvas. Duomenų, patvirtinančių Šiauliuose sklandantį gandą, jog mergaitės nužudymas gali būti susijęs su kokios nors grupės ritualinėmis apeigomis, kol kas nėra.

Pareigūnai jau rado galimą nusikaltimo įrankį - peilį, jis perduotas tirti ekspertams.

Nepilnametė dingo praėjusį ketvirtadienį. Mergina gyveno daugiabutyje pietiniame miesto mikrorajone su tėvais ir močiute. Močiutė, nesulaukusi namo grįžtančios anūkės, labai sunerimo. Kai ji negrįžo naktį, moterį apėmė panika ir ji rytą atskubėjo į policijos komisariatą, pranešdama apie 17-metės anūkės dingimą.

Pasak Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato pranešimo, dvi paieškos paros nieko gera nežadėjo. Nors buvo savaitgalis, pareigūnai dirbo intensyviai, naudodami moderniausią kriminalistinę techniką.

Trečią paieškos dieną, sekmadienį, kriminalistų rankose atsidūrė dvi Šiaulių S.Šalkauskio gimnazijos 18-metės gimnazistės ir 17-metis vaikinas. Nors sulaikytieji bandė klaidinti pareigūnus, kad jie apie ieškomosios buvimo vietą nieko nežino, kad buvo ją sutikę, tačiau po to išsiskyrė, tačiau apgauti patyrusių kriminalistų nepavyko. Paaiškėjo kraupi realybė - ieškomos mergaitės nebėra tarp gyvųjų, ji nužudyta.

Nužudymo tyrimui mobilizuoti Šiaulių apygardos prokuratūros, Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato, Šiaulių miesto ir rajono komisariatų pareigūnai. Jiems talkino operatyviai labai svarbius nusikaltimo atskleidimui įtakos turinčius tyrimus atliekantys Lietuvos policijos kriminalistinių tyrimų centro specialistai.

Nepilnametė dingo praėjusią savaitę, buvo paskelbta jos paieška. Žiauriai sudarkytas nužudytosiosios kūnas rastas trečiadienį vakare netoli jos namų.

Vietą, kur paliko nužudytos paauglės kūno dalis, parodė įtariamosios. Kūno dalys rastos skirtinguose krūmynuose, esančiuose per 50 metrų.

Tarp šių krūmų per dykvietę veda takelis, juo dažnai vaikšto žmonės. Tačiau nė vienas praeivių kūno neaptiko ir neužuodė pūvančio kūno tvaiko. Rastos ne visos kūno dalys, nusikaltimo vietoje dar dirba ekspertai ir kinologai.

Spėjama, kad 17-metė buvo nužudyta praėjusį ketvirtadienį.

Šiauliuose pasklido gandai apie ritualinę žmogžudystę. 17-metė tamsiai rengėsi, buvo panaši į gotę. Tačiau ją pažinoję žmonės sako, kad ji nepriklausė gotų ar kokiam panašiam judėjimui.

Gandų apie galimą ritualinę žmogžudystę pareigūnai nekomentuoja.

Spėjama, kad kraupus nusikaltimas įvykdytas gimnazistėms susikivirčijus dėl įtariamuoju tapusio vaikino.