Žvilgsnis


2007-05-19
Rūta KANOPKAITĖ
Žvilgsnis

Vakar startavo devintoji Kauno miesto dienos šventė, kasmet iš namų išvedanti pasižmonėti tūkstančius miestiečių. Šiemet rengėjai siūlo šešiasdešimt nemokamų koncertų, ugnies šou, fejerverką, ir visa tai - už dyką. Mažai kas gali atsispirti pagundai aplankyti bent dalį siūlomų pramogų, kai trijų dienų linksmybių meniu toks platus ir įvairus, - neignoruojantis nei pensininkų, nei šeimų su vaikais, nei aktyvaus jaunimo interesų.

Šventei surengti miestas nepašykštėjo papurtyti kišenę - jau antri metai šiam projektui numatytas pastovus finansavimas: 160 tūkstančių litų. Pridėjus rėmėjų paramą pinigais ir paslaugomis, Kauno miesto dienos biudžetas šiemet siekia pusę milijono litų. Prieš keletą metų, kai šventės reikmėms iš biudžeto būdavo atriekiama 70 tūkstančių litų, kai kurie politikai baisėdavosi - esą pinigai išmetami į balą, nėra čia ko švęsti kelias dienas.

Tačiau Miesto dienos šventė - ne tik eilinė proga pasilinksminti, išgerti alaus, pasižiūrėti fejerverką. Tai ir būdas suburti bendruomenę, sutvirtinti jos pasididžiavimą vieta, kurioje gyveni, suaktualinti kaunietiškąjį identitetą, paskatinti domėjimąsi miesto istorija. Jei tas tikslas pasiekiamas, nei pastangos, nei lėšos neiššvaistytos vėjais.

Pirmoji Kauno miesto dienos šventė, surengta 1999-aisiais, buvo sugalvota būtent norint sucementuoti kauniečių bendruomenę. Jos data pasirinkta ne atsitiktinai bedus pirštu į kalendorių. Miesto taryboje nubalsuota už gegužės 20-ąją, nes tą dieną 1463 metais buvo atnaujinta karališkoji privilegija Kauno miestui, kurios kopija saugoma Rotušėje. Tuomet Kaunas jau buvo tikras magdeburginis miestas su savivalda, išsivysčiusia prekyba ir amatais. Ekskursų į istoriją bus ir šiemetinėje šventėje - juos primins akcija “Muziejų naktis”, Vytauto Didžiojo karo muziejaus parengti teatralizuoti projektai, vakarinės ekskursijos Perkūno name.

2005-aisiais buvo pabandyta sulaužyti tradiciją, kad šį prestižinį renginį organizuoja patys kauniečiai - viešoji įstaiga “Miesto šventė” arba Kultūros centras. Konkurse buvo atrinkta vilniškė “Renginių marketingo agentūra”. Tačiau jos surengta Kauno miesto diena nepranoko ankstesniųjų nei idėjomis, nei jų įgyvendinimu, daug kas pasigedo kaunietiškos specifikos atspindėjimo. Pernai “importo” atsisakyta. Konkursą laimėjusiam Kultūros centrui buvo suteikta teisė šventę organizuoti dvejus metus pagret.

Iš programos, kol dar visko neaplankei, nepatyrei, nepalyginai, sunku spręsti, ar daug ūgtelėjo Miesto dienos šventė. Tačiau geri poslinkiai pastebimi: pakviesta garsių atlikėjų - ir savų, ir iš užsienio, sumanyti efektingi atidarymo ir finalinis vakarai. Gerai ir tai, kad atsisakyta renginių vietas priskirti konkrečiai amžiaus grupei. Šventė pagal organizatorių sumanymą turi būti laisvos gatvės vaikštynės po Centrą ir Senamiestį su neprivalomomis stotelėmis - žmogus stabtelės ten, kur jam bus įdomu. Vienam tai - klounų iš Sankt Peterburgo ar Taivano artistų pasirodymai, kitam - senovinių automobilių paradas, trečiam - gatvės muzikantai, susirinkę į tarptautinį festivalį “Skambantis Kaunas”.

Norėtųsi palinkėti, kad džiaugsmas per Kauno miesto dienas lietųsi laisvai, o alkoholis - saikingai. Taip pat - kad visi žmonės po vakarinių šventės renginių spėtų parvažiuoti namo visuomeniniu transportu. Nors tokių pažadų duota, praktika rodo, kad jie ne visada tesimi. Kauniečiams jau ne kartą yra tekę ir iš Pažaislio festivalio koncertų, ir iš spektaklių prie Kauno pilies vidurnaktį kulniuoti pėsčiomis, pakeliui išbarstant šviesius šventinius įspūdžius.