Žvilgsnis


2007-03-02
Stasys GUDAVIČIUS
Žvilgsnis

Po savivaldos rinkimų prabėgo 5 dienos, iki artimiausio visuotinio balsavimo Lietuvoje - Seimo rinkimų - liko 591 diena.

Per tiek laiko kosminis laivas gali nuo Žemės iki Marso ir atgal suskraidyti. Bet tokio iš pažiūros gigantiško laikotarpio greičiausiai nepakaks Lietuvos politikams detaliau ištyrinėti įstatymų spragas, išryškėjusias per tik ką įvykusius rinkimus, ir jas suspėti patvariai užkamšyti.

Spragų, kaip paaiškėjo, labai daug. Užkamšyti jas nebus lengva. Tam prireiks ir laiko, ir pastangų. Bet pirmiausia reikės noro, kurio, regis, mūsų politikai dažnai pristinga.

Šie savivaldybių tarybų rinkimai tapo bene rekordiniai pagal užfiksuotų galimų pažeidimų skaičių. Vyriausioji rinkimų komisija tiesiog skęsta skunduose. Kartais atrodo, kad jų ne ką mažiau nei pačių balsavimo biuletenių, maišuose jau suvežtų į Vilnių iš visų Lietuvos kampelių.

Balsų pirkimo atvejai, neleistina agitacija, pažeidimai organizuojant išankstinį balsavimą savivaldybių pastatuose ir namuose pas ligotus bei senyvus žmones, neteisingai arba netiksliai paskaičiuoti balsavimo biuleteniai. Daugumą skundų dabar tiria teisėsaugos institucijos. Juos atidžiai nagrinėja ir vyriausieji rinkimų organizatoriai VRK, jau spėję pagrasinti, kad dėl gausių pažeidimų gali anuliuoti rinkimų rezultatus net keliose apygardose.

Jeigu Zenono Vaigausko vadovaujama komisija pagaliau parodys principingumą ir panaikins rinkimų į kai kurias savivaldybių tarybas rezultatus, tai bus pats geriausias ir aiškiausias signalas, kad politikams tiesiog gyvybiškai būtina pasiraitojus rankoves atidžiai peržiūrėti, kurgi tos įstatymų
spragos, atvėrusios kelią beprecedentei pažeidimų virtinei.

Bet maža vilties, kad politikai tą suvoks. Galima kirsti lažybų, kad po kelių dienų prasidėsiančioje Seimo pavasario sesijoje nebus nagrinėjamas klausimas dėl rinkimų tvarką reglamentuojančių įstatymų tobulinimo. Turbūt nebus jo ir ateinančio rudens sesijoje, paprastai skiriamoje kitų metų biudžeto priėmimui.

Kaip visada, ir pavasarį, ir rudenį atsiras “gerokai aktualesnių” klausimų, kurie leis Seimo nariams vėl ir vėl atidėlioti “dar ne tokį aktualų” rinkimų tvarkos tobulinimo reikalą. Žiūrėk, ir 2008 metų spalio 12 dieną įvyksiančių eilinių Seimo rinkimų išvakarės išauš. Ir vėl bus susiimta už galvų, bandant strimgalviais taisyti Seimo rinkimų įstatymą. Ir vėl taisyti, žinoma, nekokybiškai.

Prieš pastaruosius vietinės valdžios rinkimus paskutinės pataisos Savivaldybių tarybų rinkimų įstatyme įsigaliojo sausio pabaigoje, tai yra likus vos mėnesiui iki balsavimo dienos. Ar ne dėl įstatymo kaitaliojimo paskutinę minutę tiek daug pažeidimų ir nesusipratimų buvo per šiuos rinkimus?

Netgi Konstitucinis Teismas plačiai pagarsėjusiame nutarime dėl nepartinių kandidatų teisės dalyvauti savivaldos rinkimuose neapsikentęs konstatavo, kad Seimas likus pernelyg trumpam laikotarpiui iki rinkimų kaitaliojo kai kurias jų rengimo taisykles. Taip, anot Teismo, normalioje demokratinėje valstybėje būti negali.

Išties mūsų politikai jau ne kartą ir ne du įrodė, kad įstatymų leidyboje vadovaujasi principais “darbas ne vilkas - į mišką nepabėgs” arba “nedaryki tuoj, ką gali padaryt rytoj”.

Vargu ar rinkėjas kada nors galės bent kiek labiau pasitikėti valdžia, kuri paprasčiausiai nenori ramiai, tinkamai ir kokybiškai išspręsti problemas, netgi kai atrodo, kad tam dar yra marios laiko.